Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: “Να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα”

2/11/20, Απεργιακή κινητοποίηση

Διαδικτυακή σύσκεψη οργάνωσε η αντικαπιταλιστική κίνηση στον επισιτισμό-τουρισμό “Καμαριέρα” την Παρασκευή 5/1 για να συζητηθούν και να οργανωθούν τα επόμενα βήματα των εργαζόμενων του κλάδου. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δημήτρης Λουκόπουλος, εργαζόμενος στον επισιτισμό, τονίζοντας ότι “δεν είναι μόνο το πότε θα γυρίσουμε στις δουλειές μας, αλλά το πόσοι και με τι όρους. Υπάρχει μια επίθεση, όχι τόσο στις απολαβές όσο στα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι. Αυτό το βλέπουμε παντού, από τα πανεπιστήμια μέχρι τα νοσοκομεία. Χρησιμοποιούν την καταστολή ενάντια σε όποιον αντιστέκεται και την πανδημία ως δικαιολογία για να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε να επιβάλει η κυβέρνηση αυτά που θέλει να περάσει. 

Την επόμενη περίοδο θα έρθουμε αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις και το αίτημά μας θα πρέπει να είναι ότι όλοι θα γυρίσουμε στις δουλειές μας. Με νομοσχέδια που καταργούν το 8ωρο, αλλά και με την απειλή της ανεργίας, θέλουν να καταλήξουμε με πολύ πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας απ' ότι τώρα και με εντατικοποίηση της δουλειάς. Να καταργήσουν οτιδήποτε είναι συλλογικό, όπως τα σωματεία και να υπάρχει μόνο διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη”.

Συνέχισε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής, παρατηρώντας ότι “το τελευταίο διάστημα είναι η καταστροφικότερη εκδοχή της αντιμετώπισης της πανδημίας και για τον κλάδο και συνολικά για την κοινωνία με το ρεκόρ θανάτων. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε κάθε επίπεδο και ρίχνει τις ευθύνες στον κόσμο με τα πρόστιμα και την αστυνομία. 

Στον κλάδο μας υπάρχουν συνάδελφοι που εδώ και 10 μήνες είναι σε συνεχή αναστολή. Αν δεν κάναμε κινητοποιήσεις και απεργίες, ούτε αυτά τα επιδόματα που δίνουν δεν θα είχαμε. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το κράτος στους εργοδότες για τις απολαβές μας και τα δώρα. Την Επιθεώρηση Εργασίας την έχουν ουσιαστικά καταργήσει, μόνο η δική μας συλλογική πίεση μένει. Επίσης, υπάρχει η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση. Ο προϋπολογισμός για το 2021 κόβει αρκετά την επιχορήγηση που δέχονται τα ασφαλιστικά ταμεία από το κράτος και έχουν την πρόθεση να καταργήσουν την κοινωνική ασφάλιση”.

“Ό κόσμος έχει καταλάβει ότι όλα λειτουργούν με τη λογική της αγοράς, ακόμα και τα εμβόλια”, είπε ο Μιχάλης Θ., εργαζόμενος στον τουρισμό. “Παρά τη ρευστή κατάσταση και το πάγωμα στον Τουρισμό, χτίζονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες για να επενδύσουν οι πλούσιοι το χρήμα που έχουν κερδίσει το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι 80.000 συνάδελφοι δεν παίρνουν επίδομα. Με την τρομοκρατία ότι θα κλείσει μεγάλο κομμάτι του επισιτισμού και του τουρισμού, η επιστροφή μας στη δουλειά θα γίνει με επίθεση στις απολαβές και τα δικαιώματα. Ήδη με τους νόμους που έχουν περάσει έστρωσαν το δρόμο για να κοστίζουμε λιγότερα στα αφεντικά για να βγάζουν κι άλλο κέρδος. Γι΄ αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τώρα η κουβέντα πώς θα οργανωθούμε με τους συναδέλφους για να το αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συνδεθούμε και με τους υπόλοιπους κλάδους που κινητοποιούνται”.

“Τα συνδικάτα και όχι μόνο του κλάδου έχουν κάνει πίσω στο δεύτερο κύμα της πανδημίας”, υπογράμμισε ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. “Δεν προετοιμάζουν τον κόσμο να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Είναι ζήτημα να οργανωθούν από τώρα κινητοποιήσεις, ώστε ο κλάδος να έχει μια κεκτημένη ταχύτητα, όταν θα έρθει η κυβέρνηση να ανοίξει τα καταστήματα επισιτισμού με τους όρους των αφεντικών και όχι με τους όρους των εργαζόμενων. Η διαδικασία της πίεσης προς τα συνδικάτα σε αυτή την κατεύθυνση προϋποθέτει πρόγραμμα εξορμήσεων με αφίσα και προκήρυξη και δική μας καλύτερη συγκρότηση. Το “θα λογαριαστούμε μετά” στην αρχή της πρώτης καραντίνας το σπάσαμε τότε, το ίδιο έχουμε να κάνουμε τώρα”. 

Ούτε καν επίδομα

“Έχουμε να δουλέψουμε πάνω από 10 μήνες, αλλά εμείς οι τουριστικοί συνοδοί και οι ξεναγοί δεν παίρνουμε καν το επίδομα”, είπε ο Άγγελος Σπανόπουλος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών. “Όπως και πολλοί άλλοι, από τον τουρισμό-επισιτισμό που για λίγα ένσημα ή λόγω μαύρης εργασίας έμειναν έξω από τα επιδόματα. Ως σωματείο πιέσαμε την κυβέρνηση με διάφορους τρόπους με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε ένα προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για να σταματήσει να είναι ανύπαρκτο το επάγγελμά μας σε νομικό επίπεδο, αλλά οι εργοδότες αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή”. 

“Η κατάργηση του 8ωρου δεν είναι πρωτόγνωρα πράγματα για μας που δουλεύουμε στα ξενοδοχεία”, τόνισε η Χουάνα Στ., ξενοδοχοϋπάλληλος. “Από την αρχή των μνημονίων, το 2010 το αφεντικό μάς δήλωσε ότι θα δουλεύουμε χωρίς άδειες και θα τις παίρνουμε όταν αποφασίσει η επιχείρηση. Το 2021, με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και με τον Χατζηδάκη ειδικά στο υπουργείο, τα αφεντικά κατοχυρώνουν ότι αυτά τα πράγματα γίνονται με τη βούλα του κράτους. Αυτό που έχει ακουστεί στο δικό μου ξενοδοχείο για την επόμενη μέρα είναι ότι οι άνθρωποι που θα το επανδρώνουν θα είναι πολυεργαλεία, δηλαδή θα καλύπτουν ταυτόχρονα διαφορετικά πόστα. Αυτό σημαίνει απολύσεις. Είναι μονόδρομος οι κινητοποιήσεις και ο κόσμος με τη μαζική συσπείρωση που έγινε στο συνδικάτο δείχνει ότι θέλει να κινητοποιηθεί”.