Εργατικό κίνημα
Εταιρείες κούριερ: Αίσθημα ευθύνης στα κέρδη τους

Κλάταραν οι εταιρίες κούριερ η μία μετά την άλλη, σε σημείο να αναστέλλουν την παραλαβή δεμάτων. Στις ανακοινώσεις τους μιλούν για μια απρόβλεπτη αύξηση του όγκου παραγγελιών και την “αίσθηση ευθύνης” που έχουν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Οι τρομερές καθυστερήσεις και τα λάθη στις παραγγελίες είναι το πιο προφανές αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, που φέρνει στην επιφάνεια πολλά περισσότερα.

Δεν μπορεί να είναι παρά ψέμα ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν την αυξημένη ζήτηση εν όψει black friday, Χριστουγέννων και εν μέσω καραντίνας. Είχαν και την εμπειρία από την προηγούμενη καραντίνα, αλλά και τότε η μόνη αίσθηση ευθύνης που επέδειξαν ήταν στα κέρδη τους. Δεν προχώρησαν σε προσλήψεις και σε αγορά οχημάτων, ούτε σε επενδύσεις σε αποθήκες και χώρους διακίνησης. Ακόμα και τώρα προτίμησαν να μισθώσουν ταξί, που πληρώνονταν με “το κομμάτι”. Αντίθετα, έριξαν όλο το βάρος στις πλάτες των εργαζόμενων. Απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς που σημαίνει αυξημένος κίνδυνος δυστυχήματος για τους εργαζόμενους στα δίκυκλα, πανικός στους εργαζόμενους στη διαλογή και την ταξινόμηση και τρομερή πίεση στον κισέ και το τηλεφωνικό κέντρο. Ταυτόχρονα, ούτε λόγος για αυξήσεις, αλλά προσπάθειες για τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων, που δεν πέρασαν λόγω της αντίστασης των εργαζόμενων. 

Υπερκέρδη

Την ίδια ώρα, στην περίοδο που οι περισσότεροι κλάδοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω καραντίνας, οι εταιρίες κούριερ έχουν κατακόρυφη αύξηση τζίρου και υπερκέρδη. Κέρδη παρουσίαζαν και στα χρόνια των μνημονίων με την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά οι εταιρίες συγχώνευαν καταστήματα και αποθήκες, ενώ οι προσλήψεις δεν ήταν παρά ελάχιστες. Πολύ πιο πριν από την καραντίνα, χρειαζόταν τύχη βουνό για να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με κατάστημα κούριερ.

Η κυβέρνηση κάνει πλάτες για άλλη μια φορά στους εργοδότες. Το “όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα” ισχύει μόνο για τον απλό κόσμο, τους εργαζόμενους και τους διαδηλωτές που μας έχουν ταράξει στα πρόστιμα και τις συλλήψεις. Αλλιώς, πώς εξηγείται το νέο click away που αποκλείει τα μικρά μαγαζιά χωρίς ηλεκτρονική σελίδα και που θα φέρει συνωστισμό και σε εμπορικούς δρόμους και σε συγκοινωνίες; Μόνο με το κλασσικό πλέον αστείο για τα μέτρα της κυβέρνησης που σε αυτή την περίπτωση “στην ουρά στο κατάστημα δεν κολλάει”, αλλά κολλάει το βράδυ, στις διαδηλώσεις, κτλ. 

Μάνος Νικολάου