Εργατικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: STOP στην κοροϊδία

11/2, ΓΝΘ Γεννηματάς. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους υγειονομικούς, που ένα χρόνο τώρα αρνείται να συναντήσει, ήρθε ο Κικίλιας στο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 11 Φλεβάρη. Η «υποδοχή» που του επεφύλαξαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και η ΕΝΙΘ τον ανάγκασαν να μπει και να βγει άρον-άρον από το χώρο, κάτω από τα συνθήματα και τις διαμαρτυρίες τους.

Την οργή για την παρουσία του ενίσχυε το γεγονός ότι οι δυο νέες κλίνες ΜΕΘ με τις οποίες υποτίθεται ότι ενισχύθηκε το νοσοκομείο βρίσκονται σε... κοντέινερ! Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ «τα containers είναι τοποθετημένα στην αυλή του νοσοκομείου επί της οδού Εθν. Αμύνης, απέναντι από την είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Εκεί που σταματούν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους ασθενείς στις εφημερίες....Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις ομπρέλες και τις σόμπες, που θα είναι απαραίτητες για τη μεταφορά των ασθενών (πχ στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα) τις βροχερές και κρύες μέρες - είμαστε σίγουροι όμως ότι σε κάποια από τις μελλοντικές δωρεές ιδιωτών θα καλυφθεί και αυτή η ανάγκη.

Μεγάλη περιέργεια έχουμε για το που ακριβώς θα στοιβαχτεί όλο το υλικό και όλος ο εξοπλισμός (διαγνωστικός, ασφαλείας - απινιδωτής, καρδιογράφος, υπέρηχος κτλ) που χρειάζεται σε μία ΜΕΘ. Ακόμη μεγαλύτερη περιέργεια έχουμε για το πώς ακριβώς θα καλυφθούν από άποψη προσωπικού οι ασθενείς αυτοί. Θα δεσμεύεται όλο το 24ωρο ένας από τους εντατικολόγους (από αυτούς που δεν φτάνουν) για αυτούς μόνο τους 2 ασθενείς; Ή οι ασθενείς αυτοί θα είναι “στον αυτόματο”;».

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε την προηγούμενη μέρα, κατά τη διαδικτυακή σύσκεψη της ΕΝΙΘ με τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Η σύσκεψη ήταν πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ για την οργάνωση της πανυγειονομικής απεργίας που θα γίνει τελικά στις 23 Φλεβάρη», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο. «Συμμετείχαν μέλη ΔΣ των Σωματείων από το Θεαγένειο, το Ιπποκράτειο, το Παπαγεωργίου, το Γεννηματάς, κα. Όλοι και όλες τόνισαν τη σημασία που έχει η απεργία κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, που από τη μία συνεχίζει να αφήνει ανοχύρωτο το ΕΣΥ εν μέσω τρίτου κύματος της πανδημίας και από την άλλη προσπαθεί με διώξεις -και απολύσεις, όπως στον Άγιο Σάββα- να φιμώσει όσους καταγγέλλουμε και παλεύουμε την πολιτική της.

Εκεί έγινε και η ενημέρωση για την επίσκεψη Κικίλια την επόμενη μέρα στο Γεννηματάς και βγήκε το κάλεσμα. Η αντίδρασή μας του έστειλε το μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητος στη Θεσσαλονίκη όπως και παντού.

Αυτό ήταν το κλίμα και στη διαδικτυακή συνέλευση της ΕΝΙΘ την ίδια μέρα το απόγευμα. Δεκάδες συνάδελφοι, μόνιμοι, επικουρικοί, ειδικευόμενοι, συζητήσαμε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πώς οργανώνουμε την πανυγειονομική απεργία. Από την πλευρά μου κατέθεσα και προτάσεις για τη συνέχεια, με σταθμούς την απεργιακή 8 Μάρτη και την αντιρατσιστική-αντιφασιστική κινητοποίηση στις 20 Μάρτη. Επίσης είπαμε ότι στην περίπτωση που η έναρξη λειτουργίας των νέων ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Ιπποκράτειο, γίνει παρουσία Μητσοτάκη όπως ακούγεται, με άλλη μια φιέστα δηλαδή, θα απαντήσουμε με συγκέντρωση όλων των υγειονομικών. Όπου πάνε θα μας βρίσκουν μπροστά τους».