Εργατικό κίνημα
"Καμαριέρα": Οργανώνουμε!

Ανοιχτή συνέλευση με θέμα “Το άνοιγμα του τουρισμού και η μάχη ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη” οργάνωσε διαδικτυακά η αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα” το απόγευμα της Παρασκευής 2/4.

Τη συζήτηση άνοιξε η Χουάνα, ξενοδοχοϋπάλληλος: “Το άνοιγμα του Τουρισμού και του Επισιτισμού δρομολογείται από την κυβέρνηση την περίοδο που  η κρίση της πανδημίας κορυφώνεται. Δεν υπάρχει σχέδιο παρά μόνο ότι μπροστά στο οικονομικό κόστος μπορούν να θυσιάσουν τα πάντα. Στην τελευταία κινητοποίηση στις 31/3 που συμμετείχαν και οι διανομείς, ο Χατζηδάκης για άλλη μια φορά με προκλητικές δικαιολογίες δεν δέχτηκε να συνομιλήσει με το συνδικάτο μας. Η κυβέρνηση συνολικά έχει αγνοήσει τα αιτήματα του εργατικού κινήματος. Το μόνο που την κόφτει είναι να την βγάλουν καθαροί τα μεγάλα αφεντικά του κλάδου. Η Καμαριέρα προτείνει λύσεις και διεκδικεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και άστεγους, για να έχουν κι αυτοί στέγη κι εμείς δουλειά, κοινωνικό τουρισμό για να πάει διακοπές ο κόσμος και εργατικό έλεγχο γιατί οι εργάτες ξέρουν καλύτερα να λειτουργούν αυτές τις μονάδες προς όφελος της πλειοψηφίας”.

“Μόνο με μπάτσους μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Είμαστε ένας κλάδος στον αέρα, αλλά το ίδιο κάνει η κυβέρνηση και στα νοσοκομεία και παντού. Το έντυπο της Καμαριέρας βοηθάει πολύ να μιλήσουμε με τους συναδέλφους και να διευρύνουμε το δίκτυό μας”, ανέφερε η Βασιλική Λιακώνη, εργαζόμενη στον επισιτισμό. 

“Από αυτά που βλέπουμε, οι τουρίστες μπορούν να πάνε από τη Γερμανία στα Χανιά, αλλά όχι από την Αθήνα στα Χανιά, εκτός αν είσαι η Ντόρα Μπακογιάννη”, είπε ο Τάσος Αναστασιάδης, από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. “Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση έχει σε όλα αντιμετώπιση ταξική. Τον επόμενο μήνα έχουμε να παλέψουμε ότι θα γυρίσουν όλοι και με τον ίδιο μισθό στη δουλειά. Έχουμε κινητοποιήσεις στις 9 και στις 20 Απρίλη και οργανώνουμε για να είναι μαζικές. Θέλουμε να οργανώσουμε χώρο τον χώρο, να δούμε τι συμβαίνει σε κάθε σημείο για να συζητήσουμε με τον κόσμο πιο συγκεκριμένα και να τον προετοιμάσουμε να κατέβει στις κινητοποιήσεις. Να πάμε σε επιχειρήσεις με πολύ κόσμο, όπως Wolt, βιομηχανίες τροφίμων, εταιρίες catering σε μεγάλους χώρους, όπως τα νοσοκομεία”.

 “Θέλουν να βάλουν φρένο στις διεκδικήσεις μας με την εικόνα ότι μια στις τρεις επιχειρήσεις του επισιτισμού πάει για κλείσιμο κι άρα πρέπει να υποστούμε απολύσεις, μειώσεις μισθών, χωρίς συλλογικές συμβάσεις”, τόνισε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής. “Άνοιγμα με 4.500 κρούσματα κάνει τον περσινό Μάη που ανοίξαμε να φαίνεται με παιδική χαρά. Γι' αυτό είναι βασικό το αίτημα του εμβολιασμού σε όλους τους εργαζόμενους. Ούτε με τα self-test μια φορά τη βδομάδα που λέει η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια για μας και για τον κόσμο. Η σύγκρουση μας χρειάζεται να καταλήγει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που οργανώνει την επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και τον συνδικαλισμό μας”.

“Είδαμε τρομερά σκηνικά βίας από την κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, που θεωρεί ότι με την πανδημία είναι ευκαιρία να περάσει νόμους εναντίον μας”, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Δημήτρης Λουκόπουλος, από την Αγωνιστική Συσπείρωση. “Από την άλλη, οι ξενοδόχοι έφεραν σύμβαση-αίσχος με την οποία σου λένε ότι θα έχεις κρατήσεις επειδή δίνουν σίτιση και στέγαση και αν είσαι νεοεισερχόμενος για τα 3 πρώτα χρόνια θα πληρώνεσαι λιγότερο. Στον χώρο του ντελίβερι κεντρικό ζήτημα είναι η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα, γιατί πολλοί δουλεύουν μαύρα”.

“Η εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι το άνοιγμα του Τουρισμού είναι στον αέρα, τα πάντα είναι ακυρωμένα, ό,τι κι αν λέει ο Θεοχάρης”, σημείωσε η Τόνια Λαχανιώτη, εποχική εργαζόμενη στον Τουρισμό. “Η αντιμετώπιση είναι ότι όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, όσα και αν ανοίξουν, τότε θα μας ενημερώσουν πως θα πληρωνόμαστε. Γι' αυτό είναι σημαντική η συλλογική σύμβαση, που δεν είναι εξασφαλισμένη. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα γυρίσουμε στη δουλειά. Η κυβέρνηση μπορεί να μας πει ότι έδωσε αναστολή, επιδόματα και τα λοιπά, τώρα όλα αυτά τελειώνουν. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι σε συνθήκες πανδημίας και επισφάλειας εργασίας, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις αυξάνονται”.

“Από τα πακέτα στήριξης τα λεφτά που θα πάρουν θα πάνε στους επιχειρηματίες -τραπεζίτες, ξενοδόχους...-, όχι στους εργαζόμενους”, υπογράμμισε ο Μιχάλης, εργαζόμενος στον Επισιτισμό. Είναι αλήθεια ότι έχουν μειωθεί οι τζίροι τους, αλλά κι εμείς είμαστε 9 χρόνια με την ίδια σύμβαση αλλά από τα δις που έβγαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην τσέπη μας δεν μπήκε φράγκο. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, αν ξεκινήσουν σε ένα μαγαζί μάχη για διεκδικήσεις, μπορεί να πάρει τη μορφή χιονοστοιβάδας παντού”.