Καταστολή
Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα: Ιδρυτική συνάντηση 20/4

Την ιδρυτική διαδικτυακή συνάντησή της πραγματοποιούσε η “Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα” στις 20 Απρίλη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Η συνάντηση ακολούθησε μετά από ανοιχτό κάλεσμα και συλλογή υπογραφών, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 475 νομικοί και δικηγόροι. 

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το πλαίσιο δράσης μιας τέτοιας κοινής πρωτοβουλίας είναι αυτονόητο και μας το επιβάλλει η επικαιρότητα: η κυβερνητική επίθεση στο δικαίωμα της συνάθροισης (νόμος Χρυσοχοϊδη, διάλυση δημοσίων ειρηνικών συναθροίσεων, στημένες δικογραφίες, καταχρηστικά πρόστιμα, κοκ), η νομοθέτηση αστυνομικής δύναμης εντός των Πανεπιστημίων (νόμος Κεραμέως), η δημιουργία αστυνομικών σωμάτων όπως η ΔΡΑΣΗ κατ' απομίμηση της διαλυθείσας ΔΕΛΤΑ, η κλιμακούμενη αστυνομική βία και αυθαιρεσία (γεγονότα Ν. Σμύρνης, καταγγελίες για βασανισμούς στη ΓΑΔΑ, κοκ), η αξιοποίηση της πανδημίας για την φαλκίδευση όλων των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Πάνω σε αυτές τις αιχμές, μπορούμε να αναδείξουμε και όλα τα διαχρονικά ζητήματα δημοκρατίας και αυθαιρεσιών των δυνάμεων καταστολής, από την ποινικοποίηση των αγώνων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες μέχρι τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που επληγησαν απο όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Να δημιουργήσουμε, έτσι, ένα κίνημα αδιαπραγμάτευτης υπεράσπισης των δικαιωμάτων απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και σε κάθε επίδοξο κυβερνητικό διαχειριστή που επιλέγει την περιστολή τους για να ασκήσει αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Πρόταγμά μας είναι όχι μόνο η μαχητική υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων, αλλά και η διεύρυνσή τους, με την οικοδόμηση μετώπου και με άλλες κοινωνικές δυνάμεις”.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και δείτε τις υπογραφές εδώ