Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: Ώρα για κλιμάκωση

19/2, Οι ξεναγοί στην κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας μαζί με τους εργαζόμενους στον επισιτισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ακόμα μια Παρασκευή βρήκε τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό στον δρόμο. Στη συγκέντρωση στις 19/2 στο Υπουργείο Εργασίας συμμετείχαν το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής, επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, το Σωματείο Τουριστικών συνοδών, η ομάδα δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών και η «Καμαριέρα», αντικαπιταλιστική κίνηση στον κλάδο. Η «Καμαριέρα» μοίρασε στους συγκεντρωμένους την προκήρυξη για την απεργιακή 8 Μάρτη, καλώντας το Συνδικάτο να συμμετέχει στην απεργία. Ταυτόχρονα κάλεσε όλες και όλους στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώνει την Τρίτη 23/2 «Από τον Στρος Καν στη Μπεκατώρου - Οι εργάτριες στον επισιτισμό και τουρισμό παλεύουν ενάντια στις διακρίσεις, τον σεξισμό και τους βιασμούς».

Κλείνει σύντομα ένας χρόνος από το λοκντάουν και την αρχή των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Ένας συνεχής αγώνας με την κυβέρνηση για να δίνει επιδόματα σε περισσότερους, να μην περάσουν οι επιθέσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και για κάλυψη όλων με συλλογική σύμβαση και όχι ελαστική και μαύρη εργασία.

«Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλίσει τίποτα από όλα αυτά! Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασία στα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ούτε το εισόδημα των εποχικών εργαζομένων μέχρι το άνοιγμα της νέας σεζόν», σημειώνει η ανακοίνωση του Συνδικάτου μετά την κινητοποίηση. 

«Την ίδια ώρα που προκλητικά χρηματοδοτεί καναλάρχες, Ξενοδόχους, εφοπλιστές με πακέτα εκατομμυρίων από το κρατικό προϋπολογισμό. Που δίνει 2,3 δις ευρώ για την αγορά στρατιωτικού Νατοϊκού εξοπλισμού μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας». 

Να μεγαλώσει το συνδικάτο

«Με το που ανέλαβε Υπουργός Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε να εφαρμόσει αντεργατικές διατάξεις», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Άγγελος Σπανόπουλος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών. «Μετά από κάποια επιδόματα που πήραμε Απρίλη, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, αλλάζει την υπουργική απόφαση και δεν επιτρέπει να παίρνουμε επιδόματα ως μέλη του Σωματείου, όπως μέχρι τώρα, αλλά μόνο μέσω της ΕΡΓΑΝΗ. Όμως το επάγγελμά μας δεν φαίνεται στην ΕΡΓΑΝΗ, δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξουμε ότι δουλεύαμε ως τουριστικοί συνοδοί. Τελικά, κατ’ όπως φαίνεται, το πήρε πίσω αυτό. Επίσης, όταν ζητήσαμε να παίρνουμε επίδομα κάθε μήνα συνεχόμενα όπως όλοι οι άλλοι κλάδοι, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά κι ότι αν τα δώσει σε μας και τους ξεναγούς που είμαστε 1600 άτομα, τότε θα ζητούν κι οι υπόλοιποι».

Είναι απαραίτητο το Συνδικάτο να προχωρήσει στην οργάνωση των διανομέων και των υπόλοιπων εργαζόμενων σε διοικητικές θέσεις και τηλεφωνικά κέντρα στις μεγάλες εταιρίες διανομής τύπου Wolt και e-food, αλλά και στα υπόλοιπα μαγαζιά και αλυσίδες επισιτισμού. Έτσι οι απεργίες του κλάδου θα πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Ο κλάδος του Επισιτισμού-Τουρισμού έχει μπροστά του μεγάλες μάχες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Χατζηδάκης προετοιμάζουν τα αντεργατικά μέτρα που θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας με το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου μετά τη λήξη του λοκντάουν. Κατάργηση ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, ποινικοποίηση και περιορισμός στη συνδικαλιστική δράση. Το Συνδικάτο χρειάζεται από τώρα να κλιμακώσει απεργιακά σε συντονισμό και με τους άλλους κλάδους χωρίς να περιμένει πότε ο Χατζηδάκης θα περάσει τους νέους νόμους που ήδη έχει ανακοινώσει.