Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Τέχνης στην πρώτη γραμμή

22/2, Κινητοποίηση καλλιτεχνών και εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ. έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Η κινητοποίηση των καλλιτεχνών, των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού, των σπουδαστών και σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου το πρωί της Δευτέρας 22 Φλεβάρη με σύνθημα “Μενδώνη Παραιτήσου” δείχνει ότι, εκτός από τη μπόχα του Μητσοτακέικου, ξεχειλίζει και η οργή. Και οι καλλιτέχνες μιλούν, όχι μόνο για την κάλυψη του σκανδάλου Λιγνάδη, αλλά για όλη τη διαχείριση της πανδημίας με επικίνδυνες πολιτικές που έχουν οδηγήσει ολόκληρο τον κλάδο στη διάλυση.


Έχουμε έναν χρόνο τώρα που είμαστε άνεργοι. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο έδωσε μόλις 800 ευρώ που τα πήρε το ένα τρίτο του κλάδου. Δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για τον κλάδο και δεν μιλάω μόνο για τους ηθοποιούς. Μιλάω και για τους τεχνικούς, όλους όσους είναι πίσω, στα παρασκήνια. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε αλλά ήταν απέναντι από τους εργαζόμενους. Με πιέσεις των σωματείων άρχισαν να δίνουν κάποια χρήματα με δυσκολία από τον Σεπτέμβριο. 

Πιστεύω ότι τα σωματεία θα οργανώσουν την 8 Μάρτη. Πέρα από την πανδημία και το γεγονός ότι δεν έχουμε εργασία, έχουμε και όλο αυτό που ανοίγει με τις παρενοχλήσεις και την κατάχρηση εξουσίας. Oι θύτες πατούσαν εκεί, στο ότι τα θύματα θα φοβηθούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά ποτέ.

Για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχω να πω ότι έχει δυναμώσει πάρα πολύ και μπράβο σε όλο το ΔΣ. Άνοιξαν έναν άλλο δρόμο για τους ηθοποιούς και μακάρι όλα τα παιδιά που βγαίνουν τώρα από τις σχολές να πηγαίνουν κατευθείαν στο Σωματείο. Τώρα μπορούμε επιτέλους κάπου να στηριχτούμε. Κάνανε ό,τι θέλανε οι εργοδότες και ο κάθε εργαζόμενος προσπαθούσε μόνος του. Και μόνος του σημαίνει κανένας. Γι' αυτό και είμαστε εδώ πάλι σήμερα και ξανά θα είμαστε, δεν γίνεται διαφορετικά.

Νίκη Πεταλά, 
ηθοποιός, μέλος ΣΕΗ

 

Η σημερινή δράση γίνεται με σκοπό να αξιώσει ένα πράγμα που θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί και που, επί της ουσίας, έχει ήδη συμβεί, την παραίτηση της Μενδώνη. Ο τρόπος που χειρίστηκε τα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο μίλησε στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην κλειστή συνέντευξη τύπου προκάλεσε οργή και διέγειρε μια αίσθηση καχυποψίας. Προκαλεί ένα βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης. Αυτά τα ζητήματα που τίθενται υπό διαπραγμάτευση είναι πράγματα που δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τόση έλλειψη ενσυναίσθησης. Θεωρώ λοιπόν ότι η παραίτησή της δεν είναι πλέον αρκετή γιατί κάποια πράγματα ή γίνονται σε εύλογο χρόνο η χάνουν τελείως τη σημασία τους.

Όμηρος Πουλάκης,
ηθοποιός

 

Η σημερινή κινητοποίηση αφορά τη στάση της υπουργού. Υπάρχει ένα πολύ περίεργο κλίμα ως προς την παραίτηση Λιγνάδη και τη συγκάλυψη, σχεδόν 20 ημερών, της κυρίας Μενδώνη. Στεκόμαστε απέναντι σε αυτό, απέναντι σε οποιαδήποτε σύνδεση του ονόματος του Εθνικού Θεάτρου και του Φοιτητικού Συλλόγου με τα σκάνδαλα αυτά. Ο Φοιτητικός Σύλλογος είναι καθαρός απέναντι σε αυτά: ζητάμε άμεσα την παραίτηση της κ. Μενδώνη. Σε περίπτωση που αυτό δε γίνει, ο Φοιτητικός Σύλλογος δηλώνει ότι αυτό θα είναι ο δικός μας Δεκέμβρης. Είναι προειδοποίηση.

Πάνος Κούγιας, 
Φοιτητικός Σύλλογος σπουδαστών/σπουδαστριών Εθνικού Θεάτρου

 

Είμαστε εδώ σήμερα με κύριο αίτημα να παραιτηθεί η Μενδώνη. Εδώ και τρεις βδομάδες άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού βγαίνουν και καταγγέλλουν φαινόμενα κατάχρησης της εξουσίας. Εργοδοτικές πρακτικές που έχουν να κάνουν με περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτή τη στιγμή δεν φοβούνται, βγαίνουν να μιλήσουν και η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει. Οφείλουμε να σταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουμε ηθικά και νομικά. Η άλλη πλευρά είναι οι ισχυροί. Η επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός κωφεύουν. Το πρόβλημα του χώρου μας δεν είναι μόνο του χώρου μας. Τα ίδια ισχύουν και στον αθλητισμό, στην ενημέρωση κλπ. Είναι μια ευκαιρία να τα αναδείξουμε για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα.

Κώστας Κεχαγιόγλου,
πρόεδρος ΠΟΘΑ