Εργατικό κίνημα
Απεργιακός ξεσηκωμός στα νοσοκομεία

16/6/20, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Αγωνιστικός-απεργιακός θα είναι ο επόμενος μήνας για τους υγειονομικούς μετά την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ για τρεις κινητοποιήσεις τις εβδομάδες που ακολουθούν. Το πρόγραμμα ξεκινά την Πέμπτη 28 Γενάρη με ημέρα δράσης για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του ΕΣΥ με τοπικές συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία. Συνεχίζεται την Τετάρτη 3 Φλεβάρη με νέα ημέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τοπικές κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας. Και κορυφώνεται την Τρίτη 16 Φλεβάρη με πανελλαδική απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Φλεβάρη στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας. Οι συγκεντρώσεις στις άλλες πόλεις καλούνται στις 10πμ έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Την απόφαση αναμένεται να ενισχύσει και η ΟΕΝΓΕ, το Γενικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει τις επόμενες μέρες. Η προοπτική μιας πανυγειονομικής πανελλαδικής απεργίας είναι υπαρκτή.

Είναι και απαραίτητη. Η εγκληματική κυβερνητική πολιτική, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές, συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα. Κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 21 υγειονομικοί έχουν χάσει μέχρι αυτή τη στιγμή τη ζωή τους από κορονοϊό. Δεκάδες έχουν διασωληνωθεί τους δέκα μήνες της πανδημίας. Χιλιάδες έχουν νοσήσει ή έχουν τεθεί σε καραντίνα το ίδιο διάστημα. Κι όμως, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και θέτουν καθημερινά την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο, δεν ανήκουν καν στα ΒΑΕ. 

Μια σειρά ειδικότητες, όπως οι φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας κ.α, δεν δικαιούνται επιπλέον ούτε το ανθυγιεινό επίδομα, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί τους. Έχουν εξαιρεθεί από τη χορήγηση του επιδόματος, παρότι οι συνθήκες εργασίας τους δεν είναι διαφορετικές από αυτές όλου του υγειονομικού προσωπικού.

ΒΑΕ

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, πάνω στο γιατί ο κλάδος της Υγείας θα έπρεπε να εντάσσεται στα ΒΑΕ ή στο γιατί όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα έπρεπε να λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα. Όχι πώς ήταν ανάγκη να έρθει η πανδημία ως «απόδειξη». Οι υγειονομικοί αντιμετώπιζαν πάντα αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους από τη δουλειά τους, όντας καθημερινά στις ΜΕΘ και τις κλινικές, ερχόμενοι σε επαφή με κάθε είδους ασθένειες, έχοντας να χειριστούν κάθε είδους επικίνδυνα υγειονομικά υλικά, εργαλεία, απόβλητα κλπ. Κι όλα αυτά πάντα με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας, υποδομές, εξοπλισμό.

Καμιά κυβέρνηση όμως δεν έκανε το αυτονόητο αυτό αίτημα νόμο. Αντίθετα, όλες προσπαθούσαν να πετσοκόψουν ακόμα περισσότερο τη λίστα των ΒΑΕ ή να μειώσουν -ακόμα και να καταργήσουν- το ανθυγιεινό επίδομα. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν λέει λέξη για το θέμα, παρότι η πανδημία το ανέδειξε ακόμα πιο έντονα και με τραγικό τρόπο. Και παρότι η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας έχει από το τέλος Νοέμβρη του '20 εισηγηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος. Το πόρισμα της επιτροπής μάλιστα, θεσπίζει την έκθεση στον Covid 19 ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου και ουσιαστικό κριτήριο ένταξης. Αυτός είναι και ο λόγος που η απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Φλεβάρη ξεκινά από το Υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη χαρακτηρισμού του θανάτου ή της βαριάς αναπηρίας των υγειονομικών από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα. Ούτε σε αυτό το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς τους, όπως έχει αναδείξει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν προτίθεται να προχωρήσει, για την αποκατάσταση είτε των ίδιων είτε των οικογενειών τους με κάποια αποζημίωση.

Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων είναι δυο κεντρικά αιτήματα, από τα πιο κρίσιμα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Όπως και η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ για μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό, νέες ΜΕΘ κλπ. Αντί γι' αυτά όμως, η κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει υποστελεχωμένα και χωρίς υποδομές τα νοσοκομεία. Προτιμά είτε να καλύπτει τις τρύπες με αντιεπιστημονικές αποφάσεις είτε να ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους με προκλητικές καταγγελίες και επιθέσεις.

Στις πρώτες συγκαταλέγονται η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου, οι μετακινήσεις προσωπικού από τη μια κλινική στην άλλη ή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, και η προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ανάλογα με τις ελλείψεις. Στις δεύτερες περιλαμβάνονται οι επιθέσεις στα σωματεία και οι συνδικαλιστικές διώξεις με πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας Κώστα Καταραχιά, οι ΕΔΕ σε βάρος των υγειονομικών που νόσησαν από κορονοϊό και βέβαια οι δηλώσεις Κοντοζαμάνη που έδειχναν του γιατρούς ως υπεύθυνους για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Στην ήδη εγκληματική αυτή κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας προστέθηκε η απόφαση να αναλάβουν τα νοσοκομεία τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Τα 1028 νέα εμβολιαστικά κέντρα, που διατυμπάνιζε από το Νοέμβρη ο Κικίλιας ότι δημιουργεί για να υποδεχτούν το εμβόλιο, αποδείχτηκαν τερατώδη ψέματα. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι αποτέλεσαν άλλη μια επικοινωνιακή εξαγγελία (για ένα εμβόλιο μάλιστα που δεν είχε καν ακόμα τότε εγκριθεί) για να συγκαλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ πριν και εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς.

Διασπορά

Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση για μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα γονατίζει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ και τους εργαζόμενούς του, ενώ εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για υγειονομικούς, ασθενείς και πολίτες. Αντί για περιορισμό του κορονοϊού, μπορεί να συμβάλει στη μεγαλύτερη διασπορά του. Είναι συγκλονιστικά τα όσα περιγράφει σχετικά με το θέμα ο παθολογος-ογκολόγος στον Άγιο Σάββα, Τάσος Γρίβας, σε αυτό το φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης (βλέπε σελ. 10).

Ανάλογες προειδοποιήσεις έρχονται από όλα τα νοσοκομεία, όπως πχ από το Δρομοκαΐτειο. Αναφέροντας τις ελλείψεις προσωπικού που ήδη μαστίζουν το ψυχιατρικό νοσοκομείο και αναδεικνύοντας πόσο θα επιβαρύνει την κατάσταση ο εμβολιασμός, το Σωματείο Εργαζόμενων εκεί συμπληρώνει: «Η ιδιαίτερη ψυχοπαθολογία των νοσηλευομένων και η δυσκολία προσαρμογής και τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμώξεων, έχει οδηγήσει στο μέτρο της απαγόρευσης του επισκεπτηρίου με σκοπό τη μείωση διασποράς του ιού. Με την απόφαση να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο, δεκάδες ηλικιωμένοι πολίτες με τον ανάλογο αριθμό συνοδών θα κατακλύσουν το Νοσοκομείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να ξεζουμίζει τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, να τους θεωρεί αναλώσιμους και να τους μετακυλύει τις ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας», αναφέρει με τη σειρά του το Σωματείο Εργαζόμενων στο Γεννηματάς σε ανακοίνωσή του, με την οποία δηλώνει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ. «ΧΑΡΙΖΕΙ εκατομμύρια στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με τα τεστ και ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ τον ιδιωτικό τομέα».

Αντί για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, όμως, που θα ήταν η ασφαλής λύση για να διεξαχθεί ο εμβολιασμός, η κυβέρνηση προτιμά να ρισκάρει κι άλλες ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε, ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή βρίσκει τα κονδύλια για την Υγεία περικομμένα κατά 500 εκατομμύρια.

Ούτε καν τους εμβολιασμούς των υγειονομικών δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει αυτή η κυβέρνηση. Όπως έγραψε τη Δευτέρα 18 Γενάρη ο Κώστας Καταραχιάς, που έχει εκδικητικά λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης μετακινηθεί στο Σωτηρία: «Τα εμβόλια στο Σωτηρία τελείωσαν εδώ και μια εβδομάδα. Υπάρχουν γιατροί που καταγγέλλουν ότι δεν έκαναν το εμβόλιο και τους ενημερώνουν ότι θα περιμένουν. Βέβαια φρόντισαν να προηγηθούν οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης». 

Ο μόνος που ενισχύεται από αυτή την πολιτική είναι ο ιδιωτικός τομέας υγείας και τα αφεντικά του. Εκεί είναι αναγκασμένος να απευθύνεται ο κόσμος που δεν έχει πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία καθώς αυτά έχουν γίνει αποκλειστικά μονάδες covid. Οι αποζημιώσεις των κλινικαρχών από το Δημόσιο διπλασιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας παρότι δεν συνέβαλαν στο ελάχιστο στην αντιμετώπισή της, ούτε τώρα στους εμβολιασμούς. Το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών δομών και ένταξή τους στο ΕΣΥ αναδεικνύεται επιτακτικό.

Όλα τα παραπάνω έχουν τονιστεί από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία των υγειονομικών, με ανακοινώσεις που αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες που έχουν οι κυβερνητικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΝΙΘ προχωρά την Τετάρτη 20 Γενάρη σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 3η και 4η ΥΠΕ στις 10πμ με συνέντευξη τύπου στον ίδιο χώρο. Είναι μια κίνηση που προετοιμάζει την απεργία του Φλεβάρη. Όπως αναφέρει: «Η κυβέρνηση ας σταματήσει επιτέλους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με ανακρίβειες και ψέματα και να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής του λαού, παίρνοντας σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και υλοποιώντας τις προτάσεις των ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, των επιστημόνων της πρώτης γραμμής, των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών…

Προετοιμάζουμε την μαζική συμμετοχή σε πανυγειονομική Απεργία τον Φεβρουάριο, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και τις ομοσπονδίες των υγειονομικών».


Να τον οργανώσουμε

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την οργάνωση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ βρίσκεται το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Κυκλοφορεί ήδη αφίσα και προκήρυξη που καλεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ πρωτοστατεί παντού για τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του.

Την Παρασκευή 15 Γενάρη οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνέλευση για τη νέα χρονιά. Η συνέλευση έγινε διαδικτυακά και συμμετείχαν εργαζόμενοι από πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. 

«Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τα νοσοκομεία και τις ανθρώπινες ζωές, την ενδιαφέρει μόνο η καταστολή και το κυνήγι των σωματείων», ξεκίνησε ο Κώστας Καταραχιάς, αναδεικνύοντας όλες τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας όλους αυτούς τους μήνες στις οποίες προστίθεται τώρα το φιάσκο με τους εμβολιασμούς. «Η αντίσταση των υγειονομικών το ίδιο διάστημα ήταν τεράστια», συνέχισε, θυμίζοντας τις δεκάδες επιτυχημένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών τους τελευταίους μήνες και βέβαια τον ξεσηκωμό που βρίσκεται σε εξέλιξη απέναντι στη συνδικαλιστική του δίωξη. «Ο ρόλος μας είναι μεγάλος μπροστά στην νέα απεργία στις 16 Φλεβάρη για να κερδίσουμε όλα τα αιτήματά μας», έκλεισε.

Την ανάγκη των μαζικών προσλήψεων ανέδειξε ο Γιάννης Τσολάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Κρατικό Νίκαιας, απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης για 7000 προσλήψεις ενώ πρόκειται για επικουρικούς. «Γίνονται τώρα τα νοσοκομεία εμβολιαστικά κέντρα με το υπάρχον προσωπικό, αποδυναμώνοντας όλα τα τμήματα», συνέχισε και τόνισε πως χρειάζεται δυναμική συνέχεια στους αγώνες των εργαζόμενων. 

«Στο Σωτηρία έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, όλο το νοσοκομείο έχει γίνει covid, η δική μου κλινική από το Σεπτέμβρη», είπε η Μερόπη Μανταίου, γιατρός. «Είμαστε απομονωμένοι και αποδεκατιμσένοι πολύ καιρό τώρα, χωρίς 5μελή εδώ και πολλά χρόνια, με ένα σωματείο που δεν κάνει τίποτα. Η διασπορά μεγαλώνει και η δουλειά ανεβαίνει. Υπάρχει κόσμος πολύ θυμωμένος αλλά και φοβισμένος. Τώρα που έχει έρθει και ο Κώστας στο νοσοκομείο έχουμε αποφασίσει να οργανώσουμε τα πράγματα καλύτερα».

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να οργανωθούν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) γιατί αυτός είναι ο ρόλος της, η πρόληψη», είπε η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στο ΚΥ Νέας Ιωνίας. «Δυστυχώς όμως η ΠΦΥ είναι εντελώς ανοχύρωτη, η πλειοψηφία είναι συμβασιούχοι που μετακινούνται κατά το δοκούν. Καλύπτουμε κέντρα covid κλείνοντας τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό για το 12ωρο και 18ωρο που χρειάζονται οι εμβολιασμοί», συνέχισε και ανέδειξε πόσο τραγική είναι η επιλογή να μην εμβολιάζονται άμεσα οι δάσκαλοι, οι άνθρωποι σε κέντρα κράτησης, οι πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι σε δομές προσφύγων. «Το κλίμα είναι για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, θα είμαστε σε οποιαδήποτε διαδικασία διεκδίκησης», έκλεισε.

«Η κυβέρνηση από τη μια προσπαθεί να πείσει ότι το εμβόλιο είναι η λύση για όλα τα προβλήματα, από την άλλη ανοίγει μέτωπο απέναντι στους υγειονομικούς, γεγονός που σηματοδοτήθηκε καθαρά με τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη», είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς. «Η απεργία στις 16 Φλεβάρη θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια, έχουμε ένα μήνα να την οργανώσουμε. Ο καθένας μας μπορεί να παίξει ρόλο για να συγκροτηθούν ή να επαναδραστηριοποιηθούν επιτροπές αγώνα, για πίεση στα σωματεία και τις ομοσπονδίες ότι χρειάζεται κλιμάκωση. Δώσαμε έμπνευση σαν κλάδος το προηγούμενο διάστημα σε άλλα κομμάτια εργαζόμενων, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε τώρα».

Την εικόνα της Βόρειας Ελλάδας έφερε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ. «Η ύφεση που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δεν σημαίνει εφησυχασμό, το εμβόλιο δεν εξασφαλίζει ότι τελειώσαμε. Το θέμα δεν είναι να παίζουμε στοιχήματα, αλλά ο αγώνας για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Μετά από μια πολύ εξουθενωτική, δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη παίρνουν μια ανάσα κι αυτό βοηθά να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις μας πολύ καλύτερα. Με απόφαση της ΕΝΙΘ πάμε στις 20/1 για κινητοποίηση στις ΥΠΕ στο κέντρο της πόλης και συνένετευξη τύπου. Το κάλέσμα υιοθετήθηκε από τρία μεγάλα σωματεία, του ΑΧΕΠΑ, του Παπαγεωργίου και του Ιπποκράτειου. Είναι μια πρώτη παρέμβαση πριν την πανυγειονομική απεργία του Φλεβάρη, για την οποία στο Ιπποκράτειο θα επαναδραστηριοποιήσουμε την επιτροπή αγώνα για να οργανωθεί».

«Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας χάθηκαν ζωές», είπε ο Λάμπρος Τσαπαλής, ο τραυματιοφορέας που είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας το προηγούμενο διάστημα έξω από το νοσοκομείο. «Οι καταγγελίες ότι πέθαιναν καθημερινά άνθρωποι με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης και της αρμόδιας επιτροπής είχαν γίνει πριν τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη που φορτώνουν την ευθύνη στους γιατρούς. Τα συνδικαλιστικά κινήματα δεν αντέδρασαν τότε για να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο σήμερα», συνέχισε και τόνισε πως «Οι συνάδλεφοι χρειάζονται έμπνευση για να κινητοποιηθούν».

Στο πόσο στριμωγμένη είναι η κυβέρνηση στάθηκε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, αναφέροντας σαν παραδείγματα την επίσκεψη του Κικίλια στο νοσοκομείο που «ήρθε κι έφυγε σαν τον κλέφτη», την αδιέξοδη επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης και την αδυναμία της να συνεχίσει με την καταστολή. «Ο θυμός στα νοσοκομεία είναι τεράστιος και αυτό πρέπει να το μετατρέψουμε σε δράση», συνέχισε. «Το καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά, τώρα μπορούμε ακόμα καλύτερα».

Για τις πετυχημένες κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών μίλησε και η Αμαλία Φειδά, συμβασιούχος στο Σωτηρία με τους 4000 του ΟΑΕΔ. «Μπορούμε να ασκήσουμε πίεση γιατί έχουμε βαρύτητα σαν νοσοκομείο, να το εκμεταλλευτούμε. Η κυβέρνηση βασίζεται στο επικοινωνιακό κομμάτι, να το δουλέψουμε κι εμείς αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε, ενώ πρότεινε την οργάνωση και μιας κινητοποίησης στη μνήμη των υγειονομικών που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.

«Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ ανοίγετε το δρόμο και για μας στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος ΔΣ του Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. «Οι απεργίες που προηγήθηκαν αναγκασαν την κυβέρνηση να μαζευτεί, να μην καταθέσει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Προφανώς θα επανέλθει, και με το ασφαλιστικό», συνέχισε. «Χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις και να βγούμε απεργιακά. Και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το αίτημα για επίταξη και κρατικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών. Ξεκίνησε από τους υγειονομικούς και κέρδισε όλη την κοινωνία».

Στα προβλήματα που δημιουργεί ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία, αναφέρθηκε και η Ιωάννα Πασπάτη, ορθοπαιδικός στο Παίδων Πεντέλης. «Σε μας δεν έχει γίνει ακόμα κάτι για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, ωστόσο το Σωματείο δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ΔΣ και θα καλέσει συνέλευση». 

«Το 2020 δεν υπήρξε μήνας χωρίς κινητοποίηση των υγειονομικών, το ίδιο θα γίνει και φέτος. Δεν είναι ευχή, το Συντονιστικό Νοσοκομείων το οργανώνει», τόνισε ο Χρίστος Αργύρης, από το νοσοκομείο Γεννηματάς. «Μπορούμε να ξεσηκώσουμε τα νοσοκομεία και τα ΚΥ για τις 16 Φλεβάρη με σταθμούς τις ημέρες δράσεις στις 28 Γενάρη και τις 3 Φλεβάρη. Χρειάζεται να κινηθούμε γρήγορα με την αφίσα και την προκήρυξη. Εμείς θα το κάνουμε, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αστράφτουν και βροντάνε, αλλά δεν οργανώνουν. Παντού βγάζουμε κινητοποιήσεις, συσπειρώνουμε τον κόσμο, ξεσκεπάζουμε τα ψέματά τους. Κάθε μέρα δελτία τύπου, παντού επιτροπές αγώνα, οργάνωση των κινητοποιήσεων».


Όλοι στο πλευρό των απεργών

Οι υγειονομικοί χρειάζονται τη στήριξη όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Τα νέα αγωνιστικά τους ραντεβού με κορύφωση την απεργία στις 16 Φλεβάρη μπορούν και πρέπει να βρουν μαζική συμπαράσταση.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που παλεύουν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με 15 παιδιά ανά τμήμα, με προσλήψεις δασκάλων, καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, με συχνά δωρεάν τεστ, με άμεση πρόβαση στον εμβολιασμό κλπ, έχουν κάθε λόγο να βρεθούν μαζί με τους υγειονομικούς. Το ίδιο ισχύει για το φοιτητικό κίνημα που αντίστοιχα διεκδικεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολών με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κλιμακώνει τη μάχη του ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και όλες τις επιθέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο και κλάδο που παλεύουν για να σώσουν μισθούς, δουλειές, δικαιώματα και να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή τους.

Η πρωτοβουλία «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας - Support Health Workers», που έχει σταθεί στο πλευρό των υγειονομικών τους τελευταίους μήνες με κέντρο το να κάνει τον αγώνα τους υπόθεση όλων των εργαζόμενων και της κοινωνίας, συνεχίζει αυτή την προσπάθεια. Έχει ήδη ξεκινήσει να καλεί στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και να οργανώνει την επιτυχία τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης που πραγματοποιεί συνέλευση την Πέμπτη 28 Γενάρη (βλέπε σελ....). Επικοινωνία στο τηλ: 6944058157 και στο fb: Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας - Support Health Workers.