Εργατικό κίνημα
Απεργία 15 Δεκέμβρη: “Ο προϋπολογισμός δικός τους, οι νεκροί δικοί μας”

Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στον προϋπολογισμό την Τρίτη 15/12 στην Αθήνα. Με στάση εργασίας συμμετείχαν μια σειρά σωματείων κυρίως από τον κλάδο της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Πλήθος εργαζόμενων, φοιτητών/τριών και αγωνιστών/τριών της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, απέναντι από την Κλαυθμώνος όπου είχαν παραταχθεί η αύρα της ΕΛΑΣ και δεκάδες ματατζήδες. 

Παρά τα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση όπως το κλείσιμο των σταθμών του Μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο και οι δεκάδες έλεγχοι της αστυνομίας ακόμα και στο σημείο της συγκέντρωσης για “άδειες εξόδου”, οι απεργοί πλήθαιναν όσο πέρναγε η ώρα, τηρώντας αποστάσεις και λοιπά μέτρα ασφαλείας. Για άλλη μια φορά οι μόνοι που συνωστίζονταν ήταν οι άντρες της ΕΛΑΣ, χωρίς όμως αυτή τη φορά να τολμήσουν να χτυπήσουν τη συγκέντρωση.

Το παρών έδωσαν σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία της Αθήνας όπως αυτά του Αγ.Σάββα, του Αγλ.Κυριακού, του Αμ.Φλέμινγκ, η Επιτροπή Αγώνα του ΓΝΑ Γεννηματάς, σωματεία εκπαιδευτικών όπως του Α’ ΣΕΠΕ Αθηνών, του Συλλόγου Δασκάλων Ανω Λιοσίων-Φυλής-Ζεφυρίου “Ηρώ Κωνσταντοπούλου” και ο Σύλλογος Δασκάλων “Κ. Σωτηρίου”, οι 4μηνίτες του Δήμου Αθήνας που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μεταλλειολόγων, οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές, η Κοινότητα Καμερούν, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο σε τουρισμό – επισιτισμό “Η Καμαριέρα”, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΜΛ-ΚΚΕ, η Ταξική Πορεία, η ΟΡΜΑ, η Αριστερή Συσπείρωση κ.α.

Από τη ντουντούκα της συγκέντρωσης χαιρέτισε μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών/τριών. Κοινό σημείο όλων ήταν η οργή για τις προτεραιότητες που δίνει η κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της καταστολής και των πολεμικών εξοπλισμών με την παράλληλη μείωση των δαπανών στην Υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ αρκετοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ.Σάββας και τον πρόεδρό του Κώστα Καταραχιά. Σημεία των χαιρετισμών μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Εκτός από την Αθήνα, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά κι άλλες πόλεις.

Στέλιος Μιχαηλίδης


 

Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε απέναντι σε έναν προϋπολογισμό του θανάτου. Κόβουν 550 εκατομμύρια από την Υγεία και ανεβάζουν τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς κατά 1.5 δισεκατομμύριο. 

Η κυβέρνηση ενισχύει με δώρα εκατομμυρίων τους κολλητούς της τα αφεντικά, την ώρα που μετράμε 100 νεκρούς την ημέρα. Αυτοί οι νεκροί είναι δικοί μας”

Αργυρή Ερωτοκρίτου,
ΔΣ Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς

 

Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που θέλει να ψηφίσει επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

 Απέναντι σε αυτό το εργατικό κίνημα θα σταθεί χωρίς να φοβάται τις απαγορεύσεις και την καταστολή. Καταγγέλουμε τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας στη σημερινή συγκέντρωση.

Ευαγγελία Δινοπούλου
ΣΕΠΕ Ανω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής 
“Ηρώ Κωνσταντοπούλου”

 

Εφτά σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία πήραν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση σήμερα κόντρα στον προϋπολογισμό του θανάτου. 

Οι εργαζόμενοι του Αγ.Σάββα, εδώ κι ενάμιση μήνα πρωτοστατούν ενάντια στη δολοφονική πολιτική του Υπουργείου και των διοικήσεων. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις μας έχουν αναλώσιμους. Μας αφήνουν να κολλάμε κορονοϊό μέσα στα τμήματα χωρίς να παρέχουν κανένα μέτρο ασφάλειας, συνεχίζοντας την πολιτική των περικοπών και της διάλυσης των νοσοκομείων. Επειδή έχουμε καταγγείλει, κινητοποιηθεί, απεργήσεις, επειδή τους έχουμε τρομοκρατήσει, επιχειρούν τώρα τη μετακίνησή μου. Είναι τόσο πανικόβλητοι που ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε. Εκμεταλλεύονται την πανδημία για να χτυπήσουν τα σωματεία, τον συνδικαλισμό και να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Αλλά σκοντάφτουν στην αντίσταση και την οργή του κόσμου. Δεν δεχόμαστε κανένα αυταρχικό μέτρο, καμία εκδικητική μετακίνηση, καμία επίθεση στον μαχητικό συνδικαλισμό. Εκ μέρους του σωματείου ευχαριστούμε όλους και όλες για τη συγκλονιστική συμπαράσταση. Δεν λυγίζουμε. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι αγώνες μας είναι η ελπίδα για να σωθούν ζωές και γι' αυτό χρειάζεται να κλιμακώσουμε.

Κώστας Καταραχιάς,
πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Αγ.Σάββας

 

Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που σήμερα βγήκαν στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και έναν προϋπολογισμό που φέρνει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και διαλύει του πυλώνες του κοινωνικού κράτους, την πρόνοια και την ασφάλιση. 

Καταγγέλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που πάνω στο έδαφος της πανδημίας στέλνει μια άγρια καταστολή και τρομοκρατία στις πλάτες του λαού για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της. 

Χρήστος Σόφης,
γραμματέας ΕΛΜΕ Νοτίων  

 

Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Η ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιατρικά νοσοκομεία μένει στα λόγια. 

Η απάντηση στις ελλείψεις προσωπικού είναι οι μετακινήσεις προσωπικού. Τα χειρουργεία έχουν σταματήσει και τα προβλήματα των παιδιών μεγεθύνονται. Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν μεταφερθεί στο προαύλιο μέσα στη βροχή. Και η εικόνα που δίνουν προς τα έξω είναι ότι όλα πηγαίνουν μια χαρά. Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη διεκδικώντας τα αυτονόητα. Ακόμα και τα τεστ για covid. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία και την απειλή των τιμωριών αν κολλήσουμε. Ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε πολλά και να σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Μαρία Αλιφιέρη,
ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Αγλ.Κυριακού

 

Η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική του θανάτου στην Υγεία με αποτέλεσμα τους χιλιάδες νεκρούς. 

Το ίδιο κάνει και στην εργασία με τις αλλαγές που φέρνει με το 10ωρο, την κατάργηση των υπερωριών και την ελαστικοποίηση. Το ίδιο κάνει και στην Παιδεία κρατώντας κλειστά τα σχολεία. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει απαιτήσει ανοιχτά σχολεία με όρους, που θα εξασφαλίζουν τη ζωντανή καθημερινή διδασκαλία για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Δεν θα τους περάσει ο προϋπολογισμός της πείνας και της εξαθλίωσης. Θα δώσουμε όλη μας την ψυχή για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, να ανοίξουν τα σχολεία, να ζήσουμε αυτό που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας. Όλοι μαζί για Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία, και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Μάγια Σταυροπούλου,
ΔΣ Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος

 

Χαιρετίζουμε τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των σωματείων για τη σημερινή κινητοποίηση. Κι ο δικός μας κλάδος, ο κλάδος του πολιτισμού πλήττεται κι απειλείται με αφανισμό από την ξεδιάντροπη πολιτική της κυβέρνησης. 

Βγήκαμε μαζικά στο δρόμο και συνδεθήκαμε με άλλους κλάδους όπως της Υγείας και της Παιδείας που απαξιώνονται συστηματικά. Πρέπει να κλιμακώσουμε, όχι όταν τελειώσει η πανδημία αλλά τώρα, με τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε σαν τη σημερινή.

Βασίλης Κουκαλάνι,
Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών

 

Ο προϋπολογισμός από τη μια μεριά κατακρεουργεί τη δημόσια Υγεία και Παιδεία κι από την άλλη χαρίζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο. 

Για να υπερασπίσει αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πιο βάρβαρη καταστολή. Επιχειρεί να καταργήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που εδώ κι 100 χρόνια ο λαός έχει κερδίσει και υπερασπιστεί. Δεν θα της περάσει.

Δημήτρης Μαριόλης,
πρόεδρος Α’ ΣΕΠΕ Αθηνών

 

Δεν θα υποκύψουμε σε μια πολιτική που στο όνομα της πανδημίας ξεριζώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα, προωθεί τα πιο αντεργατικά νομοσχέδια.

Έχει και το θράσος μέσα σε αυτές τις συνθήκες να μειώνει τις υγειονομικές και κοινωνικές δαπάνες σε όφελος των κερδών, των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, των εξοπλισμών και της αστυνομοκρατίας. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τους αγώνες και στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση και παντού. 

Μιχάλης Ρίζος,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, ΕΕ ΑΔΕΔΥ

 

Όσο ετοιμάζουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τις σχολές μας εμείς θα είμαστε εδώ μαζί με τους εργαζόμενους. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ την ώρα που κρατάει κλειστές τις σχολές, εφαρμόζει ένα κρεσέντο καταστολής. Τώρα θέλει να καταπατήσει το άσυλο φέρνοντας την αστυνομία στις σχολές. Εμείς απέναντι σε όλα αυτά θα απαντήσουμε στο πεδίο του δρόμου και θα είμαστε εδώ να διαδηλώνουμε.

Γιάννης,
Φ.Σ Μεταλλειολόγων ΕΜΠ

 

Αντιστεκόμαστε σε έναν βάρβαρο προϋπολογισμό που θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερους θανάτους. κι ακόμα περισσότερη φτώχεια για το λαό μας. 

Αντιστεκόμαστε στα κλεισίματα των νοσοκομείων. Αντιστεκόμαστε στην περικοπή ακόμα κι αυτών των πετσοκομμένων δαπανών που έδιναν για την περίθαλψη. Μέσα στην πανδημία ο κόσμος πεθαίνει αβοήθητος. Αγωνιζόμαστε για να ανοίξουν τα νοσοκομεία που κλείσανε, να μην κλείσει το Αμ.Φλέμινγκ, να μην απολυθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι. Εφαρμόζουν το μαρτύριο της σταγόνας για τους συμβασιούχους. Θέλουν να βάλουν τα ιδιωτικά συνεργεία να πάρουν τις δουλειές. Τούτη την ώρα λοιπόν κάνουμε κάτι πολύ περισσότερο από το να καταγγέλλουμε τον προϋπολογισμό. Στεκόμαστε απέναντι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Το πανό μας λέει προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, ΜΕΘ, μέτρα προστασίας, τέστ για όλο το λαό, όχι λουκέτα. Αγωνιζόμαστε για κάτι πολύ περισσότερο. Δίνουμε ελπίδα στο λαό μας.

Δημήτρης Περίχαρος,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αμ. Φλέμινγκ

 

Οι επιπτώσεις των περικοπών στα νοσοκομεία είναι εμφανείς. Τουλάχιστον το 30% του προσωπικού λείπει. 

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι έχει πετύχει το στόχο της γιατί δεν ήταν ποτέ στόχος της η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας. Ο στόχος ήταν το ξεπούλημα στους ιδιώτες. Χαιρετίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον Κώστα Καταραχιά. Θα είμαστε εδώ με συνεχείς κινητοποιήσεις για να μην τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα. 

Γιάννης Τσολάκης,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας

 

Καταστολή, τρομοκρατία και λεηλασία. Σε αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται η πολιτική της κυβέρνησης. 

Με πρόσχημα την πανδημία δημιουργεί έναν σκοτεινό δρόμο προς την ύφεση. Κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και διογκώνεται η ανεργία. Στην Παιδεία λέει μόνο ψέμματα. Δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη όπως ζητούν οι ομοσπονδίες και τα σωματεία. Στην Υγεία αφήνει ανοχύρωτους αυτούς που παλεύουν μέρα νύχτα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ποιοι θα βάλουν φραγμό αν όχι εμείς, η μαχόμενη κοινωνία. Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν πάνω από τις ζωές μας.

Γιάννης Αναγνωσταράς,
μέλος Δ.Σ ΔΟΕ

 

Έχουμε από την αρχή ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι όχι απλά άρνηση αλλά μέτρα στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. 

Αντί να κάνουν μικρότερα τμήματα στα σχολεία κάναν μεγαλύτερα, με περισσότερους μαθητές, με νομοσχέδιο στην αρχή της πανδημίας. Χτυπάνε τον συνδικαλισμό. Με τηλεκλογές φιάσκο που η υπουργός λέει ότι θα αναγνωρίσει. Και τώρα έρχεται ο προϋπολογισμός για να επιβεβαιώσει όλους εμάς που φωνάζουμε για αυξήσεις στην Παιδεία, την Υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι να νικήσουμε γιατί μπορούμε να νικήσουμε. Εκφράζουμε όλη την αγανάκτηση του κόσμου ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση.

Στέλιος Γιαννούλης,
ΔΣ ΣΕΠΕ Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

 

Με τη σημερινή κινητοποίηση απαντάμε στο συνδικαλιστικό λοκντάουν. Σήμερα ο αγώνας επιβάλλεται να γίνει πιο δυνατός από ποτέ. 

Χάνονται 100 ζωές την ημέρα και η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό επιβεβαιώνει ότι δεν της καίγεται καρφί. Χρησιμοποιούν την πανδημία σαν ευκαιρία για την κερδοφορία του κεφαλαίου και για να ξεμπερδεύουν με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Αντί για λεωφορεία για τα ΜΜΜ αγοράζουν περιπολικά για την καταστολή. Αντί για γιατρούς και εκπαιδευτικούς διορίζουν αστυνομικούς και μόνιμους στρατιωτικούς. Αυτή είναι μια δολοφονική πολιτική που δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Πιο δυνατά να διευρύνουμε αυτό το ρεύμα αγώνα.

Κώστας Τουλγαρίδης,
ΣΕΠΕ Κ.Σωτηρίου

 

Δώσαμε σήμερα απεργιακή απάντηση κόντρα στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης και τους γραφειοκράτες που δεν ήθελαν απεργία για τον προϋπολογισμό. 

Τον τόνο έδωσαν τα σωματεία των νοσοκομείων και των εκπαιδευτικών. Το σωματείο του Αγ.Σάββα που ξεκίνησε τη μάχη ενάντια στις ΕΔΕ που κάνουν σε γιατρούς που νόσησαν. Οι χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης στον Κώστα Καταραχιά δεν είναι μελάνι σε χαρτί. Είναι απεργιακή κι εργατική δύναμη. Είναι δύναμη ενότητας. Με τη σημερινή μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για απεργιακή κινητοποίηση φαίνεται ότι δεν περνάνε οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης. Ο δρόμος είναι ο πανεργατικός ξεσηκωμός.

Χρίστος Αργύρης,
γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος Γ.Σ ΑΔΕΔΥ, Συντονιστικό Νοσοκομείων 

 

Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου


Θεσσαλονίκη

Πολλές δεκάδες απεργών, όπως από το ΕΚΕΚ ΑμεΑ Λακκιάς που καλούσε 24ωρη απεργία, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, ΨΝΘ, ΚΥ Ευόσμου), εκπαιδευτικοί και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στις 12μεσ. έξω από το ΥΜΑΘ. 

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να μην περάσει ο προϋπολογισμός του θανάτου και της καταστροφής, με συνθήματα όπως «λεφτά για την υγεία-λεφτά για την παιδεία, όχι για φρεγάτες και αστυνομία», «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία», ενώ ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης έδωσε τον τόνο ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση με το σύνθημα «λιτότητα-ανεργία-πανδημία, κάτω η Νέα Δημοκρατία.

Με πανό συμμετείχαν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, η επιτροπή αγώνα ΨΝΘ, οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Μουσικού, Φιλολογικού και Νομικής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το σωματείο μισθωτών εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης, οι αγωνιστικές κινήσεις.

Ευκλείδης Μακρόγλου

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου


Χανιά

Φωτό: Σεραφείμ Ρίζος