Εργατικό κίνημα
4μηνίτες/ισσες Δήμου Αθήνας: “Συνεχίζουμε για τη μονιμοποίησή μας”

15/12/20, Απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εμείς οι 4μηνίτες στο Δήμο της Αθήνας κερδίσαμε για άλλη μια φορά την επαναπρόσληψή μας, αυτή τη φορά με 6μηνη σύμβαση. Είναι μια νίκη που οφείλεται στο ότι συσπειρωθήκαμε και αγωνιστήκαμε. Συντονιστήκαμε οι συμβασιούχοι μεταξύ μας μέσω της Επιτροπής που δημιουργήσαμε και κερδίσαμε τη στήριξη των μόνιμων συναδέλφων και σωματείων του δήμου.

Η αρχική μας πρόσληψη έγινε μετά από προκήρυξη του Δήμου Αθηναίων για τις ανάγκες του covid   τον Μάη. Μέσα στον Ιούλη ξεκινήσαμε δύο μόνο άτομα κάποιες ενέργειες για να πάρει παράταση η σύμβασή μας καθώς οι ανάγκες λόγω κορονoϊού ήταν ακόμα πολύ μεγάλες. Προσπαθήσαμε να βρούμε και άλλους συμβασιούχους, μαζέψαμε κάποια τηλέφωνα συναδέλφων που ενδιαφέρονταν και κανονίσαμε μια πρώτη συνάντηση. Εκτός από εμάς τους δύο, τελικά δεν ήρθε κανείς. Δεν το βάλαμε κάτω, συζητήσαμε με κάποιους υπεύθυνους του δήμου για την ανανέωσή μας και προγραμματίσαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου μέσα στον Αύγουστο. Μέχρι τότε καταφέραμε να επικοινωνήσουμε και να συσπειρώσουμε περισσότερους συναδέλφους 4μηνίτες, φτιάξαμε την Επιτροπή 4μηνιτών/ισσών, που έβγαζε ανακοινώσεις και πήγαμε στη συνάντηση δέκα άτομα. Στο δημοτικό συμβούλιο που ακολούθησε ψηφίστηκε ομόφωνα ότι θέλουν να παραμείνουμε στην υπηρεσία του δήμου και βγήκε το ανάλογο κονδύλι στην οικονομική επιτροπή. Αποφασίστηκε να γίνει προκήρυξη για θέσεις εργασίας που θα μοριοδοτούσε την προϋπηρεσία και επαναπροσληφθήκαμε τον Σεπτέμβρη, βέβαια πάλι κάτω από την ομηρεία των 4μηνων συμβάσεων. Δεν γίναμε τα ρουσφέτια του Μπακογιάννη, όπως μας χαρακτήρισαν διάφοροι, όπως η Φώφη Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ σε άρθρο της. Πετύχαμε την πρώτη νίκη μας μέσα από την κινητοποίηση και την οργάνωσή μας από τα κάτω. 

Συνεχίσαμε τη λειτουργία της Επιτροπής, ενημερώσαμε και ήρθαμε σε επαφή με ακόμα περισσότερους για να έχουμε συμμετοχή από όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Από τα τέλη Νοέμβρη κλιμακώσαμε τη δράση μας με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις, κάναμε ραντεβού με δημοτικές παρατάξεις, καθώς και με σωματεία εργαζόμενων του δήμου που πήραν αποφάσεις στήριξης των αιτημάτων μας για να μην απολυθούμε μετά τη λήξη των συμβάσεών μας. Φέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στις 30/11 που πήρε ξανά ομόφωνη απόφαση να στηρίξει το ψήφισμά μας, που καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της απασχόλησης των εργαζόμενων που προσλήφθηκαν μέσα στην πανδημία, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούμε προσωπικό αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Τρία σωματεία του Δήμου Αθηναίων (Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Οδηγών Αυτ/των και Ε.Ε.Δ.Α Καθαριότητας) και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έβγαλαν ψηφίσματα στήριξης στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και των αιτημάτων μας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Συμμετείχαμε με πανό σε απεργιακές συγκεντρώσεις, όπως στις 15/12 ενάντια στον προϋπολογισμό, οργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών και στις 21/12 έξω από τη Βουλή, καταθέτοντας διάβημα και ζητώντας τροπολογία που να προβλέπει την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας μας. Εκείνη τη μέρα κατατέθηκε προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υποργείου Υγείας που συμπεριλάμβανε και τροπολογίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Έδιναν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Όμως δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε όσες και όσους εργαζόμασταν ήδη εδώ και 8 μήνες. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής γράφαμε ότι “στην ουσία δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία μας και η εμπειρία που αποκτήσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε θέσεις κλειδιά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού μέσα στους Δήμους... Ζητάμε την άμεση τροποποίηση του Άρθρου 146 ώστε να προβλέπει, εκτός από νέες προσλήψεις και τη δυνατότητα παράτασης της εργασίας για όσους και όσες εργάζονται...”. Η τροπολογία που ζητήσαμε δεν πέρασε, αλλά στις 28/12 στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ξαναψηφίστηκε ομόφωνα η παραμονή μας και τελικά κερδίσαμε την επαναπρόσληψή μας με 6μηνη σύμβαση.

Δεν σταματάμε εδώ, θέλουμε να συνεχίσουμε μέχρι τη μονιμοποίησή μας. Η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουμε ανάγκη όλοι τη δουλειά. Και πραγματικά είμαστε αναγκαίοι στο δήμο. Δουλεύουμε σε διάφορες υπηρεσίες, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στη φύλαξη, σε κοιμητήρια, αποθήκες και διάφορες τεχνικές υπηρεσίες. Το μόνιμο προσωπικό είναι πολύ λίγο για να καλύψει τις ανάγκες, όχι μόνο στο δήμο Αθηναίων, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Ούτε άδεια δεν πήραμε και πολλές φορές μας έπαιρναν τηλέφωνο για να πάμε για δουλειά, γιατί δεν υπήρχε κάποιος να καλύψει το κενό. Σε κάποιες υπηρεσίες μπορεί να είμαστε παραπάνω από το 50% οι συμβασιούχοι. Οι μόνιμοι συνάδελφοι είναι μαζί μας, δεν θέλουν να φύγουμε, γιατί καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πόσο απαραίτητοι είμαστε. Στη δική μου υπηρεσία, έχουμε πολύ καλή σχέση και δεν μας αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο από τους άλλους μόνιμους.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι μπορεί να ξεκινήσαμε δύο, αλλά μετά γίναμε δέκα και αυτή τη στιγμή συντονιζόμαστε περίπου 70. Δεν έχει σημασία αν ήμασταν λίγοι στην αρχή, επιμείναμε και μπορέσαμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. 

Έλενα Αγαπάκη 
Φύλακας στη Διεύθυνση Δημοτικής Περιουσίας, Επιτροπή 4μηνιτών/ισσών Δήμου Αθήνας