Καταστολή
Τα “κουκουλώματα” Χρυσοχοΐδη δεν περνάνε

20 Μάρτη, Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε τραγέλαφο εξελίσσονται οι απόπειρες της κυβέρνησης, του υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοϊδη και της ΕΛ.ΑΣ να διαχειριστούν τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί ενάντια στην αστυνομική βία μετά τα διαδοχικά αίσχη που διέπραξαν στις 7 Μάρτη στην πλατεία και στις 9 Μάρτη, μέρα του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, σε ολόκληρη τη Νέα Σμύρνη. 

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε ότι «θα αλλάξουν τα πάντα» και επιχείρησε να γυρίσει το αρνητικό κλίμα παρουσιάζοντας τη νέα «Λευκή Βίβλο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας» σαν το «πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης» δίνοντας έμφαση «στην υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες προωθούν την ήπια αστυνόμευση». 

Μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο αυτό καθώς στις δεκάδες καταγγελίες για την άγρια αστυνομική βία κατά τη διάρκεια και το τέλος του συλλαλητηρίου έχουν έλθει να προστεθούν αυτές για τα στημένα κατηγορητήρια απέναντι στους συλληφθέντες που προσήχθησαν στο «σωρό» καθώς και καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς και βασανισμούς μέσα στην ίδια την ΓΑΔΑ. Συγκεκριμένα: 

• Καταρρέει, ως φαίνεται, η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του λεγόμενου «Ινδιάνου» για τον τραυματισμό του εποχούμενου αστυνομικού της ομάδας Δράση στη Νέα Σμύρνη. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου έχει ζητήσει ήδη να αρθεί η προσωρινή κράτησή του προσκομίζοντας βίντεο που δείχνει ότι ο κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στον τόπο των επεισοδίων στις 9 Μαρτίου. Το βίντεο που έχει ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο είναι από «κάμερες ασφαλείας ταβέρνας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το πάρκο “Λιμανάκι” της Ελευσίνας. Στο πρώτο απόσπασμα δείχνει τον κατηγορούμενο να φτάνει πεζός στο πάρκο στις 18.21, στο δεύτερο απόσπασμα δείχνει την αποχώρηση του ίδιου και των φίλων του στις 18.45 ενώ σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα παίζουν μπάσκετ.  «Από το σημείο όπου αποδεδειγμένα από το εν λόγω βίντεο βρίσκεται ο κατηγορούμενος στις 18.45, η απόσταση μέχρι την πλατεία της Ν. Σμύρνης είναι τουλάχιστον 35 λεπτά με όχημα και χωρίς κίνηση (ο κατηγορούμενος δεν έχει ούτε όχημα ούτε δίπλωμα οδήγησης και άπαντες στο σημείο προσέρχονται με ΜΜΜ ή πεζή) τονίζει ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Σαράκης. Υποστηρίζοντας ότι το βίντεο επιβεβαιώνει πλήρως τις καταθέσεις των πέντε μαρτύρων υπεράσπισης και αποδεικνύει πως η κατάθεση του γαμπρού του «ο οποίος την έχει ανασκευάσει μέχρι σήμερα ήδη τέσσερις φορές, είναι απολύτως ψευδής και αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας».

• Πληθαίνουν οι καταγγελίες ενάντια στις απόπειρες της αστυνομίας να φορτώσει χοντρές κατηγορίες σε αγωνιστές που κατέβηκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στην αστυνομική βία και μαζί τους και εκείνες που αποκαλύπτουν απάνθρωπη μεταχείριση των συλληφθέντων μέσα στην ΓΑΔΑ. Πιο χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη η καταγγελία του Άρη Παπαζαχαρουδάκη, κατηγορούμενου για σωρεία κακουργημάτων που συνελήφθη με απίστευτο τρόπο την επόμενη μέρα των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη, σε απόσταση λίγων μέτρων από το κτίριο που φιλοξένησε τη συνέλευση της αναρχικής συλλογικότητας Μασόβκα, στην οποία είναι μέλος. Όπως ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στη συνέντευξή του στην ΕφΣυν:

«Είχα συμμετάσχει στη διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βία και δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να με ενοχοποιεί για κάτι ή να με συσχετίζει με το συμβάν… Αρχικά σταμάτησε μπροστά μου μία μηχανή με δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες, έδειξα την ταυτότητά μου, σε δευτερόλεπτα έφτασε δίπλα μου ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και ενώ ήταν εν κινήσει με πέταξαν στο καπό. Με έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες, μου φόρεσαν κουκούλα και με έβαλαν στο αυτοκίνητο με μπουνιές και κλοτσιές. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήξερα αν έχω να κάνω με αστυνομικούς ή με μαφιόζους. Απ’ ό,τι αποδείχθηκε, ίσως ήταν καλύτερο να έχω να κάνω με μαφιόζους…» 

Σαν αιχμάλωτος πολέμου

Μέσα στη ΓΑΔΑ «δεξιά και αριστερά διέκρινα πως ήταν παρατεταγμένοι δεκάδες αστυνομικοί. Με έβγαλαν έξω και άρχισαν να με χτυπάνε, με πέταξαν στο ασανσέρ και μου έλεγαν “θα βιάσουμε μέχρι και το κουτάβι σου”» συνεχίζει η καταγγελία. «Συνέχιζα να είμαι δεμένος πισθάγκωνα και να φοράω κουκούλα, σαν αιχμάλωτος πολέμου. Από το γραφείο αυτό δεν ξέρω πόσοι πέρασαν… Άλλοι με χτυπούσαν χωρίς να μιλάνε, άλλοι με έβριζαν, μου ζητούσαν επανειλημμένα να πω ποιας ομάδας είμαι οπαδός… Κάποια στιγμή έσβησαν τα φώτα και τότε το μόνο φως που μπορούσα να διακρίνω ήταν όταν ανοιγόκλεινε η πόρτα για να μπει κάποιος να με χτυπήσει. Δεν υπήρχε σημείο του σώματός μου που να μη χτυπηθεί επί ένα οκτάωρο… Πλέον ήμουν στον 12ο όροφο και είχε μόλις τελειώσει ο πρώτος γύρος βασανισμού μου. Ο δεύτερος ξεκίνησε δείχνοντάς μου ένα παράθυρο και λέγοντάς μου: «Αν θες να λυτρωθείς, δεν θα σε εμποδίσει κάποιος…»

• Ο τρόπος με τον οποίο, υπουργείο ΠΡΟΠΟ και ΕΛ.ΑΣ επιχειρούν να απαντήσουν στις καταγγελίες, αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Στην αρχή με ανακοίνωσή του το ίδιο το υπουργείο προαποφάσισε ότι «οι καταγγελίες της εφημερίδας είναι απολύτως ψευδείς και ακραία δυσφημιστικές για την Ελληνική Αστυνομία» και ζήτησε από την ΕφΣυν να δημοσιεύσει το κείμενο της διάψευσης. Είναι τέτοια η «σπουδή» του ώστε στην ανακοίνωση αναγράφεται λανθασμένα το όνομα του Παπαζαχαρουδάκη ως «Δημήτρης» και όχι Άρης! Αλλά κάποιες ώρες αργότερα όπως αναφέρει η εφημερίδα ο καταγγέλλων «κλήθηκε τηλεφωνικά για κατάθεση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (ΔΕΥ), ενώ το απόγευμα του απεστάλη και έγγραφη κλήση. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πιο κραυγαλέα ομολογία του υπουργείου ότι ήταν απολύτως αυθαίρετα όσα περιλαμβάνονταν στην προχθεσινή ανακοίνωση σε βάρος μας σχετικά με τις επίμαχες καταγγελίες… Μόνο που είναι πολύ αργά, γιατί η ΔΕΥ θα εξετάσει ένα περιστατικό για το οποίο έχει ήδη αποφανθεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. -δηλαδή η προϊστάμενη αρχή- ότι είναι “ανύπαρκτο”». 

Ακολούθησε εξώδικο στην ΕφΣυν γιατί δημοσίευσε τις καταγγελίες των πολιτών, το οποίο υπογράφουν 22 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ «ενώ στα σχετικά άρθρα δεν κατονομαζόταν κανένας απ’ αυτούς» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εφημερίδα. Λίγο μετά την επίδοση του εξωδίκου των 22, εκδόθηκε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στην οποία αναφέρεται ότι “η ΓΑΔΑ ουδέποτε απέστειλε εξώδικο σε εφημερίδες και γενικά σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης”». Αλλά την Κυριακή, ακολούθησε η δημοσίευση στο Documento ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη έπειτα από μήνυση των 22 αστυνομικών της ΓΑΔΑ γιατί δημοσίευσε το αντίστοιχο εξώδικο που έλαβε και τα ονόματά των αστυνομικών που το υπέγραφαν! Όπως σημειώνει σε δημοσίευμα του το Documento «είναι ανήκουστο, να στέλνουν κάποιοι εξώδικο σε εφημερίδα για να δημοσιευθεί, αλλά το όνομα αυτών που το στέλνουν να θεωρείται προσωπικό δεδομένο».

Ανακοίνωση για τα αστυνομικά εξώδικα έβγαλε και η ΕΣΗΕΑ αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες...Τα αστυνομικά όργανα πριν κάνουν υποδείξεις για τη δημοσιογραφική δεοντολογία θα ήταν καλύτερο να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας».

Στο μεταξύ πληθαίνουν και οι καταγγελίες που αποκαλύπτουν απόπειρες συγκάλυψης μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. Μετά την αποκάλυψη την περασμένη βδομάδα της απόπειρας κουκουλώματος του φονικού ατυχήματος με το υπηρεσιακό της Μπακογιάννη και τον τροχαίο που έλεγε «εξαφανίσου» σε αυτόπτη μάρτυρα, χάρη σε βίντεο που τραβήχτηκε στο σημείο, στο φως τη δημοσιότητας από το news 247 ήρθαν τα βίντεο από την επίθεση των ΜΑΤ μέσα σε καφετέρια στην πλ. Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή τον περασμένο Νοέμβρη. Είναι τα ΜΑΤ που καταγράφονται να επιτίθενται με γκλομπ και χημικά ενάντια σε διαδηλωτές και καθήμενους που έπιναν τον καφέ τους, ανάμεσα σε αυτούς και παιδιά, αποδεικνύοντας πόσο ψεύτικες ήταν οι ανακοινώσεις της αστυνομίας για «επίθεση των διαδηλωτών».