Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια απ’ τα Μουσεία

15/12/20, Πανό των εργαζομένων του ΒΧΜ στην απεργιακκή συγκέντρωση ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η «Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) κατά της μετατροπής των Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ» προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26/2 στις 12.30μες έξω από το ΒΧΜ. Με επιστολή της στα εννιά Σωματεία Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ ζητάει τη στήριξή τους και την εξασφάλιση συνδικαλιστικής κάλυψης για τη συγκέντρωση. 

Η επιστολή της Επιτροπής αναφέρει: 

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να εισηγηθεί την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παραμένει σε ισχύ. Τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας στα οποία εμπλέκεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχουν καλύψει για την ώρα τη μεγάλη αναταραχή που προκάλεσε η εξαγγελία της κ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η κ. Υπουργός σκοπεύει σύντομα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) που λειτουργούν ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες, θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και θα αποκοπούν από τον κορμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θεωρεί πως έχει το δικαίωμα, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, με τα Μουσεία κλειστά, να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές και αλλοιώσεις του χαρακτήρα των Δημόσιων Μουσείων. Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Μουσεία, έχουμε το δικαίωμα να αντικρούσουμε την επίθεση με όλες μας τις δυνάμεις και να αποτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον πολιτικής.

Τα Δημόσια Μουσεία ανήκουν σε όλους τους πολίτες, είναι αναπόσπαστο τμήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και έχουμε βαθιά γνώση για το δίκαιο του αγώνα μας!»