Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός: Συνεχίζουμε 9 και 20/4

31/3, απεργιακή κινητοποίηση επισιτισμού και διανομέων. Φωτο: Μάνος Νικολάου

Στον δρόμο κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό στις 9 Απρίλη σε πολλές πόλεις πανελλαδικά μετά από κάλεσμα των τοπικών συνδικάτων του κλάδου. Στην Αθήνα η κινητοποίηση καλείται στις 11πμ στη Δ. Αρεοπαγίτου και Αμαλίας. Για να μην περάσει η βαρβαρότητα που τους ετοιμάζουν η κυβέρνηση και τα αφεντικά με το άνοιγμα του κλάδου, ύστερα από έναν χρόνο δύσκολης επιβίωσης με τα 534 ευρώ τον μήνα. Να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματα και να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις 20 Απρίλη με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε όλη την Ελλάδα που καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Προηγήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση που κάλεσε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής στις 31/3 για τους εργαζόμενους στη σίτιση και τους διανομείς. Παρά τη δυνατή βροχή, δεκάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν από το Σύνταγμα στο Υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λίγο πριν ένα πέρασμα από το Υπουργείο Οικονομικών για συμπαράσταση στις αγωνιζόμενες απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής, πιο πίσω με πανό η αντικαπιταλιστική κίνηση “Καμαριέρα” και η Αγωνιστική Συσπείρωση και στο τέλος της πορείας η μοτοπορεία των διανομέων. 

«Δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα απέναντι σε αυτά που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, καταργώντας βασικά κεκτημένα του εργατικού κινήματος, όπως είναι το 8ωρο, και νομιμοποιώντας την ελαστική εργασία και με τη βούλα», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Ναθαναηλίδης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής. «Βλέπουμε συναδέλφους μας στο ντελίβερυ λόγω του φόρτου εργασίας να πεθαίνουν πάνω στα μηχανάκια -είναι πάνω από δέκα θάνατοι το τελευταίο εξάμηνο. Χρειάζεται να κλιμακώσουμε ενόψει του ανοίγματος του Τουρισμού που γίνεται και αυτό παραγκωνίζοντας τα συμφέροντα και την υγειονομική προστασία των εργαζόμενων. Διεκδικούμε όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υποχρεωτικά σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση εργασίας, χωρίς τον διαχωρισμό σε μισθούς και δικαιώματα σε παλιούς και νέους και την ένταξη σε βαρέα και ανθυγιεινά καθώς είναι από τις πιο δύσκολες εργασίες, ειδικά την περίοδο της πανδημίας». 

 

Κινητοποιήσεις 9 Απρίλη

Αθήνα: Διον. Αρεοπαγίτου και Αμαλίας 11πμ
Θεσσαλονίκη: Καμάρα 11πμ
Χανιά: πλ. Αγοράς 6μμ
Γιάννενα: Κεντρική πλατεία 11πμ
Πάτρα: Περιφ. Υπηρεσία τουρισμού Δυτ. Ελλάδας 11πμ