Εργατικό κίνημα
Απεργία στα πλοία 23-24/2

24/9/20, Aπεργία ναυτεργατών. Φωτό: ΣΕΚ Πειραιά

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης προχωρούν 13 Ναυτεργατικά σωματεία στις 23-24 Φλεβάρη ενάντια στον νόμο 4714/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και ταυτόχρονα επιχειρείται αντιδημοκρατική παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες των Σωματείων. 

Η επίθεση στις συμβάσεις και στον συνδικαλισμό έχει στόχο να επιβληθούν εργασιακές συνθήκες με πολύ χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των 13 Ναυτεργατικών σωματείων με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, ήταν πρόδηλη η πολιτική της κυβέρνησης που πετάει στις πλάτες των ναυτεργατών τα βάρη να κερδοφορήσουν οι πλοιοκτήτες. 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των σωματείων, ο Υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η συντριβή των ΣΣΕ και των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών θα μπορέσουν να αυξήσουν τον αριθμό των πλοίων ελληνικής σημαίας, αναφέροντας μάλιστα προκλητικά ότι «τυπικά δεν ισχύει η ΣΣΕ του 2010 στα ποντοπόρα». 

Δώρα στους εφοπλιστές

Η στήριξη στους εργοδότες της Ακτοπλοΐας δεν σταματάει εδώ. Εν μέσω πανδημίας, πήραν κονδύλι 65 εκατ. ευρώ, μείωση ΦΠΑ, απαλλαγή εργοδοτικών εισφορών στο ΝΑΤ και ακόμα 42 εκατ. ευρώ για την άγονη γραμμή. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, τα πρόστιμα για την καταπάτηση των δρομολογίων που εγκρίνει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών πρέπει να μειωθούν δραστικά προς όφελος των εφοπλιστών και εις βάρος της ναυτικής νομοθεσίας και των ναυτεργατών. Τέλος, μεθοδεύουν να περάσει η ναυτική εκπαίδευση σε ιδιώτες, δηλαδή στους ίδιους τους εφοπλιστές, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

«Από την άλλη (ο υπουργός) δήλωσε άγνοια για τους Ναυτεργάτες οι οποίοι βιώνουν συνθήκες μαζικής παρατεταμένης ανεργίας και περιμένουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με 534 ευρώ τα οποία, με ευθύνη ΥΕΝ - Λιμεναρχείων - ΝΑΤ - Οίκου Ναύτη, τους καθυστερούν έως και 5 μήνες την καταβολή του ειδικού επιδόματος λόγω covid-19!!!», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ. «Η ένταση και η κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού, η αστυνομοκρατία, τα "απαγορευτικά", η καταστολή αποτελούν τους κανόνες του παιχνιδιού που διαμορφώνει το αστικό σύστημα, η πολιτική τους να περάσει δια πυρός και σιδήρου και από αυτή την άποψη μας δείχνουν τα δόντια τους! Οι Ναυτεργάτες δεν πρέπει να υποκύψουν σε μια πολιτική που τους επιφυλάσσει την εξαθλίωση και την φτωχοποίηση προκειμένου να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση».