Εργατικό κίνημα
Δήμος Αθήνας: Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων

“Δεν είμαστε αναλώσιμοι – Όχι στις απολύσεις - Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας μας”, τονίζει η επιτροπή 4μηνιτών/τισσών συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας καταγγέλλοντας τις απολύσεις 360 συμβασιούχων στο Δήμο της Αθήνας και χιλιάδων άλλων πανελλαδικά, ζητώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους. Οι προσλήψεις τους έγιναν μέσα στην πανδημία για να καλύψουν τα κενά που είχε ο δήμος. Εργάζονται εδώ και επτά μήνες με την ομηρεία των 4μηνων συμβάσεων και στις 10 Γενάρη του 2021 βρίσκονται μπροστά στην απόλυση, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν. 

Στο Δελτίο Τύπου που έχουν δημοσιεύσει επισημαίνουν ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών: “Συναδέλφισσες και συνάδελφοι 4μηνίτισσες/τες είναι τοποθετημένοι στις εισόδους των κτηρίων σαν θερμομετρητές, στην καθαριότητα σαν οδοκαθαριστές/ρίστριες ή σαν χειριστές μηχανημάτων, στα κοιμητήρια σαν εργάτες/τριες και στις διάφορες υπηρεσίες φύλαξης, στις τεχνικές υπηρεσίες και στο ηλεκτρολογείο, στις προμήθειες και τις αποθήκες, οδηγοί σε κάθε είδους θέση, κοινωνικοί/ες λειτουργοί στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα Διαμερίσματα, κλητήρες και διοικητικοί σε κάθε είδους θέση”.

Τον αγώνα στηρίζουν τα σωματεία του Δήμου της Αθήνας ΕΕΔΑ, Ηλεκτροτεχνιτών και “Ανεξάρτητο”, καθώς και η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ.

“Είναι απαράδεκτη η ανακύκλωση της ανεργίας από την κυβέρνηση την ώρα που υπηρεσίες κρίσιμες για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υποστελεχωμένες ή απλά διαλυμένες. Η πραγματικότητα είναι ότι εργάζονται καλύπτοντας τις τρύπες της έλλειψης προσωπικού όπως για παράδειγμα στο Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας έχει 13 μόνιμους!!!”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συνεχίζει: “Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και οι Δήμαρχοι της να σπαταλάνε λεφτά για εξοπλισμούς, για αστυνομικό κυνηγητό μεταναστών και διαδηλωτών, για τον Μεγάλο Περίπατο και για αναπλάσεις για χάριν ιδιωτών, κερδοσκόπων και ΠΑΕ.

Επιτέλους οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι,ούτε σκουπίδια ανακυκλώσιμα να προσλαμβάνονται με ψίχουλα για μερικούς μήνες και μετά στον Καιάδα της ανεργίας! Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μονίμων για να σώσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές!”