Εργατικό κίνημα
Ψυχική Υγεία: Ανοίγουν πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις

9 Οκτώβρη 2019, Κινητοποίηση για το ΚΕΘΕΑ. Φωτό: Facebook ΚΕΘΕΑ

Σε μια περίοδο ακραίας ψυχικής επιβάρυνσης, φτωχοποίησης και κοινωνικής ευαλωτότητας παρατηρούμε να ξετυλίγεται ταυτόχρονα ένα πολιτικό σχέδιο -αναφορικά με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας- που στον πυρήνα του ακμάζει η καταστροφή, η αρρώστια και το κέρδος. 

Οι πρόσφατες κλινικές μελέτες δείχνουν παγκόσμια αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας σε παιδιά και εφήβους καθώς και αυξημένα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό της κλινικής κατάθλιψης αγγίζει το 13%, ενώ στα λύμματα της Ψυττάλειας έχει βρεθεί τετραπλασιασμός των ιχνοστοιχείων από ψυχοτρόπα και αυξημένη λήψη ψυχιατρικών φαρμάκων.

Η απουσία πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά, παρατεταμένα lockdown και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών, οδηγούν τους ανθρώπους σε μια ψυχοκοινωνική κατάρρευση με ταξικό πρόσημο. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε μια σειρά εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων που περιγράφουν τις γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις και την ευνοϊκή διαμόρφωση του νομικού πλαισίου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (που κάθε άλλο παρά μη κυβερνητικές είναι, εφόσον εξαρτώνται πλήρως από κρατικές επιχορηγήσεις), την επαναφορά της δυνατότητας ακούσιας νοσηλείας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ ταυτόχρονα στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας υπάρχουν χιλιάδες οργανικές θέσεις κενές, κλείνουν τη μοναδική ψυχιατρική κλινική της Δυτικής Μακεδονίας και τέλος καταργούν τον πιο επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα απεξάρτησης στην Ελλάδα, το ΚΕΘΕΑ.

Νon stop επίθεση

Πρόκειται για μια non stop επίθεση στην ψυχική υγεία, η οποία αντιμετωπίζεται ως η βασιλική οδός προς την εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ -με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- την αντικατάσταση του άμισθου και εκλεγμένου από το σύνολο το μελών (χρηστών, οικογενειών, εργαζόμενων) Διοικητικού Συμβουλίου, με ένα κομματικά διορισμένο συμβούλιο «έμπιστων» προσώπων προχωρούν στον κατακερματισμό του θεραπευτικού του χαρακτήρα, εξαφανίζοντας τις θεραπευτικές κοινότητες, συρρικνώνοντας τα επιστημονικά του προγράμματα κ.ο.κ

Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι «άριστοι», οι οποίοι προβαίνουν σε αυτές τις αποφάσεις αδυνατούν να κατανοήσουν την κομβική σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών ενός φορέα απεξάρτησης, ως κομμάτι της θεραπευτικής σχέσης και της ψυχικής επένδυσης των μελών του, καθώς στερούνται ακόμη και το στοιχειώδες επιστημονικό υπόβαθρο. Το σημαντικότερο όμως πίσω από αυτή την έλλειψη είναι η θεσμική στιγματοποίηση των ληπτών και η αντιμετώπιση των υπηρεσιών Υγείας ως εμπόρευμα! Καθότι εάν, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, έχουμε μια σημαντική αύξουσα πορεία των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής Υγείας και ταυτόχρονα μια υποβάθμιση ή κατάργηση των δημόσιων και δωρεάν δομών, τότε πέραν από λήπτες υπηρεσιών υγείας δημιουργούνται πελάτες χωρίς διέξοδο! Πελάτες για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που απολαμβάνουν διαχρονικά χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Υγείας, υποκαθιστώντας δημόσιες δομές, και πελάτες των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών που «συμπτωματικά» φέτος νομιμοποιούνται να ασκήσουν υπηρεσίες εφημερευόντων δημοσίων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Η κατάργηση του ΚΕΘΕΑ και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κοζάνης όπως και η ΜΚΟποίηση της ψυχικής υγείας, οδηγεί αναπόφευκτα σε ένα διττό πλήγμα. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση και η επιστημονική πλαισίωση για όσους καταφέρουν να λάβουν υπηρεσίες, θα είναι σημαντικά εξαρτημένη από το κέρδος. Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρειάζεται να προασπιστούμε τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, προάγοντας τα δικαιώματα των ασθενών μας και της κοινωνίας συνολικά. Η ερώτηση που απευθύνουμε στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος προχωρά σε τέτοιου είδους πραξικοπηματικές περικοπές, είναι να μας απαντήσει, που δόθηκαν τα 58 εκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού για την Ψυχική Υγεία;

Μαρία Μπολοβίνα,
κλινική κοινωνική λειτουργός