Εργατικό κίνημα
Όχι στο ειδικό μισθολόγιο

2/7/20, Απεργία ΠΟΕ-ΔΟΥ και συγκέντρωση στο Υπ. Οικ.

Την Τετάρτη 17/2 πέρασε στην Βουλή το νομοσχέδιο για το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. Η Νέα Δημοκρατία το ψήφισε ολομόναχη και απομονωμένη, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να το στηρίξουν.

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο περιέχει όλα όσα θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο Δημόσιο. Ατομικός μισθός, ατομική στοχοθεσία και αξιολόγηση συνδεδεμένη με τις οικονομικές απολαβές. Βασικός σκοπός του είναι να δημιουργήσει σε κάθε υπηρεσία τόσες πολλές μισθολογικές διασπάσεις εντός των εργαζομένων, ώστε στο μέλλον οποιοδήποτε αντεργατικό μέτρο να μην βρίσκει αντίσταση.

Παρότι στις επίσημες τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν επιμέρους διαφωνίες με το νομοσχέδιο, μόνο η ΟΤΥΕ το απέρριψε συνολικά και κάλεσε απεργία την μέρα της ψήφισης, σημειώνοντας εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής 80%. Οι ηγεσίες των ΠΟΕ - ΔΟΥ και ΟΣΥΟ δεν συμμετείχαν, καθώς ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (πρ. ΠΑΣΚΕ) επί της ουσίας είναι έτοιμες να αποδεχτούν το Μισθολόγιο, προσπαθώντας μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα να «ωραιοποιήσουν» διάφορες πτυχές του.

Η στάση των Ομοσπονδιών που δεν απέργησαν είναι εντελώς κόντρα στην διάθεση της βάσης. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε καλεστεί απεργία με αξιοσημείωτα ποσοστά συμμετοχής και τον Γενάρη η αποχή από την Αξιολόγηση είχε φτάσει το 90%. Οι νέοι συνάδελφοι μέσω του Συντονιστικού τους επίσης είχαν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου και την απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς με κινητοποίησή τους στις 11/2. Η τακτική που ακολουθήθηκε το ενδιάμεσο διάστημα ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε το νομοσχέδιο άρα ας το δεχτούμε για να διαπραγματευτούμε μετά κάποια σημεία του» χαραμίζει την δυναμική του κλάδου και εν τέλει οδηγεί σε χειρότερες επιθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, απ’ το σχέδιο που ψηφίστηκε όχι μόνο δεν αφαιρέθηκε κάποια αντεργατική διάταξη αλλά προστέθηκε άρθρο που προβλέπει συμβασιούχους ΠΕ ορισμένου χρόνου, για πρώτη φορά στην ΑΑΔΕ.

Χρειάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ληφθούν  πρωτοβουλίες σε επίπεδο εργαζομένων που θα αναγκάσουν τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών να καλέσουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου. Η Αριστερά συνδικαλιστικά έχει δύναμη μέσα στα συνδικάτα του Υπουργείου και θα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Νίκος Τουρνάς,
Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΓΔΕ
Μέλος του Συντονιστικού για την Μισθολογική Εξομοίωση σε ΑΑΔΕ - ΥΠΟΙΚ