Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Υγείας κλιμακώνουν

4/5/20, Μέρα δράσης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Φωτό: Λένα Βερδέ

Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων αυτή την Πέμπτη 28 Γενάρη ανοίγουν οι υγειονομικοί του ΕΣΥ τη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση της ΝΔ τη νέα χρονιά. Ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, οι εργάτες και οι εργάτριες της Υγείας μπαίνουν ξανά μπροστά στον αγώνα για να σώσουνε ζωές.

Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης 28/1 αποτελούν το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στο απεργιακό πρόγραμμα που έχουν εξαγγείλει οι Ομοσπονδίες της Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, και το οποίο θα κορυφωθεί με πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη. Ενδιάμεσο βήμα θα είναι η ημέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με συγκεντρώσεις στα Κέντρα Υγείας την Τετάρτη 3 Φλεβάρη. 

Το ένα μετά το άλλο τα Σωματεία των Εργαζόμενων παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την οργή τους για τις κυβερνητικές πολιτικές. Μια σειρά νοσοκομεία συντονίζονται και ετοιμάζονται την Πέμπτη 28 Γενάρη για κοινή συγκέντρωση στη 2η ΥΠΕ. Όλες και όλοι μαζί οι υγειονομικοί απαιτούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, άμεση ενίσχυση της ΠΦΥ που θα αναλάβει τον ασφαλή εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι υγειονομικοί χρειάζονται τη στήριξη όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η Πρωτοβουλία «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers» θα είναι στο πλευρό τους την Πέμπτη όπως και σε όλα τα απεργιακά τους ραντεβού, οργανώνοντας τη συμπαράσταση.


16/6/20, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Όλοι στις πύλες των νοσοκομείων

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το απεργιακό πρόγραμμα των Ομοσπονδιών της Υγείας, το Συντονιστικό Νοσοκομείων κυκλοφόρησε αφίσα και προκήρυξη και οι αγωνιστές/στριές του ξεκίνησαν την οργάνωσή του. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, μας μίλησε για αυτές τις προσπάθειες καθώς και για τη σημασία των απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Από την προηγούμενη βδομάδα καλέσαμε σε μάζεμα επιτροπής αγώνα στο Γεννηματάς. Συμμετείχαν μόνιμοι και συμβασιούχοι με τους οποίους οργανώνουμε την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Σε όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου, τώρα προστέθηκαν οι εμβολιασμοί. Οι βλέψεις της διοίκησης και του υπουργείου είναι για 250 εμβολιασμούς την ημέρα, που είναι ένα μεγάλο νούμερο. Γι' αυτό το λόγο έχουν πάρει 30 νοσηλευτές και καμιά 25αριά διοικητικούς εκ περιτροπής για να στελεχωθεί, ενώ οι γιατροί χρεώνονται επιπλέον εφημερίες. Μιλάμε για προσωπικό που δεν περισσεύει από το νοσοκομείο, ούτε και έχει ελεύθερες ώρες στη διάθεσή του για να κάνει και τον εμβολιασμό.

Η ίδια η διαδικασία είναι στον αέρα, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες ούτε καμιά απολύτως εκπαίδευση στους γιατρούς για το ποιος μπορεί και ποιος όχι να κάνει το εμβόλιο. Όταν μιλάμε για 80 και 85 και άνω, που η πλειοψηφία θα έχει τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, το να μην υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές, πχ αν κάποιος που παίρνει κορτιζόνη πρέπει να τη διακόψει κλπ, είναι εγκληματικό. Το γεγονός δε ότι έχουν χώσει τους ειδικευόμενους γενικούς γιατρούς σε αυτό, για να παίρνουν αυτοί τις αποφάσεις, είναι τεράστιο πρόβλημα.

Επιπλέον όσοι γιατροί συμμετέχουν στην καθημερινή απογευματινή βάρδια των εμβολιασμών δεν είναι βέβαιο ότι θα πληρωθούν. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και προβλέπει τις πληρωμές για τους εμβολιασμούς, μιλά για αποζημίωση μόνο το Σάββατο. Ενώ υπάρχουν και πιέσεις για επιτάχυνση των εμβολιασμών. Για παράδειγμα την περασμένη βδομάδα συνάδελφος που θεώρησε ότι πρέπει να πάρει πίεση από ένα πολίτη πριν εμβολιαστεί, ήρθε αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι παρακωλύει τη διαδικασία.

Επίσης οι εμβολιασμοί γίνονται στους χώρους των τακτικών ιατρείων, τα οποία πλέον έχουν όλα αναβληθεί. Τώρα κόσμος θα πρέπει να πληρώνει το 50άρικο στα ιδιωτικά για να του γράψουν τα φάρμακα, να του παίρνουν την πίεση κλπ, ή αλλιώς να μένει χωρίς περιθαλψη. Και βέβαια υπάρχει το θέμα των αδιάθετων εμβολίων. Τι γίνονται τα εμβόλια που περισσεύουν από πιθανά ακυρωμένα ραντεβού; Σε μας προσκαλούνται τύποι από το Πεντάγωνο, δημοσιογράφοι και κάτι συνταξιούχοι του Γεννηματάς που δεν είναι η σειρά τους να το κάνουν, απλά είναι της διοίκησης. Όλα γίνονται με πλήρη αδιαφάνεια.

Παρότι η ΔΑΚΕ κάλεσε ΔΣ του Συλλόγου την περασμένη εβδομάδα με θέμα την πρωτοχρονιάτικη πίτα (!), οι άλλες παρατάξεις το μετατρέψαμε σε ΔΣ για να καταγγείλουμε όλα τα παραπάνω και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Πρώτο βήμα είναι η στάση εργασίας και η συγκέντρωση στην πύλη την Πέμπτη 28/1, στην οποία θέλουμε να συντονιστούμε με τους εργαζόμενους του Σωτηρία. Κι εκεί έγινε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση εργαζόμενων που συζήτησε την οργάνωση των κινητοποιήσεων, ενώ ακολούθησε και περιοδεία στο νοσοκομείο. Την πρωτοβουλία πήραν ο Κώστας Καταραχιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα που έχει εκδικητικά μετακινηθεί στο Σωτηρία και άλλοι εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου. Γιατί κι εκεί γίνονται τα ίδια. Τελευταίο παράδειγμα όσα συμβαίνουν στην περιβόητη νέα ΜΕΘ που ήταν δωρεά της Βουλής, με τις 50 κλίνες και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε με αποσπασμένο προσωπικό είτε μιλάμε για νοσηλευτικό είτε για εντατικολόγους από άλλα νοσοκομεία. Στη συνέχεια ο Κικίλιας ανακοίνωσε τη στελέχωσή της με 45 μόνιμους γιατρούς. Εννοείται ότι δεν ήταν νέες προσλήψεις, όλοι δούλευαν ήδη στο ΕΣΥ, είτε ως επικουρικό προσωπικό, είτε ως εξειδικευόμενοι σε άλλες ΜΕΘ. Τους μονιμοποιεί λοιπόν και τους παίρνει από άλλα νοσοκομεία και τους πάει στο Σωτηρία. Και πριν καλά καλά πάνε στις θέσεις τους οι άνθρωποι και αρχίσουν να οργανώνουν ένα τμήμα από το μηδέν, έρχεται χαρτί που τους αποσπά ξανά πίσω στα νοσοκομεία από τα οποία ήρθαν γιατί αυτά έμειναν ακάλυπτα... Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Η σημασία των κινητοποιήσεων με μεγάλο σταθμό την πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη είναι τεράστια».

Θεσσαλονίκη

«Στο Ιπποκράτειο, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο εμβολιασμός έρχεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και χειρουργίων, γίνεται χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα είναι πληρωμένη εργασία, με καταγγελίες για εξαναγκασμούς γιατρών να συμμετέχουν», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ. «Ίδια κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας. Υπάρχει επίσης αυξημένη ανησυχία για τις αστικές ευθύνες σχετικά με τον κορονοϊό μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μας φορτώσει τους θανάτους ασθενών, αν θα βρεθούμε δηλαδή ενώπιον εισαγγελέα. Όλα τα νοσοκομεία της πόλης ετοιμάζονται για την κινητοποίηση της Πέμπτης και τις επόμενες. Στο Ιπποκράτειο έχουμε βάλει την αφίσα του Συντονιστικού ενώ καλούμε και σε επιτροπή αγώνα για την οργάνωσή τους».


Συγκεντρώσεις νοσοκομείων • Πέμπτη 28 Γενάρη

Άγιος Σάββας 12μ
Αγία Όλγα 12μ
Γεννηματάς 10πμ
Σωτηρία 10πμ
Αμαλία Φλέμινγκ 10πμ
Κρατικό Νίκαιας 11πμ στην πύλη – 12μ στη συμβολή οδών Θηβών και Μπελογιάννη και πορεία στη 2η ΥΠΕ.
Συμμετέχουν επίσης Αττικό, Δρομοκαΐτειο, Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο.
Ερυθρός 8πμ
Αττικό 11πμ  
Δρομοκαΐτειο 11πμ  
Ασκληπιείο Βούλας 11πμ  
Θριάσιο 11πμ 
Νοσοκομείο Χανίων 10πμ
ΠΑΓΝΗ 8πμ
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 10πμ

Κρατικό Νίκαιας

Κοινή πορεία και συγκέντρωση στην 2η ΥΠΕ οργανώνουν την Πέμπτη 28 Γενάρη τα Σωματεία εργαζόμενων στα Νοσοκομεία Κρατικό Νίκαιας, Θριάσιο, Αττικό, Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Δρομοκαΐτειο. Η κινητοποίηση, που γίνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την Υγεία, θα ξεκινήσει με προσυγκεντρώσεις των εργαζόμενων στις πύλες των νοσοκομείων. Στις 12μ οι απεργοί θα συναντηθούν στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και θα βαδίσουν στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ (Θηβών 196-πρώην κτίριο Κεράνη). 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου στο Κρατικό Νίκαιας: «Σε μία περίοδο που όλοι προειδοποιούν για ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της ανακύκλωσης προσωπικού και των μπαλωμάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ακόμα και στα πλαίσια του νοσοκομείου καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες μετακινήσεων από το ένα τμήμα στο άλλο ακόμα και για μία βάρδια!

Η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, δεκάδες συνάδελφοι είναι θετικοί. Με ευθύνη της διοίκησης, δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προληφθεί η ακόμη μεγαλύτερη διασπορά, να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς. Έχουν το θράσος μάλιστα να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στο προσωπικό, ότι δήθεν δεν προσέχει!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας εμπαίζει, αρνούμενη τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την χορήγηση 13ου και 14ου μισθού, την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως και των υπόλοιπων δημόσιων νοσοκομείων, έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον γενικό πληθυσμό, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων και χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό».

Ο συντονισμός των νοσοκομείων δυναμώνει τον αγώνα. Το ίδιο και η στήριξη των κινητοποιήσεών τους. Στο κοινό τους κάλεσμα οι εργαζόμενοι απευθύνουν έκκληση στους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν στη μάχη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας. 


Άγιος Σάββας

Με συνέλευση εργαζoμένων συνδυάζει ο Σύλλογος του νοσοκομείου Άγιος Σάββας τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο προαύλιο στις 12μ, την Πέμπτη 28 Γενάρη. Σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, έχουν προστεθεί η μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, η υπολειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου και η προκλητική συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου του Συλλόγου, Κώστα Καταραχιά.

Την περασμένη εβδομάδα οι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν σε μαζική γενική συνέλευση για όλα αυτά τα θέματα. «Συμμετείχαν 50-60 γιατροί, όλο το παθολογοανατομικό αλλά και από όλα τα τμήματα, παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι -και κάποιες νοσηλεύτριες», μας είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου, ταμίας του Συλλόγου. «Πάρα πολλοί/ές πήραν το λόγο για να εκφράσουν την οργή τους για τις ελλείψεις προσωπικού. Το παθολογοανατομικό εργαστήριο απειλείται επί της ουσίας με κλείσιμο. Τέσσερις επικουρικοί γιατροί που διορίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία φεύγουν ταυτόχρονα σε λίγες μέρες. Πρόκειται για εργαζόμενους που πάνω τους στηριζόταν η μισή και παραπάνω δουλειά του εργαστηρίου. Παρά τις εκκλήσεις όλων, χρόνια τώρα, προς την προηγούμενη ακόμα διοίκηση, για προκήρυξη των θέσεων, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το εργαστήριο είναι κορμός για ένα νοσοκομείο σαν τον Άγιο Σάββα. Ήδη η έλλειψη προσωπικού σήμαινε καθυστέρηση στις διαγνώσεις, τις θεραπείες κλπ. Η λύση της διοίκησης να στέλνει έξω τα παρασκευάσματα, σε άλλα νοσοκομεία ή σε ιδιώτες, εκτός από το ότι ανοίγει το δρόμο για ΣΔΙΤ, είναι επικίνδυνη. Δεν μπορεί να “ταξιδεύουν” τα παρασκευάσματα, μπορεί να γίνουν λάθη, ενώ χάνονται πληροφορίες όταν ένα παρασκεύασμα μένει στη φορμόλη ένα μήνα. Απαιτούμε άμεση προκήρυξη και κάλυψη των θέσεων των συναδέλφων. 

Επιπλέον οι εμβολιασμοί γίνονται χωρίς να μας έχουν εξηγήσει και ενημερώσει για το παραμικρό. Τους έχουν φορτωθεί οι ειδικευόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, κάνοντας αλλότρια καθήκοντα, χάνοντας χρόνο από την εκπαίδευσή τους, και χωρίς επιστημονική κάλυψη για το ποιος μπορεί να κάνει το εμβόλιο και ποιος όχι, για αν θα υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις πως γίνεται η παρακολούθηση, ποιες είναι ευπαθείς ομάδες, ποιοι πρέπει να κόψουν τα φάρμακα κλπ. Αυτή τη στιγμή υπερήλικες περιμένουν έξω στο κρύο, μαζί με ύποπτα περιοστατικά, δεν ξέρουν τα φάρμακά τους, δεν επιτρέπονται συνοδοί, έχουν άνοια. Είναι έτσι κι αλλιώς μια έξτρα δουλειά την οποία δεν έχουμε τα περιθώρια να κάνουμε, πόσω μάλλον με αυτούς τους όρους.

Γι΄αυτό επιμένουν στη δίωξη του προέδρου του Συλλόγου μας, πρώτα με τη μετακίνησή του στο Σωτηρία και τώρα με την μη ανανέωση της σύμβασής του μέχρι τον Οκτώβρη όπως δικαιούνται όλοι οι επικουρικοί γιατροί. Για να μην υπάρχουν αντιδράσεις, στις οποίες ο Κώστας πρωτοστατούσε. Δεν θα τους περάσει. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ και θα κλιμακώσουμε».