Καταστολή
Αστυνομική επίθεση σε διαδηλωτές και φωτορεπόρτερ

6 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Απέναντι στο αίτημα «Κανένας νεκρός της πείνας απεργός» η  κυβέρνηση εξαπέλυσε ένα όργιο καταστολής. Το απόγευμα της Παρασκευής 5/3 η πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη από κάθε είδους αστυνομικά όργανα. Φραγμός με άντρες των ΜΑΤ είχε στηθεί στη Σταδίου. Η αστυνομία αγνόησε τις εκκλήσεις της Πρωτοβουλίας Νομικών και Δικηγόρων να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ για να πραγματοποιηθεί ειρηνικά, μια ούτως ή άλλως μη απαγορευμένη διαδήλωση, όπως και τις προηγούμενες ημέρες.

Οι διαδηλωτές μέσω της Βουκουρεστίου βγήκαν στην οδό Πανεπιστημίου όπου άρχισαν να βαδίζουν με κατεύθυνση την Ομόνοια. Τότε η αύρα χτύπησε από πίσω τα μπλοκ, ενώ στη συνέχεια δικυκλιστές της αστυνομίας εφορμούσαν πάνω στους διαδηλωτές πετώντας ταυτόχρονα κρότου λάμψης, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας κόσμο.

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το όργιο καταστολής που ακολούθησε την επόμενη ημέρα. Η Πρωτοβουλία Νομικών και Δικηγόρων είχε καλέσει σε συγκέντρωση το μεσημέρι. Η αστυνομική επίθεση ξεκίνησε αμέσως μόλις οι διαδηλωτές άνοιξαν τα πανό και προσπάθησαν να συγκροτηθούν σε μπλοκ στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος και συνεχίστηκε σε όλο το κέντρο, από την Ερμού και τη Σταδίου μέχρι την Κάνιγγος. 

Στην Παλιά Βουλή στη Σταδίου, ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν με μανία στους διαδηλωτές που είχαν βρεθεί εκεί μετά την επίθεση στην πλατεία Συντάγματος. Ήταν το σημείο που χωρίς καμία αφορμή προσήχθη και ο γιός του απεργού πείνας Έκτορας Κουφοντίνας.

Το πανό των δικηγόρων το Σάββατο δεν σταμάτησε να είναι στόχος για τις αύρες, δεχόμενο ξανά και ξανά τους υγρούς κανονιοβολισμούς στην πλατεία Κοραή, στα Προπύλαια και στην Ακαδημίας. Ανάμεσα στις ψυχρολουσίες της αύρας έρχονταν τα χημικά και οι κρότου λάμψης.


6 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Συνεχίστηκαν οι αστυνομικές επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα. 

Την Παρασκευή την ώρα που είχε αρχίσει η επίθεση με την αύρα και ο κόσμος έτρεχε στην Πανεπιστημίου προσπαθώντας να γλιτώσει από τα αστυνομικά μηχανάκια που έπεφταν πάνω του, κατέγραφα τις επιθέσεις με βίντεο και φωτογραφίες για λογαριασμό της Εργατικής Αλληλεγγύης. Τότε ήταν που δέχτηκα πισόπλατη σπρωξιά από άντρα των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να βρεθώ στο έδαφος και η διμοιρία να περάσει από πάνω μου. Μια κάκωση στον ώμο και φθορές στο φωτογραφικό εξοπλισμό ήταν οι συνέπειες.   

Οι τραμπουκισμοί σε βάρος των συναδέλφων την επόμενη ημέρα ήταν ακόμα πιο εκτεταμένες. Χαρακτηριστικό – αλλά όχι το μόνο - ήταν το παράδειγμα του φωτορεπόρτερ Νίκου Χριστοφάκη που επίσης βρέθηκε στο έδαφος μετά από κλωτσιά στην κοιλιά από αστυνομικό. 

Αλλά δεν τους πέρασε. Τη Δευτέρα 8/3, οι δρόμοι ανήκαν και πάλι στους διαδηλωτές/τριες.