Καταστολή
Βατερλώ για την κυβέρνηση “Νόμου και τάξης”

Ν. Ιωνία

Στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά απολογητικός και ζήτησε συγγνώμη στα θύματα της αστυνομικής βίας. Αλλά την ίδια ώρα που ο ίδιος τραύλιζε για τα «νέα παιδιά που βράζει το αίμα τους» -αναφερόμενος στους άντρες της ομάδας Δράση και τα ΜΑΤ, στη ΓΑΔΑ εξακολουθούσαν να κρατούνται οι συλληφθέντες από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Νέας Σμύρνης καταγγέλλοντας άγριο ξύλο, βασανιστήρια, στέρηση φαγητού, σεξουαλική κακοποίηση και απειλές βιασμού από τους υφιστάμενους του ίδιου και του Χρυσοχοΐδη. 

Και μόνο για την τελευταία καταγγελία της 18χρονης κοπέλας από την Ναύπακτο, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτήσει τον Χρυσοχοΐδη. Αλλά όχι. Διέταξαν η υπόθεση να πάει στο γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων και να γίνει ΕΔΕ. Να μην γίνει τίποτε δηλαδή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα, μόλις στις 12 Μάρτη, και αφού έγινε ζήτημα στη Βουλή, θυμήθηκε η ΕΛ.ΑΣ να βγάλει το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που έστειλαν το καλοκαίρι στον άλλο κόσμο τον διαδηλωτή Βασίλη Μάγγο στον Βόλο – και η εισαγγελική έρευνα ακόμη αναζητείται. Πρακτικά ατιμώρητος έμεινε αυτές τις μέρες και ο ματατζής που ξέσκιζε τα λουλούδια στο μνημείο Γρηγορόπουλου στην περσινή επέτειο της δολοφονίας του.

Βέβαια, η πολιτική και ποινική ευθύνη για τις αστυνομικές θηριωδίες της τελευταίας εβδόμαδας δεν αφορά μόνο στους μπάτσους αφορά στην ίδια την κυβέρνηση. Ήταν η κορύφωση της ατζέντας του «νόμου και της τάξης»,  του αυταρχισμού και της μπατσοκρατίας που η ΝΔ εφαρμόζει από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε.

Το πρώτο πράγμα που έκανε το καλοκαίρι του 2019 ερχόμενη στην κυβέρνηση η ΝΔ ήταν να καταργήσει το νόμο για το άσυλο στα πανεπιστήμια. Στη συνέχεια στο στόχαστρο μπήκαν οι καταλήψεις στέγης, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και χώροι φιλοξενίας προσφύγων. Ο ξυλοδαρμός και ο εξευτελισμός του σκηνοθέτη Ινδαρέ μέσα στο σπίτι του στο Κουκάκι σε μια από αυτές τις «αντιτρομοκρατικού τύπου» επιχειρήσεις συγκλόνισε τους πάντες, αλλά ο Χρυσοχοΐδης δεν είδε αστυνομική βία. 

Το 2020 ξεκίνησε με την απόβαση τον Φλεβάρη ενός ολόκληρου στρατού απο ΜΑΤ και ειδικές δυνάμεις στη Λέσβο και στη Χίο, για να επιβάλουν την απόφαση της κυβέρνησης για κλειστά στρατόπεδα προσφύγων. Οι εικόνες τους να αποχωρούν ηττημένοι, σπάζοντας μπροστά στις κάμερες τα κεφάλια και τα αυτοκίνητα των κατοίκων, καταγράφηκε στις κάμερες. Για τους πρόσφυγες στη Μόρια, στο Καρά Τεπέ, στη ΒΙΑΛ, στη Σάμο, τα ΜΑΤ είναι η μονιμη απάντηση κάθε φορά που προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησης, αυτήν την ντροπή της «πολιτισμένης» Ευρώπης. Είναι αυτοί που έχουν βιώσει περισσότερο από κάθε άλλον τη βία της αστυνομίας. Οι αγριότητες συνεχίστηκαν τον Μάρτη του 2020 στα σύνορα στον Έβρο με θύματα πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, που ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν, πυροβολήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής που δρούσαν σε συνεργασία με οπλισμένες ομάδες ακροδεξιών. Δεκάδες οι καταγγελίες που δημοσιεύονται σε όλα τα έγκυρα διεθνή μέσα για τα αίσχη του Χρυοσοχοΐδη σε Έβρο και Αιγαίο, αλλά η κυβέρνηση χαρακτηρίζει fake news.  

Και μετά ήρθε η πανδημία, στην οποία η κυβέρνηση θεώρησε ότι βρήκε ένα εξαιρετικό εργαλείο για να νομιμοποιήσει περαιτέρω τον αυταρχισμό. Έτρεξε να κάνει προσλήψεις ειδικών φρουρών και συνοροφυλάκων. Το πρόβλημα δεν είναι το διαλυμένο σύστημα υγείας, οι συγκοινωνίες, οι χώροι εργασίας αλλά η «ατομική ευθύνη» των πολιτών που δεν προσέχουν. Και ποιος θα αναλάβει να τους κάνει «υπεύθυνους»; Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. 

Στοχοποίηση

Στο στόχαστρο της αστυνομίας βρέθηκαν πρακτικά όλες οι κοινότητες Ρομά διότι “δεν τηρούν τα μέτρα”. Μετά ακολούθησε η νεολαία που βγήκε με το άνοιγμα του καλοκαιριού να ξεσκάσει στις πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων. «11 εκατομμύρια έλεγχους» καυχήθηκε ο Μητσοτάκης στην Βουλή ότι έχει κάνει σε ένα χρόνο η αστυνομία του, την ίδια ώρα που ο κόσμος ζήταγε μαζικά τεστ, φάρμακα, κρεβάτια ΜΕΘ – και τώρα μαζικό εμβολιασμό.  

Στο στόχαστρο βέβαια και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες ενάντια στα συνεχιζόμενα αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια που ψήφιζε ξεδιάντροπα στην Βουλή εν μέσω πανδημίας. Τις οποίες η κυβέρνηση αφού στοχοποίησε ως «υπερμεταδότες» του κορονοϊού και ψήφισε και νόμο για να τις περιορίσει, έτρεξε να τις καταστείλει με απαγορεύσεις συναθροίσεων, άγριο ξύλο, χημικά, αύρες και συλλήψεις: 7 Οκτώβρη στο εφέτειο στην δίκη της Χ.Α., 17 Νοέμβρη απαγορεύοντας την πορεία του Πολυτεχνείου, 6 Δεκέμβρη απαγορεύοντας την επέτειο Γρηγορόπουλου- για να αναφέρουμε τις πιο κομβικές. Ο Βασίλης Μάγγος, έχασε τη ζωή του από τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από την αστυνομία σε διαμαρτυρία κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο το καλοκαίρι. Οι συγγνώμες του Μητσοτάκη βρωμάνε περισσότερο και από τα σκουπίδια που μας αναγκάζει να αναπνέουμε. Την ίδια αξία έχουν και οι καθυστερημένες -όταν ήδη δύο μέρες βούιζε ο τόπος- συγγνώμες της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του νεαρού Ιάσονα από το αστυνομικό αυτοκίνητο της προσωπικής της φρουράς έξω από τη Βουλή. Την ώρα που μέσα συνεδρίαζαν για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, στην εισοδό της η αστυνομία έριχνε κλήση και έλεγε «εξαφανίσου» στον αυτόπτη μάρτυρα, ενώ το αστυνομικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο εγκατέλειπε τον τόπο του ατυχήματος. Είναι τόσο δυνατός ο συμβολισμός που μιλάει από μόνος του.    

Δεν είναι το πρόβλημα η «ελλιπής εκπαίδευση» των αστυνομικών και των ειδικών φρουρών, για την οποία εξάλλου ο Χρυσοχοΐδης μπορεί να καυχηθεί ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε για να «εκσυγχρονιστεί» στα αμερικάνικα πρότυπα τoυ FBI και της αστυνομίας του ακροδεξιού Τζουλιάνι, της αστυνομίας που προκάλεσε το ‘I can’t breath’, δηλαδή. Τα σωματεία, η Αριστερά πρέπει να προτάξουν το αίτημα της διάλυσης των ΜΑΤ, της ΔΡΑΣΗΣ και όλων των δολοφονικών κατασταλτικών δυνάμεων – που πάει μαζί με εκείνο για να φύγουν τώρα από την κυβέρνηση αυτοί που τους δημιούργησαν, τους εξέθρεψαν και τους αποθράσυναν.  

13/3, Ιεράπετρα

 

14/3, Ν. Ηράκλειο

 

Πάτρα

 

Πειραιάς

 

Ηλιούπολη


Εξεγερμένη πόλη ήταν η Νέα Σμύρνη την Τρίτη 9/3, την ημέρα που είχε καλεστεί το συλλαλητήριο ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία. Μια γειτονιά ολόκληρη κατέβηκε στο δρόμο για να καταγγείλει τα αίσχη της αστυνομίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δύο μέρες νωρίτερα.

Τουλάχιστον 15.000 κάτοικοι της Νέας Σμύρνης και των γύρω περιοχών πλημμύρισαν την πλατεία και τους δρόμους της πόλης μετά από το κάλεσμα μιας σειράς εργατικών σωματείων, δημοτικών κινήσεων, οργανώσεων, τοπικών συλλογικοτήτων, οπαδών ομάδων που έδωσαν το παρών- με την αστυνομία να έχει αποκλείσει την πρόσβαση κλείνοντας το τραμ και τέσσερεις σταθμούς του μετρό.

Ήδη αρκετή ώρα πριν από τις 6 το απόγευμα η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο, ενώ νεολαία, οικογένειες, κόσμος όλων των ηλικιών κατέβαινε σε μπουλούκια από τους γύρω δρόμους. Όσοι δεν βρίσκονταν στο δρόμο χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια. Στην πορεία που ακολούθησε κυριαρχούσαν τα συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση του αυταρχισμού, της λιτότητας, του ρατσισμού και του σεξισμού. Η αστυνομία την σταμάτησε ενώ κατευθυνόταν προς το αστυνομικό τμήμα, 500 μέτρα πιο πριν, στο Άγαλμα του Πατριάρχη στην δεύτερη είσοδο της Νέας Σμύρνης. 

Μετά από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν και με αφορμή τον τραυματισμό ενός αστυνομικού (και ενώ διαδηλωτές χτυπήθηκαν και έχουν χτυπηθεί ξανά στο παρελθόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από την αστυνομία), η μηχανοκίνητη ομάδα «Δράση» προχώρησε σε ένα απίστευτο πογκρόμ στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας όποιον και όποιαν έβλεπε μπροστά της και ρίχνοντας χημικά. Η προτροπή των επικεφαλής «πάμε να τους σκοτώσουμε, να τους γαμήσουμε» ανέβηκε στα σόσιαλ μίντια από τους κατοίκους που μαζικά βγήκαν στα μπαλκόνια ουρλιάζοντας στην αστυνομία να φύγει και καταγράφοντας για κακή τύχη του Μητσοτάκη όλες τις θηριωδίες της. Τα χημικά που έπεσαν στο κέντρο της πόλης απλώθηκαν και παρέμειναν εκεί όλη τη νύχτα. 

Το πρώτο διάγγελμα του Μητσοτάκη το ίδιο βράδυ και η αναφορά του μόνο στον τραυματισμένο αστυνομικό την ίδια ώρα που η αστυνομία τρομοκρατούσε, εξόργισε ακόμη περισσότερο τον κόσμο που την Τετάρτη κατέβηκε μαζικά στο απογευματινό συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Η έφοδος των ΜΑΤ την Πέμπτη ξημερώματα στο ΑΠΘ είχε σαν αποτέλεσμα ένα μαζικότατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και  διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις. 

Διαδηλώσεις χιλιάδων

Και μετά ήρθε το σαββατοκύριακο και πλημμύρισαν όλες οι γειτονιές. Την υποκριτική «συγγνώμη» του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή ακολούθησε ένα μπαράζ από διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις και συνοικίες σε όλη τη χώρα όπου το παρών έδωσαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, απλός κόσμος, νέοι-ες, εργαζόμενοι, οικογένειες – με την αστυνομία να  εξαφανίζεται από τους δρόμους και μαζί της να εξαφανίζονται και τα «επεισόδια».

Είχαν χρόνια να δουν οι γειτονιές τόσο κόσμο να διαδηλώνει μαζικά και ταυτόχρονα στους δρόμους: Νίκαια, Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Πατήσια, Εξάρχεια, Ζωγράφου, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Νέο Ηράκλειο, Βύρωνας, Πετρούπολη, Περιστέρι, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ελευσίνα, Ραφήνα. Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Χανιά, Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος,  Σητεία, Καλαμάτα, Μυτιλήνη Κέρκυρα, Δράμα, Ρέθυμνο, Καρλόβασι, Τρίκαλα, Φλώρινα. Διαδηλώσεις με τετραψήφιο αριθμό διαδηλωτών οι περισσότερες, με συμμετοχή σωματείων, όλων των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς. 

Με μαζικές εξορμήσεις οι αγωνιστές-τριες της ΚΕΕΡΦΑ κάλεσαν τους διαδηλωτές να συμμετέχουν στο επόμενο μεγάλο βήμα, στα συλλαλητήρια της 20 Μάρτη στην Αθήνα στις 3μμ, στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις ενάντια στον ρατσισμό, στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, των ανθρώπων που έχουν νοιώσει περισσότερο από κάθε άλλον στο πετσί και την ψυχή τους, τι σημαίνει η αστυνομική βία.  

• Οι προσαχθέντες και οι συλληφθέντες στην ΓΑΔΑ κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, στέρηση φαγητού, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και απειλές βιασμού. Στην πλειοψηφία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με την αστυνομία να επιχειρεί καταφανώς να στήσει κατηγορητήρια όπως φάνηκε και από τις καταγγελίες ανθρώπων που δεν συμμετείχαν καν στη διαδήλωση. Μάτι βγάζει και η ιστορία με την σύλληψη του κύριου δράστη της επίθεσης στον αστυνομικό για τον οποίο η αστυνομία διέρρεε κατά σειρά ότι είναι «ο αλβανός», «ο αντιεξουσιαστής», και εν τέλει «ο ελληνοϊρακινός Ινδιάνος». 

Πρόκειται για έναν τριαντάχρονο εργάτη με ελληνική υπηκοότητα και ιρακινή καταγωγή από τη δυτική Αττική που ήδη προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες ενώ ο δικηγόρος του κατέθεσε στοιχεία και μάρτυρες ότι δεν βρισκόταν καν στη Νέα Σμύρνη και ο μοναδικός μάρτυρας που έχει η αστυνομία, κουνιάδος του με τον οποίο έχει διαφορές, ήδη έχει αλλάξει δύο φορές την κατάθεσή του, πέφτοντας σε αντιφάσεις.