Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Εμπρός για απεργία

10/12/20, Συγκέντρωση στον Αγ. Σάββα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Σε εξέλιξη είναι το χάος που δημιούργησε η κυβέρνηση σχετικά με τους εμβολιασμούς. Αρχικά παρέλαβε έναν τραγικά μικρότερο αριθμό σε σχέση με τα όσα δεσμεύονταν οι υπουργοί της. Κατόπιν έτρεξε σκανδαλωδώς να εμβολιάσει τους δικούς της ανθρώπους ακόμα κι αν αυτό σήμαινε την αναβολή εμβολιασμών γιατρών και νοσηλευτών. Τώρα βγαίνουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ελλείψεις υπάρχουν στις σύριγγες και τον ξηρό πάγο που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των εμβολίων, ενώ τα αρχικά χρονοδιαγράμματα της πολυδιαφημισμένης “Επιχείρησης Ελευθερία” φαίνεται να έχουν πάει περίπατο. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φορτώνει την ευθύνη για τη διασπορά του ιού σε οποιονδήποτε “τολμάει” να κάνει μια βόλτα στον καθαρό αέρα. Για τους θανάτους φταίνε λέει οι γιατροί κι όχι οι ελλείψεις και διώκει σε βαθμό απόλυσης τον πρόεδρο ενός από τα πλέον πρωτοπόρα σωματεία νοσοκομείων, τον Κώστα Καταραχιά, προσπαθώντας να χτυπήσει συνολικά το μαχητικό συνδικαλισμό στην Υγεία και όχι μόνο.

Η ΕΙΝΑΠ σε συνεδρίασή της στις αρχές της εβδομάδας αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στα νοσοκομεία το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, προτείνοντας στα συνδικάτα της Υγείας να συντονιστούν απεργιακά. Τη συμμετοχή του αποφάσισε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ.Σάββας προτείνοντας ως απεργιακή ημερομηνία την Πέμπτη 4/2.

“Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας” λένε οι υγειονομικοί του Συντονιστικού Νοσοκομείων. “Εμείς θα έπρεπε να κανονίσουμε τον εμβολιασμό μας, επιστημονικά και ορθολογικά, εμείς θα έπρεπε να φροντίσουμε να μην αποκλειστεί ούτε μόνιμος, ούτε συμβασιούχος, ούτε εργολαβικός συνάδελφος από την διαδικασία. Εμείς θα έπρεπε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε προσωπικό και ασθενείς για το εμβόλιο και όχι τα ΜΜΕ και κάθε πονηρός αρθρογράφος της λίστας Πέτσα. Εμείς που έχουμε την ευθύνη για την ζωή του ασθενούς, εμείς και μόνο θα έπρεπε να καθορίζουμε τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε μονάδα υγείας. Η κυβέρνηση και οι ημέτεροι μόνο λαμογιές, ταξικό μίσος απέναντι στους φτωχούς και ανορθολογισμό έχουν "προσφέρει"”.

Σύγκρουση

Σε αυτή την κατεύθυνση το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους των νοσοκομείων “να οργανωθούμε ξανά, στον δρόμο του προηγούμενου διαστήματος και να συνεχίσουμε στον δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την ξεφτιλισμένη κυβέρνηση. Συνεχίζουμε πάνω σε τέσσερις άξονες: Καθημερινή και συνεχής ενημέρωση, πανελλαδικά, για ότι συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία. Να ξεσκεπάζουμε τα σχέδια και την αλητεία τους. Συγκρότηση των επιτροπών αγώνα, πίεση στα σωματεία να ελέγχουν τις "πρωτοβουλίες" των διοικήσεων και του Υπουργείου Υγείας. Κινητοποίηση στις πύλες και τις διοικήσεις των εργαζομένων ενάντια σε βίαιες μετακινήσεις, λαθροχειρίες και επιθέσεις των διοικήσεων στο προσωπικό. Απεύθυνση σε ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ενώσεις γιατρών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καλέσουν σε απεργιακό ξεσηκωμό”.

• Το Συντονιστικό Νοσοκομείων θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέλευση την Παρασκευή 15/1, στις 6μμ, για την οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.