Εργατικό κίνημα
Γενική Ταχυδρομική: ΣΤΟΠ στις απολύσεις

16/7/20, Συγκέντρωση ΣΕΓΕΤΑ ενάντια στις απολύσεις

Απολύσεις σε εταιρίες κούριερ αυτή την εποχή; Κι όμως η απάντηση είναι καταφατική. Και πιο συγκεκριμένα απολύσεις κατ’ εξακολούθηση. Αυτή είναι η εικόνα στη Γενική Ταχυδρομική. Η πιο πρόσφατη απόλυση αφορά τον Θανάση Αυγερινό, εργαζόμενο στη Γ.Τ. Τα 16 τελευταία χρόνια και σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων δεν είχε προηγηθεί παρατήρηση ή ζήτημα για την απόδοσή του. Τα χαρακτηριστικά που είχε ο συγκεκριμένος, όπως και οι προηγούμενοι που απολύθηκαν, είναι ότι είχε χρόνια στην επιχείρηση, σχέσεις με το σωματείο και διεκδικούσε τα δικαιώματά του. Ακόμα και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αποφάνθηκε ότι αυτές οι απολύσεις αποτελούν συνδικαλιστικές διώξεις.

«Εκφοβισμός, εργοδοτική τρομοκρατία, θράσος, αλητεία, κυβερνητική κάλυψη». Έτσι περιγράφει την κατάσταση στη Γ.Τ. η ομάδα διανομέων και κούριερ «Μείναμε στο δρόμο». Όπως αναφέρει: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Γενική Ταχυδρομική έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις με σκοπό τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση των εργαζομένων από οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση.

Την τελευταία εβδομάδα προχώρησε σε 5 νέες απολύσεις. Οι δικαιολογίες από γελοίες έως εξοργιστικές. Για παράδειγμα συνάδελφο 16 χρόνια εργαζόμενο με έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα των απέλυσαν γιατί δήθεν δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στους νέους ρυθμούς εργασίας (βραδινό τμήμα). Τρεις νέες απολύσεις έγιναν σε υποκατάστημα της Κηφισιάς και ο λόγος είναι ότι δεν απάντησαν στο τηλεφωνικό κέντρο εγκαίρως σε τηλεφωνική κλήση από τα κεντρικά. Στα Πετράλωνα ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι οδηγοί με αμάξι πως όταν πάνε να παραδώσουν ταμείο τους περιμένουν νέες συμβάσεις με αλλαγή ειδικότητας σε οδηγούς δίκυκλου. Όποιος δεν δεχτεί κινδυνεύει με απόλυση! 

Η Γ.Τ. έχει εξελιχθεί στον χειρότερο εργοδότη στον κλάδο των ταχυμεταφορών. Όσο δεν υπάρχει αντίδραση ουσιαστική με μαζικές απεργίες, θα έχουν διώξει όλους τους εργαζόμενους που τολμάνε και ζητάνε τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα. Είναι εξοργιστικό το θράσος τους, τη στιγμή που ο κλάδος των ταχυμεταφορών είναι από τους πιο κερδοφόρους εν μέσω πανδημίας. Έβαλαν πλάτη οι εργαζόμενοι όλους αυτούς τους μήνες και τώρα τους στέλνουν σαν ευχαριστώ στο ταμείο ανεργίας».