Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 26 Νοέμβρη: Συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης

ΔΕΘ 2020: φωτό Στέλιος Μιχαηλίδης

Την Πέμπτη 19 Νοέμβρη ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων οργάνωσαν διαδικτυακή συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη. Συμμετείχαν περίπου 60 αγωνιστές και αγωνίστριες από εργατικά κέντρα, νοσοκομεία, δήμους, τα ΜΜΜ, τo Bοήθεια στο Σπίτι, τη ΔΕΣΦΑ, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους. Κοινό σημείο των παρεμβάσεων που έγιναν ήταν ότι οι συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου ήταν μια μεγάλη νίκη για το κίνημα. Και ότι τώρα έχει μεγάλη σημασία να ενταθεί η οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 26 Νοέμβρη και της συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην πλ. Κλαυθμώνος και στα αντίστοιχα σημεία στις άλλες πόλεις.

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ τόνισε πως “μονάχα το πρόγραμμα των εργαζομένων αποτελεί λογική βάση για να σωθούμε από την πανδημία και γι' αυτό η απεργία πρέπει να πετύχει. Πρόκειται για μια συνολική απεργία που δεν είναι απλά ενάντια στο νομοσχέδιο Βρούτση. Πέρσι μας χειροκροτούσαν και τώρα κυνηγάνε την πρόεδρο της ΕΝΙΘ επειδή το σωματείο κάλεσε στο Πολυτεχνείο. Τι έχει παρεμβληθεί; Η απάντηση είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη, στις 16 Ιούνη, στη ΔΕΘ και όλες οι υπόλοιπες. Από ‘καλά παιδιά’ γίναμε εχθροί της κυβέρνησης και είναι τιμή μας. Δεν κατάφεραν να μας διασπάσουν και τώρα η ζυγαριά των συσχετισμών γέρνει προς το μέρος μας”. Κατέληξε, λέγοντας πως “πρέπει τώρα, χώρο το χώρο, τμήμα το τμήμα να οργανώσουμε τους συναδέλφους αλλά και να στηρίξουμε τους γειτονικούς χώρους δουλειάς”.

Κάτω η Νέα Δημοκρατία

O Χρήστος Ευθυμίου, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου, ξεκίνησε λέγοντας ότι “τα επιμέρους συνθήματα για δημόσια Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές δαπάνες έχουν γίνει ένα ενιαίο σύνθημα: Να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη! Πρόκειται πλέον για ζήτημα υγείας ολόκληρης της κοινωνίας. Στους δήμους οι εργαζόμενοι δεν αρκούν, δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας. Αντί να στηρίξει τους χώρους αιχμής, η κυβέρνηση ψωνίζει φρεγάτες και περιπολικά”. Στους ίδιους τους δήμους πρόσθεσε “βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει τις τεχνικές υπηρεσίες και τις έδωσε, σε αναπτυξιακούς οργανισμούς και σε ιδιώτες με μια τροπολογία. Όμως, εφτά Ομοσπονδίες εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες έχουν βγάλει απόφαση για απεργία-αποχή από όλες τις τεχνικές επιτροπές. Πρέπει να καταφέρουμε το ίδιο πλήγμα που κατάφεραν οι εκπαιδευτικοί στην Κεραμέως και να ακυρώσουμε στην πράξη τις διαδικασίες τους. Στις 26 Νοέμβρη, με απεργιακές φρουρές και με οργάνωση να είμαστε όλοι στην απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις”.

Η Μαρία Ζαχαράκη, γενική γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, επισήμανε ότι “ο Μητσοτάκης μπορεί να είπε ότι είμαστε εξαρτημένοι από το μισθό μας, αλλά η αλήθεια είναι πως και το κεφάλαιο είναι εξαρτημένο από την εργασία μας. Πρέπει να αμφισβητήσουμε λοιπόν το δικαίωμα τους να διαχειρίζονται τη ζωή μας και την υγεία μας. Η 17 Νοέμβρη ήταν συνέχεια της διαδήλωσης στο Εφετείου. Η κυβέρνηση τώρα λέει πως στις 6 Δεκέμβρη δεν θα γίνει διαδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Αποσιωπούν τελείως την απεργία. Το νομοσχέδιο όμως μας γυρνάει στον 19ο αιώνα που οι εργάτες πάλευαν για δεκάωρο”. 

Τόνισε μεταξύ άλλων πως “η ενωτική αντίδραση της αριστεράς που είδαμε, ακόμα και με υπογραφές, είναι ένα καλό βήμα. Στις 26 Νοέμβρη, οι δυνάμεις της αριστεράς πρέπει να κατέβουν ενωτικά. Στο Πειραιά υπάρχει κοινή ανακοίνωση τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων για να μείνουν τα καράβια δεμένα. Σε απεργία καλούν και η ΠΕΝΕΝ και η ΕΝΕΔΕΠ, σωματείο των εργαζομένων στους προβλήτες. Είναι στοίχημα η επιτυχία της 26/11, αλλά χρειάζεται συγχρόνως να οργανώσουμε και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων”.

Στη συνέχεια ο Νίκος Τουρνάς, μέλος του ΔΣ του σωματείου της Γραμματείας Δημoσίων Εσόδων τόνισε πως “Μέσα σε αυτή τη κατάσταση, το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΑΑΔΕ ανακοίνωσε συγχωνεύσεις. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Θεοδωρικάκος θέλει να μπουν οι ΔΟΥ πρώτες-πρώτες σε λειτουργία με βάρδιες και να είναι ανοιχτές μέχρι τις 5μμ για τους πολίτες, που μεταφράζεται μέχρι τις 7μμ για τους εργαζόμενους σε αυτές, για να αντιμετωπιστούν, και καλά, οι ανάγκες της πανδημίας. Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατεβάζει για ψήφιση το ειδικό μισθολόγιο για τις ΑΑΔΕ που θα ήθελε να εφαρμόσει και στο υπόλοιπο δημόσιο. (βλ.σελ.6) Θάβει έτσι την προσπάθεια για μισθολογική εξομοίωση για την οποία πάλευε το Συντονιστικό νέων συναδέλφων. Είναι πολύ σημαντικό που δεν πέρασε το διαίρει και βασίλευε και, κάτω από την πίεση των νέων συναδέλφων, οι ομοσπονδίες καλούν σε απεργία στις 24 Νοέμβρη. Η συμμετοχή στις 26 όμως δεν είναι ούτε εύκολη ούτε και αυτόματη. Οι ηγεσίες στις ομοσπονδίες απέφυγαν να γίνει η απεργία στις 25 για να μη φανεί σαν 48ωρη, άρα χρειάζεται δουλειά για να πείσουμε να ξαναπεργήσουν οι συνάδελφοι και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση ”.

Μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες

“H κυβέρνηση πάει από Βατερλό σε Βατερλό. Είναι αδύναμη. Στους χώρους δουλειάς υπάρχει οργή και είναι μισητή” είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Άγιος Σάββας. Εμείς, συνέχισε “με αφορμή τα κρούσματα, οργανώνουμε συνελεύσεις στο προαύλιο και δεν έχουμε αφήσει κυβέρνηση και διοίκηση να πάρουν ανάσα. Έτσι όμως πετυχαίνουμε νίκες. Καταφέραμε να έχουμε μαζικά τεστ για το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και την κατάθεση της τροπολογίας για πρόσληψη 300 γιατρών συνολικά. Στην τελευταία μας γενική συνέλευση διεκδικήσαμε και κερδίσαμε να ξαναγίνουν τα 1200 τεστ στο προσωπικό και αποφασίσαμε να κατέβουμε μαζικά στις 26. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Κάνουμε ταμείο και οργανώνουμε”.

Ο Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στα ΜΜΜ, επέμεινε στην ανάγκη “ενιαιομετωπικών περιοδειών στους χώρους δουλειάς με όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν στην ανάγκη της απεργίας, της περιφρούρησης της και της συγκέντρωσης”. O Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, θύμισε πως “όλα τα σωματεία των καλλιτεχνών, η ΠΟΘΑ, το ΣΕΗ και το ΣΕΧΩΧΟ κατέθεσαν στεφάνια στο Πολυτεχνείο και έβγαλαν ανακοινώσεις διότι υπάρχει οργή”. Ως εκ τούτου είπε “είναι πολύ σημαντικό να τη χρησιμοποιήσουμε για να οργανώσουμε την απεργία στο χώρο της τέχνης”.  

Με τη σειρά της η Νάνσυ Κατσαΐτη, ιδιωτική υπάλληλος, είπε πως “πριν τις 17 Νοέμβρη ήμουν και εγώ επιφυλακτική για τις διαδηλώσεις αλλά τώρα βλέπω πως χρειάζεται συνέχεια. Πρέπει να καταφέρουμε να σπάσουμε την καταστολή και η απεργία της 26 Νοέμβρη είναι πολύτιμο βήμα και σε αυτή τη κατεύθυνση”.

“Τα συνδικάτα προέταξαν τα αιτήματα τους στο δρόμο στις 17 Νοέμβρη και ακύρωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ηττήθηκε” είπε η Μαρία Κοτρώνη, εργαζόμενη στη ΔΕΣΦΑ. Η Κυβέρνηση, συνέχισε, “αδιαφορεί για τα προβλήματα της κοινωνίας και της πανδημίας. Πρέπει να ενημερώσουμε για το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται και το τι θα σημάνει. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι μαζί για να μην περάσουν τα μέτρα.  Πρέπει όμως να απαιτήσουμε να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να γίνουν μονιμοποιήσεις και προσλήψεις. Προπαντός αυτή την εποχή τα όρια τα βάζουν οι ανάγκες μας”.

Τέλος ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο Ιπποκράτειο είπε “έχουμε 250 ασθενείς covid και θα μετατραπούν και άλλες δύο κλινικές. Γίνονται μετακινήσεις ακόμα και από άσχετες ειδικότητες. Μας καλούν να αλλάξουμε ειδικότητα μέσα σε 24 ώρες. Τα κρεβάτια ΜΕΘ στην πόλη είναι στο όριο τους. Από μεριάς προσωπικού τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς”. Στις 12 Νοέμβρη, συνέχισε, “λειτουργήσαμε σαν κέντρο της απεργίας. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν παρότι βρισκόμασταν σε μέρα γενικής εφημερίας, κόντρα στη γκρίνια των γραφειοκρατών. Μετά υπήρξε αντίδραση για το κάλεσμα της ΕΝΙΘ στο Πολυτεχνείο αλλά ποιός βγήκε νικητής; Ο Μπογδάνος βγήκε κλαμένος στην τηλεόραση γιατί οι διαδηλώσεις έγιναν. Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση παρά τη πίεση που δέχθηκαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΘ και τις συλλήψεις των συντρόφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η πίεση ώστε να μη γίνει απεργία στις 26 είναι μεγάλη και άρα οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για συγκέντρωση είναι απαραίτητες. Πρέπει η οργή να μετατραπεί σε δράση. Είμαστε στη πρώτη γραμμή του κορονοϊού, είμαστε και στη πρώτη γραμμή της απεργίας».

Δημήτρης Δασκαλάκης