Εργατικό κίνημα
Δίκτυο Εργαζομένων 'Καμαριέρα': Να ξεσηκώσουμε τους συναδέλφους

Η “Καμαριέρα” στη μέρα δράσης στα νοσοκομεία 10/12 στον Άγιο Σάββα. Φωτό: Γ. Πίττας

Διαδικτυακή συνέλευση οργάνωσε την Τετάρτη 9/12 το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα” για να συζητήσει για τα ζητήματα του κλάδου τη στιγμή που το λοκντάουν επεκτείνεται, την πολιτική συγκυρία και την απεργιακή απάντηση που πρέπει να δοθεί ενάντια στον νέο προϋπολογισμό. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής: “Συζητάμε τη στιγμή που η πολιτική κρίση της κυβέρνησης της ΝΔ έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο ενάμιση χρόνο από την εκλογή της. Αυτό δείχνει η επιλογή για καταστολή που της γύρισε μπούμερανγκ. Η διαχείριση της πανδημίας τους έχει ξεφύγει, το λοκντάουν παρατείνεται και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αποδοχές που θα έχουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο είτε για τα επιδόματα είτε για τα δώρα. Κατεβάζουν έναν προκλητικό προϋπολογισμό λιτότητας που χρειάζεται να τον κοντράρουμε. Η μείωση των δαπανών για την Υγεία και για τα ασφαλιστικά ταμεία μας, πλήττει σε επίπεδο υγειονομικό, αν νοσήσουμε την ώρα της δουλειάς. Στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής τους τελευταίους εφτά μήνες έχουν γραφτεί  εκατοντάδες μέλη, γιατί θεωρούν ότι προς τα εκεί είναι η λύση”.  

“Βρίσκουν την ευκαιρία με την καραντίνα να περάσουν αντεργατικά μέτρα”, είπε ο Άγγελος Σπανόπουλος, τουριστικός οδηγός. “Αλλά σε σχέση με την προηγούμενη φάση, είναι πολύ φανερό ότι η κυβέρνηση πηγαίνει από τη μία αποτυχία στην άλλη. Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό-ξενοδοχεία είναι τραγική. Οι μικρομεσαίοι μαγαζάτορες έχουν αρχίσει και αυτοί να αντιδρούν. Ο κλάδος αυτός έχει και μια πολύ μεγάλη βεντάλια προμηθευτών που έχουν πρόβλημα. Ως ‘Καμαριέρα’ πρέπει να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους με εξορμήσεις σε μαγαζιά ενάντια στον νέο προϋπολογισμό. Το ακροατήριο για μας είναι μεγαλύτερο από πριν”. 

“Ο κόσμος που εργάζεται έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και δουλεύει σε ρυθμούς εντατικοποίησης, χωρίς ρεπό και ωράρια. Οι υπόλοιποι που είναι σε αναστολή είναι ακινητοποιημένοι σπίτια τους. Έχουμε να απευθυνθούμε και στις δύο περιπτώσεις”, τόνισε η Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος. “Τα σωματεία έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό και για τις επόμενες μάχες. Χρειάζεται να ενημερώνουν τον κόσμο για τις κινητοποιήσεις και πρέπει να βγουν ακόμα πιο μπροστά στις δράσεις, ειδικά στον κλάδο μας που έχει υποστεί τόσα. Τα επιδόματα που μας δίνουν είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά που παίρνουν οι επιχειρηματίες. Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν γλιτώσει εκατομμύρια, χωρίς να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους”. 

Πιέσεις

“Εργάζομαι ρεσεψιόν σε ξενοδοχείο στο κέντρο που έκλεισε και πριν από την καραντίνα”, είπε ο Κωστής. “Μας ανακοίνωσαν ότι δεν θα μας βάλουν σε αναστολή για τον Νοέμβρη, μας έδωσαν υποχρεωτικές άδειες. Γενικά δεχόμαστε πιέσεις από την εργοδοσία. Τον Οκτώβρη μου έκαναν την εργασία 4ωρη από 8ωρη”.

“Μια κυβέρνηση που για να κυβερνήσει στηρίζεται στην αστυνομία, σημαίνει ότι είναι στα τελευταία της”, επισήμανε ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. “Το ότι είναι αποτυχημένη το λένε οι 100 νεκροί την ημέρα. Εκτός από την υγειονομική, και η οικονομική διαχείριση είναι αποτυχημένη. Δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά και με τα ψίχουλα που δίνει σε επιδόματα ποιος θα πάει να ψωνίσει; Είναι και απομονωμένη πολιτικά, παρ' όλο που η επίσημη αριστερά και οι ηγεσίες των συνδικάτων της αφήνουν περιθώρια. Την επόμενη του Γρηγορόπουλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν έξτρα μισθό για τους μπάτσους, αλλά δεν έκαναν τον ίδιο χαμό με τους υγειονομικούς. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν καλούν κινητοποίηση για τον προϋπολογισμό πρώτη φορά μετά το 2009. Όπως τότε την οργανώσαμε από τα κάτω, έτσι και τώρα το ξεκινάμε από τα νοσοκομεία και τα σχολεία που καλούν. Θα απευθυνθούμε στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού να καλέσει στην κινητοποίηση στις 15/12, αλλά και κλαδική κινητοποιήση στη συνέχεια”.

“Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν έχουν πάρει επίδομα, όπως και συνάδελφοί μου εκεί που δουλεύω”, είπε ο Μιχάλης, εργαζόμενος στον επισιτισμό. “Σε ένα άρθρο του Μηταράκη έλεγε ότι κλείνουν 67 ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούσαν μετανάστες. Χρειάζεται να ξαναπροβάλλουμε το αίτημα των κλειστών ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και αστέγους, ώστε να είναι ασφαλείς οι ίδιοι, αλλά και κόσμος να έχει δουλειά”.

Μάνος Νικολάου