Εργατικό κίνημα
Να σταματήσουμε την απόλυση του Κ. Καταραχιά

23/2, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με νέα 7ωρη στάση εργασίας (8πμ-3μμ) την Τρίτη 2 Μάρτη κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του Άγιου Σάββα τον αγώνα τους ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου τους, Κώστα Καταραχιά. Την ίδια μέρα οργανώνουν συγκέντρωση στις 12μεσ. στο υπουργείο Υγείας και καλούν τα συνδικάτα της κλάδου, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ, όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, καθώς και τους ασθενείς τους, να τους στηρίξουν.

Η απόλυση του Κ. Καταραχιά αποτελεί την κορύφωση της επιχείρησης συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. «Δεν έχουν ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματα των υγειονομικών που μπορούν να σώσουν ζωές, ούτε προσλήψεις, ούτε μονιμοποιήσεις, και το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η επίθεση στα συνδικάτα μας», είπε ο Κ.Καταραχιάς στον χαιρετισμό του στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 23 Φλεβάρη,  ημέρα πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας.

«Έχουν στοχοποιήσει τους συνδικαλιστές, υπάρχει ένα όργιο διώξεων προς όλους, από τους προέδρους της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ μέχρι προέδρους σωματείων και εργαζόμενους, μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους υγειονομικούς», συνέχισε. «Αποκορύφωμα είναι η επικείμενη απόλυσή μου στις 31 Μάρτη, επειδή έχουμε αναπτύξει μια μεγάλη απεργιακή δράση ενάντια στις επιθέσεις στο νοσοκομείο και συνολικά στην δημόσια υγεία. Κι επειδή είμαι συμβασιούχος, βρίσκουν την ευκαιρία να μας φιμώσουν, θεωρώντας μας αναλώσιμους. Είμαστε ενωμένοι, το κύμα συμπαράστασης είναι τεράστιο και την επόμενη Τρίτη 2 Μάρτη σας καλούμε όλους και όλες στη στάση εργασίας μας και τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Δεν θα περάσουν οι απολύσεις και το χτύπημα του συνδικαλισμού. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι να νικήσουμε. Κλιμακώνουμε στις 8 Μάρτη που είναι απεργιακή μέρα για όλες και όλους, διεκδικούμε ίσα δικαιώματα, απέναντι στην κυβέρνηση των περικοπών, των απολύσεων, του ρατσισμού και του σεξισμού».

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στις 15/2 προς τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθη και κοινοποίησή της στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια ζήτησε την ανάκληση της απόφασης απόλυσης. Όπως ανέφερε: «Θεωρούμε αδιανόητη τη μη ανανέωση θητείας οποιουδήποτε γιατρού, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ειδικά όταν αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε μέλους της ιατρικής κοινότητας η ενεργός συμμετοχή στον εθνικό αγώνα κατά της COVID-19.

Την περίοδο αυτή της σκληρής δοκιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υπερπροσπάθειας του υγειονομικού προσωπικού, θα ήταν θετική, χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη, η παράταση κάθε σύμβασης εργασίας ιατρού του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, σας καλούμε να επιδείξετε τη δέουσα κατανόηση και να ανακαλέσετε τη σχετική απόφαση ανανεώνοντας την θητεία του κου Κωνσταντίνου Καταραχιά».


Η παρουσία των εργαζόμενων του Άγιου Σάββα στην απεργία στις 23/2 ήταν από τις πιο μαζικές και μαχητικές.

«Όσα ζούμε τους τελευταίους μήνες, δεν είναι πρόβλημα μόνο των νοσοκομείων, είναι όλης της χώρας», μας είπε η Ελπίδα Μάγγου, παθολόγος-ογκολόγος στον Άγιο Σάββα. «Όταν πλήττεται το ΕΣΥ, πλήττεται όλος ο λαός. Κλείνοντας τα γενικά νοσοκομεία, η μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θα μείνει εκτός Υγείας, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να απευθύνονται στα ιδιωτικά. Τώρα περισσότερο από ποτέ το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πάμπολλα. Να ξεκινήσω από το ελλειπές προσωπικό που το συντηρεί; Από τις τεχνικές υπηρεσίες μέχρι τους γιατρούς και τους νοσηλευτές; Προσλήψεις; Πενιχρές. Με το σταγονόμετρο. Να πάω στο θέμα της συντήρησης των κτιρίων, που είναι παμπάλαια, της δεκαετίας του '50; Για να μην πάω στα υλικά, τα φάρμακα, στα μέσα προστασίας. Κρατάμε ίσα ίσα. Να πω για το παθολογοανατομικό που υπολειτουργεί; Τι να πω όταν όλο το αντικαρκικινικό νοσοκομείο εξαρτάται από αυτό το τμήμα και μόνο; Και οι χειρουργοί για να δουν τις διαγνώσεις και εμείς μετά για να δώσουμε θεραπείες. Χωρίς παθολογοανατομικό είναι ουσιαστικά σα να κλείνει όλο το νοσοκομείο. 

Τώρα έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων. Φυσικά, όποιος μιλάει μπαίνει στη μαύρη λίστα. Ο πρώτος από τους στόχους είναι ο Κώστας Καταραχιάς για να μπορέσουν να σιωπήσουν έναν από τους πιο ισχυρούς Συλλόγους στα νοσοκομεία και να πάνε σε όλους. Απλά ξεκίνησαν από μας. Ο Κώστας επροσωπεί όλους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Δεν θα τους περάσει».