Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλίστριες

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταγγέλουμε τη στοχοποίηση της συναδέλφου Τιάνας Ανδρέου, εργαζόμενης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μέλους του Δ.Σ. της ΟΣΥΟ, που οδήγησε στην αναίτια μετακίνησή της από τη θέση που εργαζόταν ως γραμματέας τα τελευταία 5,5 χρόνια σε θέση άσχετη με την πολυετή εμπειρία της και το αντικείμενό εργασίας της για περίπου 20 χρόνια. Μάλιστα η μετακίνηση της γνωστοποιήθηκε ενώ απουσίαζε με αναρρωτική άδεια λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. 

Η συνάδελφος μετακινήθηκε καθ' υπόδειξη του νέου προϊσταμένου της, ο οποίος εξαρχής της δημιούργησε προβλήματα με την αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά του, κατηγορώντας την ότι έλειπε συνέχεια από τη δουλειά χωρίς να τον ενημερώνει και χωρίς ο ίδιος να έχει εγκρίνει τις άδειες της. Ωστόσο, η ίδια δεν έλειψε ποτέ αδικαιολόγητα από την εργασία της, όπως φαίνεται και στο σύστημα παρακολούθησης παρουσιών της υπηρεσίας της. Ακόμα περισσότερο, η θέση της παραμένει κενή μέχρι σήμερα, παρότι η μετακίνησή υποτίθεται ότι έγινε για την κάλυψη “επειγόντων υπηρεσιακών αναγκών” και επειδή “η απουσία της δημιουργούσε προβλήματα στη διεκπεραίωση των εργασιών της διεύθυνσης και επιβαρύνονταν οι συνάδελφοί της εξαιτίας της”.

Η αλήθεια είναι ότι η συνάδελφος αναγκάζονταν να παίρνει αναρρωτικές άδειες με βάση  τις  σχετικές εγκύκλιους του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω COVID, δεδομένου ότι ο προϊστάμενός της δεν της έδινε τη δυνατότητα να παρέχει εργασία εξ αποστάσεως, όπως δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ως γνωστόν όμως οι αναρρωτικές άδειες δεν χρειάζονται την έγκριση κανενός προϊσταμένου. 

Στην πραγματικότητα η συνάδελφος είναι γνωστή χρόνια στην υπηρεσία της για την μαχητική  της στάση και την συνδικαλιστική της δράση. Γι’ αυτό τον λόγο στοχοποιήθηκε και από τον προϊστάμενό της, ο ίδιος άλλωστε δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή του για την ίδια και της έχει μιλήσει με πολύ άσχημο τρόπο και σε συνελεύσεις του πρωτοβάθμιου συλλόγου.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος ο προϊστάμενος προς την Διοίκηση όπου, επιμένοντας ότι η συνάδελφος απουσίαζε αδικαιολόγητα χωρίς να τον ενημερώνει, επικαλείται ως ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας τις ημέρες κατά τις οποίες η συνάδελφος έκανε χρήση συνδικαλιστικής άδειας και είναι καταχωρημένες στο σύστημα παρουσιών σαν τέτοιες.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δηλώσει ευθαρσώς την πρόθεσή της για κατάργηση του νόμου 1264/1982, κάποιοι τον έχουν ήδη καταργήσει κατά βούληση και πιστεύουν ότι μπορούν να αποκαλούν τη συνδικαλιστική άδεια ως απουσία που χρειάζεται έγκριση. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς οι συνδικαλιστικές μας κατακτήσεις δεν έχουν καταργηθεί και τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε στα χέρια τους τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Ζητάμε να σταματήσει άμεσα η στοχοποίηση της εκλεγμένης συνδικαλίστριας του Υπουργείου Οικονομικών. Η συνάδελφος πρέπει να γυρίσει στη θέση της γιατί η αναίτια και εκδικητική μετακίνησή της είναι μία εξόφθαλμη περίπτωση συνδικαλιστικής δίωξης που δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως υπηρεσιακή ανάγκη, χωρίς καν να τηρηθούν τα απαραίτητα προσχήματα.

Η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οφείλει να ικανοποιήσει το αίτημά της και να απαιτήσει από τον πρώην προϊστάμενό της να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του περί “αδικαιολόγητων απουσιών” και να σταματήσει να διασύρει τη συνάδελφο.

Οι διώξεις και απειλές δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Και μας κάνουν πιο αποφασισμένους να παλέψουμε όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες αλλά και όλες τις κατακτήσεις του χώρου μας.

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΥΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ