Καταστολή
Χρυσοχοΐδης - Λούφα και παραλλαγή

Θεσσαλονίκη, Με φιλικά "χτυπήματα" στην πλάτη η αστυνομία φυγαδεύει αυτούς που επιτέθηκαν στον Κοινωνικό Χωρο Σχολείο

Θέλει η Νέα Δημοκρατία να κρυφτεί και η ΕΛ.ΑΣ δεν την αφήνει. «Ειλικρινή μεταμέλεια» επιχειρεί να δείξει προς τα έξω ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Χρυσοχοϊδης και η κυβέρνηση συνολικά, μετά την κατακραυγή των τελευταίων εβδομάδων για την αστυνομική βία και τις προσπάθειες κάλυψης. 

Μετά τα περί της «Νέας Λευκής Βίβλου» της ΕΛ.ΑΣ, σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στις 21 Μάρτη τονίζει ότι "από σήμερα και κάθε μήνα θα δημοσιεύονται στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα" διευκρινίζοντας ότι «το διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διερεύνηση μιας υπόθεσης είναι κατά μέσο όρο 8 μήνες».

Αλλά η υποκρισία έχει και τα όριά της. Αφενός η «συνεχής ενημέρωση» από την πορεία των ΕΔΕ που υπόσχεται η ΕΛ.ΑΣ στην πραγματικότητα το μόνο που θα πετύχει είναι να επικαιροποιήσει με νέες ιστορίες τα ανέκδοτα που συνοδεύουν εδώ και δεκαετίες την ΕΛ.ΑΣ  με θέμα την φράση «θα διενεργηθεί ΕΔΕ». Αφετέρου, η αστυνομία μπορεί να έχει «λουφάξει» προσωρινά στις γειτονιές αλλά οι πρόσφατοι τραγικοί θάνατοι του Κούρδου Ιμπραήμ Εγκούν στην Κόρινθο και του Μacky Diabete στην Κω (ο ένας αυτοκτόνησε μετά την ανακοίνωση παράτασης φυλάκισης για πάνω από 18 μήνες και ο άλλος πέθανε αβοήθητος από περιτονίτιδα μέσα στα στρατόπεδα) ήλθαν με δραματικό τρόπο να αναδείξουν, ότι ο νο1 στόχος του αυταρχισμού εξακολουθούν να είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται υπό συνεχή απειλή είτε στο δρόμο είτε στα ρατσιστικά  στρατόπεδα κυβέρνησης και ΕΕ.

Και βέβαια κρατικος ρατσισμός και φασιστική απειλή πάνε χέρι-χέρι, όπως αποδεικνύουν και τα πρόσφατα γεγονότα την 25η Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη, όπου ακροδεξιές φασιστικές συμμορίες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου «Σχολείο» στη Θεσσαλονίκη με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Δράσης να τους καλύπτουν και να τους χτυπάνε φιλικά την πλάτη. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που την παραμονή της 25ης Μαρτίου, με άνωθεν εντολή που έλαβαν τα ΜΑΤ για ακόμη μια φορά επιτέθηκαν με χημικά και ξύλο σε φοιτητές και φοιτήτριες δραματικών σχολών που πραγματοποιούαν σιωπηλή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.