Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός - Τουρισμός: Κλιμακώνουμε μπροστά στο άνοιγμα

20/4, Διαδήλωση εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Στον δρόμο κατέβηκαν οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού-Τουρισμού την Τρίτη 20 Απρίλη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Μπροστά στο άνοιγμα του τουρισμού και του επισιτισμού, που αναμένεται μέσα στον Μάη, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η «οικονομία», δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών, θα σωθεί. Αυτό που θα τη σώσει είναι η ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Γι’ αυτό κεντρικά αιτήματα στις κινητοποιήσεις ήταν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και υγειονομικά μέτρα προστασίας, καθώς και η εναντίωση με τα νέα εργασιακά μέτρα του Χατζηδάκη.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμωνος με ομιλίες από συνδικαλιστές του κλάδου, του προέδρου του ΕΚΑ και του προέδρου της ΠΟΘΑ και στη συνέχεια βάδισε με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας. Συμμετείχαν κλαδικά σωματεία από ξενοδοχεία, η αντικαπιταλιστική κίνηση “Καμαριέρα” και η Αγωνιστική Συσπείρωση.

«Οι εργοδότες πάνε να κάνουν τσάτρα πάτρα το άνοιγμα του επισιτισμού χωρίς δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους, κυρίως σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας και την επαναπρόσληψη όλων», τόνισε ο Μιχάλης, εργαζόμενος στον επισιτισμό. «Εμείς σαν δίκτυο Καμαριέρα παίρνουμε πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να δυναμώσουμε τα συνδικάτα μας και να συσπειρώσουμε τα διάφορα κομμάτια του κλάδου, όπως είναι οι διανομείς, εργαζόμενοι στο κέιτερινγκ, σε βιομηχανίες τροφίμων κτλ. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε ξεκινήσει εξορμήσεις με το έντυπο της Καμαριέρας και προκηρύξεις, όπως στο Κρυονέρι στα κεντρικά της Γευσίνους, μιας επιχείρησης που έχει πάνω από χίλιους εργαζόμενους και 60 μαγαζιά, αλλά και σε μαγαζιά στις γειτονιές, με θετική ανταπόκριση. Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για τις δράσεις των εργαζόμενων του κλάδου, αλλά επειδή λείπει ο συνδικαλισμός, τους είναι δύσκολο να απεργήσουν. Είναι κεντρικό στη δουλειά μας αυτό να αλλάξει. Μπροστά στο άνοιγμα που λένε ότι μάλλον θα πάει για 14 Μάη, εμείς κλιμακώνουμε τη μάχη, συνεχίζουμε τις εξορμήσεις με τα υλικά μας με επόμενο σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη».  

«Μαζί με τα 534 το μήνα και τον ένα χρόνο από το κλείσιμο του επισιτισμού με όλα τα προβλήματα που αυτό έχει δημιουργήσει, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια πιο συνολική επίθεση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εργοδοτών», δήλωσε ο Παναγιώτης Πραβητιανός, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Καζίνου και Τελεφερίκ Πάρνηθας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ. «Ο κόσμος που τόσο καιρό κάνει υπομονή, βλέπει να χάνει τα δικαιώματά του. Πάει να καταργήσει το 8ωρο, το πιο θεμελιώδες δικαίωμα που αντιλαμβάνεται κάθε εργαζόμενος. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί την αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν έχει προτεραιότητα να σταματήσει την πανδημία, αλλά να περάσει αντεργατικά μέτρα. Γι’ αυτό αντιδρά με κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση απαντάει με καταστολή. Οι αγώνες που βγήκαν μέσα στην πανδημία πήγαν πίσω το πρόγραμμα επιθέσεων της ΝΔ. Και πρέπει να συνεχίσουμε για να τους σταματήσουμε. Είναι μια ευκαιρία για τα συνδικάτα να ακούσουν τον κόσμο και να τον οργανώσουν».

Διανομείς

Το Σάββατο 24/4, στάση εργασίας 2μμ-6μμ και συγκέντρωση-μοτοπορεία στις 2μμ στο Πεδίον του Άρεως καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου. Διανομείς σε κούριερ, delivery και εξωτερικές εργασίες παλεύουν για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στη Θεσσαλονίκη πολλές δεκάδες εργαζόμενων στον τουρισμό και στον επισιτισμό συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ που καλούσε το ΣΕΤΕΠΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης στον κλάδο. Με τα πανό τους συμμετείχαν και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, το Σωματείο Εργαζόμενων Σίτισης στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης, η ΛΑΝΤΖΑ στον Τουρισμό-επισιτισμό.

Πετυχημένο ήταν το συλλαλητήριο που κάλεσαν τα σωματεία επισιτισμού-τουρισμού στα Χανιά. Συμμετείχαν με πανό επίσης τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων, διανομέων, τροφίμων-ποτών και ο Σύλλογος Δασκάλων. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Χανίων και κατέληξε στην Επιθεώρηση εργασίας.

Στην Πάτρα την κινητοποίηση καλούσαν τα σωματεία των Σερβιτόρων, των Μαγείρων και των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η συγκέντρωση ήταν στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία στην πόλη. "Λιτότητα, ανεργία, τρομοκρατία. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία", ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.