Εργατικό κίνημα
Απεργιακή 8 Μάρτη: Ξεσηκώνουμε όλους τους χώρους

22/2, Νοσοκομείο Γεννηματάς

Με επιτυχία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους. Η εκτεταμένη επισφάλεια, ιδιαίτερα των γυναικών, ήταν ένα από τα βασικά σημεία που συζητήθηκαν στην εκδήλωση της Κίνησης στα Χανιά στις 17/2. 

Η Δώρα Κιντή και η Ντίνα Κληρονόμου, εκπαιδευτικοί, μίλησαν για τον χώρο της εκπαίδευσης και η Άννα Μαματσή, ιδιωτική υπάλληλος, αναφέρθηκε στον τουρισμό και εν γένει τον ιδιωτικό τομέα. Η Σοφία Θεοδωράκη, δημοσιογράφος, άνοιξε ανάμεσα σε άλλα το ζήτημα του ρόλου των ΜΜΕ στο κύμα #metoo, τονίζοντας τη σημασία του καλέσματος της ΠΟΣΠΕΡΤ στην απεργία. Στη συζήτηση που ακολούθησε μπήκε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης με παρεμβάσεις στην απεργία των υγειονομικών και στα σχολεία, ενώ τονίστηκε ανάμεσα στα άλλα η σημασία της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση και πώς αυτή έχει προστατέψει τον κλάδο της εκπαίδευσης από εκτεταμένα φαινόμενα παρενοχλήσεων.

Η Γιούλη Καλοφωλιά μας μεταφέρει για την εκδήλωση που έγινε στις 18/2 με τη συμμετοχή αγωνιστριών και αγωνιστών από τον Ν. Κόσμο και το Κουκάκι: “Από τις εισηγήσεις έγινε η σύνδεση της 8 Μάρτη με τα συνδικάτα που είναι στο δρόμο αυτή την περίοδο, με τις γυναίκες που αγωνίζονται μέσα στους εργασιακούς χώρους, τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και βία που έχουν ξεσπάσει σε διάφορους  χώρους, καθώς και με το φοιτητικό κίνημα που διεκδικεί. Έγιναν αρκετές παρεμβάσεις. Ο Αλέξης από την Ανατρεπτική Κίνηση Ηθοποιών έβαλε το θέμα των καταγγελιών στο χώρο της τέχνης και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει εκπρόσωπος του Σωματείου Ηθοποιών στις οντισιόν που γίνονται στα κρατικά θέατρα. Έγινε καλή συζήτηση που έβγαλε ενθουσιασμό και διάθεση να οργανώσουμε τη συνέχεια της καμπάνιας για απεργιακή 8 Μάρτη στη γειτονιά μας”.

“Πολλές δεκάδες αγωνίστριες και αγωνιστές από τη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν την εκδήλωση της Κίνησης στις 20/2”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ιωάννα Κατλαμούση. “Ένα πλούσιο πάνελ επτά ομιλητριών από τους χώρους της εκπαίδευσης, του επισιτισμού, της Υγείας και της νομικής επιστήμης άνοιξαν πολλά σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ημέρα των γυναικών αλλά και την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη, 1μμ στο άγαλμα Βενιζέλου. Ενδεικτικά, η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας ΑΠΘ, μίλησε για τις καταγγελίες στο ΑΠΘ και τόνισε ότι 'χρειάζεται καθημερινή δράση από όλους μας' για να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι καταγγελίες, ενώ η Ολυμπία Γαϊτανίδη, πρόεδρος της φοιτητικής ομάδας για το φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ) στο ΑΠΘ, μίλησε για την σημασία της απεργίας και της αποχής των γυναικών από κάθε είδους εργασία στις 8 Μάρτη. Μίλησε για τις συνέπειες των διακρίσεων και των παρενοχλήσεων στη φοίτηση, ενώ τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία πρέπει να μείνει στα χαρτιά, καθώς ενισχύει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας. Η Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, τόνισε τη σημασία της σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση”.

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς έγινε εκδήλωση στην αίθουσα του συλλόγου εργαζόμενων στις 22 Φλεβάρη. Κυρίαρχοι άξονες της συζήτησης ήταν τα τεράστια προχωρήματα που έχουν γίνει σε σχέση με τις δυο πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 8 Μάρτη, καθώς και η σημασία των σωματείων. “Συμμετείχαν νοσηλευτές, διοικητικοί και γιατροί”, μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου. “Η Μελίνα Βλαστή, διοικητικός υπάλληλος, τόνισε πόσα έχουν αλλάξει μέσα σε έναν χρόνο, θυμίζοντας το δικό της κείμενο για την 8 Μάρτη του 2020 και λέγοντας ότι φαίνεται ήδη παρωχημένο. Τόνισε ότι σε κάθε εργασιακό χώρο χρειάζεται να υπάρχει ένα ισχυρό σωματείο για να μπορούν να καταγγέλλονται τα περιστατικά, ενώ μίλησε και για τα μεγάλα ποσοστά παρενοχλήσεων στις νοσηλεύτριες. Συζητήσαμε επίσης πόσο τα ζητήματα αυτά είναι ταξικά, καθώς και τον ρόλο που θα παίξει η απεργία υγειονομικών της 23 Φλεβάρη για το μεγάλωμα της απήχησης της απεργιακής 8 Μάρτη”.