Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες ΥΠ. ΟΙΚ:. Όχι στις απολύσεις

23/2, Συγκέντρωση στο Υπ. Οικ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν την Τρίτη 23/2 οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ  που απολύθηκαν μετά από χρόνια στη δουλειά. Δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις τους παρ’ όλο που οι ανάγκες που κάλυπταν ήταν παραπάνω από πάγιες και διαρκείς, ειδικά εν μέσω πανδημίας. 

Οι συγχωνεύσεις και η υποστελέχωση στις εφορίες σήμανε περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς τους, ενώ πολλές φορές αναγκάζονταν να καλύπτουν και πόστα πέρα από την καθαριότητα.

Γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 50 έτη, πετιούνται στην ανεργία. Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις. Αυτή είναι η «στήριξη στην εργασία» που υποσχόταν ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Απολύσεις, σεξισμός και τρομοκρατία - είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

Στην Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε η Λίτσα Κόκκορη, από τη Συντονιστική Επιτροπή των Απολυμένων Καθαριστριών: «Δουλεύουμε από το 2003 και μας διώχνουν. Στις αρχές μας είχαν με μηνιαίες συμβάσεις, μετά με συμβάσεις ενός έτους και στο τέλος 18μηνες.  Κάνουμε όλες τις δουλειές όπου μας ζητηθεί, δεν κάνουμε μόνο τη δουλειά της καθαρίστριας. Τώρα πήραν άλλους συμβασιούχους. Δεν μοριοδότησαν όσες ήμασταν στην ίδια υπηρεσία και μείναμε απ’ έξω. Είμαστε 150 πανελλαδικά, οι περισσότερες γυναίκες 50 χρονών και πάνω, αλλά δεν μπορούμε να βγούμε στη σύνταξη. Κατεβαίνουμε στο δρόμο, όπως και το έχουμε ξανακάνει, γιατί είναι η τρίτη φορά που μας διώχνει. Θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός για 150 εργαζόμενες; Το κάνουν γιατί θέλουν να κάνουν ανακύκλωση ανέργων. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για κανέναν. Είχαν τόσους ανθρώπους μέσα στο χιονιά χωρίς ρεύμα και δεν ενδιαφέρθηκαν να τους πάνε σε ένα ξενοδοχείο να ζεσταθούν».