Καταστολή
Παράνομα πρόστιμα

17/11, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Στεφάνου/INTIME

Στο Συμβούλιο της Eπικρατείας προσέφυγαν οι 46 διαδηλωτές που τους καταλογίστηκε πρόστιμο για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη 2020 στη Θεσσαλονίκη. 

Πρόκειται για την ημέρα που στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις, ξεδιπλώθηκε ένα όργιο αστυνομικής καταστολής εις βάρος των διαδηλωτών, που πατούσε στο χουντικής έμπνευσης μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια. 

Η προσφυγή εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή 2/4 και η απόφαση θα εκδοθεί σε λίγους μήνες. 

Για τους προσφεύγοντες παραστάθηκε ο δικηγόρος Μπάμπης Κουρουνδής, ο οποίος δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ότι «Η απαγόρευση των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ήταν αντίθετη με το άρθρο 11 του Συντάγματος και επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έθεσε ως μόνη προϋπόθεση την προηγούμενη διατύπωση γνώμης από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση όμως κατάφερε να παραβιάσει ακόμα και αυτήν. Έτσι, παρότι το lockdown τύπου Θεσσαλονίκης που πρότεινε η Επιτροπή Λοιμοξιολόγων δεν απαγόρευε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ αποφάσισε στις 14 Νοεμβρίου την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων. Επικαλέστηκε μάλιστα γνώμη της Επιτροπής, η οποία λήφθηκε υπόψη για την έκδοση ΚΥΑ που εξαιρούσε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από την αναστολή! Επιπλέον, η κυβέρνηση αδιαφόρησε και για την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή για το εάν υπήρχαν άλλοι ηπιότεροι περιορισμοί του δικαιώματος στη συνάθροιση και κατά πόσο διερευνήθηκαν από την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. 

Το ζήτημα όμως δεν είναι απλώς νομικό. Είναι ότι η κυβέρνηση επικαλείται εργαλειακά και προσχηματικά επιστημονικές γνώμες χωρίς να μπαίνει καν στον κόπο να αιτιολογήσει το γιατί κάνει τα αντίθετα από αυτές. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό, αφού πίσω από τις απαγορεύσεις και την καταστολή κρύβεται η έγνοια της κυβέρνησης για την προληπτική θωράκισή της από τις κοινωνικές αντιστάσεις».