Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τις καθαρίστριες

22/4, Υπουργείο Οικονομικών. Φωτο: Μάνος Νικολάου

Υπουργείο Οικονομικών

Σε συνέντευξη Τύπου προχώρησαν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης 22/4, μετά τη νίκη που πέτυχαν στα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που τις αποκλείουν στην τεράστια πλειοψηφία τους. Μετά το τέλος της συνέντευξης, αντιπροσωπεία με το πανό τους βρέθηκε στο Υπουργείο Υγείας στο πλευρό των υγειονομικών.

Η Τζένη Μπάλα, από τη συντονιστική επιτροπή τόνισε: «Εμείς οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα του Υπουργείου Οικονομικών, εφοριών και άλλων υπηρεσιών του, αναγκαζόμαστε σήμερα να κάνουμε αυτή τη δημόσια παρέμβαση γιατί βρισκόμαστε απέναντι στο άδικο. Το Υπουργείο Οικονομικών μας πέταξε στον δρόμο αρνούμενο να υλοποιήσει το αίτημά μας για συνέχιση της εργασίας. Υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε και στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο, για όσους συναδέλφους είχαν προσφύγει, εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αποφασίζει να επιστρέψουν στη δουλειά τους μέχρι τέλος Ιουνίου. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του καθημερινού μας αγώνα και της μαχητικής μας παρουσίας έξω από το Υπουργείο. 

Τόσο καιρό βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή. Καθαρίζαμε, απολυμαίναμε, προστατεύαμε με τη δουλειά μας τους συναδέλφους μας και τον υπόλοιπο κόσμο που ερχόταν στις εφορίες και το Υπουργείου. Αλλά μετά το τέλος του Ιούνη πάλι θα είμαστε υποψήφιες άνεργες. Μας αφήνουν μέσα στην πανδημία χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό. Την ώρα που οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, στενάζουν από προσωπικό, ειδικά στην καθαριότητα, θεωρούμαστε περιττές. Είμαστε 150 συμβασιούχες εργαζόμενες που πολλά χρόνια τώρα τρέχουμε κάθε τόσο με τον φόβο αν θα έχουμε δουλειά. 

Νύχτα μέρα δουλεύαμε με τις αρρώστιες, τις μειώσεις των μισθών, τα ωράρια, τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και από υπηρεσία σε υπηρεσία. Κάναμε ό,τι δουλειά πρόκυπτε με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα βρούμε το δίκιο μας. Καταστρέψαμε τα χέρια μας, τις πλάτες μας, τα πνευμόνια μας με τα χημικά, με ανταμοιβή την ανεργία. 

…Μέσα από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ μόνο 10 μπόρεσαν να κρατήσουν τη θέση τους. Όλες οι υπόλοιπες βγήκαν στερούμενες προσόντων για μια δουλειά που κάναμε για δύο δεκαετίες. Δεν θέλουμε να στερήσουμε τη δουλειά από κανέναν που μπήκε μέσω ΑΣΕΠ. Υπάρχουν δουλειές για όλους, γιατί υπάρχουν μεγάλες ανάγκες». 

Δεν θα σταματήσουν τις συγκεντρώσεις ούτε τη συμμετοχή σε εργατικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων. Πρώτος μεγάλος σταθμός η απεργία στις 6 Μάη στην Εργατική Πρωτομαγιά, για να συνδεθούν με όλο το εργατικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


ΟΑΕΔ

Συντονίζονται οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα των κτιριακών υποδομών του ΟΑΕΔ, που διεκδικούν την αυτονόητη επέκταση των συμβάσεών τους για 4 μήνες. Σύμφωνα με το συντονιστικό τους, το αίτημά τους είναι δίκαιο, αλλά και νόμιμο, καθώς λόγω διοικητικών ολιγοριών εργάστηκαν 20 μήνες και όχι 24, όπως προέβλεπε η Σύμβαση Εργασίας Ορισμένου Χρόνου, με την οποία είχαν προσληφθεί. Οι ανάγκες για καθαρισμό και απολύμανση στους χώρους παραμένουν τεράστιες.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό τους: «Οι 500 εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των κτιριακών υποδομών του οργανισμού, δώσαμε με ευσυνειδησία και συνέπεια τη μάχη έναντι της Covid-19... Οι συμβάσεις μας λήγουν στις 2.7.2021, ημερομηνία που δεν προβλέπεται να εκλείψουν οι έκτακτες και επείγουσες περιστάσεις που η χώρα αντιμετωπίζει στο σύνολό της λόγω της πανδημίας COVID-19, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την παρουσία μας εντός των κτιριακών δομών του Οργανισμού.

Οι απαντήσεις που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και του αρμόδιου Υπουργείου, σε υποστηρικτικές επιστολές δεκάδων εργατικών κέντρων αλλά και επερωτήσεων κομμάτων, όχι μόνο δεν είναι πειστικές, αλλά επιμελώς αποκρύπτουν το γεγονός ότι ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ εμείς -και οι 500- συμμετείχαμε σε διαγωνισμό για συμβάσεις 24μηνης διάρκειας... Τυχόν επιστροφή σε καταστάσεις εργολαβίας -έστω και προσωρινά- συνιστά οπισθοδρόμηση και υποκρύπτει σκοπιμότητα και ξεκάθαρη συναλλαγή… Το ενδεχόμενο ανάληψης της καθαριότητας από εργολάβους δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν».


15/10/20, Αθήνα. Απολυμένες καθαρίστριες του δ. Αθήνας στην πανεργατική απεργία

Δήμος Αθήνας

Τσεκούρι έριξε ο Υπουργός Εσωτερικών Βορίδης σε 69 καθαρίστριες σχολείων του Δήμου Αθήνας που είχαν προσληφθεί με 4μηνες συμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ώρα που ετοιμάζεται το άνοιγμα όλων των σχολείων, με τα κρούσματα και τους θανάτους από την πανδημία στο ζενίθ, 140 σχολικές μονάδες αφήνονται χωρίς επαρκή κάλυψη. 

«Η λύση δεν είναι να φορτωθούν όλη τη δουλειά οι άλλες καθαρίστριες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα απατούν σοβαρή δουλειά, που δεν βγαίνει με τις απολύσεις, αλλά χρειάζεται προσλήψεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Καθαριστριών/στων του Δ. Αθήνας. «Οι καθαρίστριες δεν είναι σκλάβες να ξεζουμίζονται με απάνθρωπους ρυθμούς δουλειάς γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών κάνει οικονομία, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι καθαρίστριες δεν είναι κλοτσοσκούφια να μετακινούνται κάθε τόσο σε άλλα σχολεία.

Δώσαμε ένα αγώνα για να μην απολυθούμε πέρυσι όταν 52 από εμάς, μετανάστριες, αποκλειστήκαμε από τις προσλήψεις με ρατσιστικά κριτήρια: απαίτηση να έχουμε ελληνική ιθαγένεια και γλωσσομάθεια ενώ εργαζόμασταν ακόμη και πάνω από 20 συνεχόμενα χρόνια στα δημόσια σχολεία…

Ζητάμε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας για την καθαριότητα των σχολείων. Να γυρίσουν ΤΩΡΑ πίσω οι 69 απολυμένες, άμεση παράταση των συμβάσεων, ώστε να βρίσκονται στα σχολεία στις 10 Μάη.

Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να μπει τέλος στην ετήσια πρόσληψη-απόλυση μας, διότι οι ανάγκες που καλύπτουμε δεν είναι εποχιακές αλλά πάγιες και διαρκείς.

Ζητάμε να μπει τέλος στο ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστών από τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Ζητάμε ίση αμοιβή για ίση εργασία. Να μπει τέλος στην άνιση μεταχείριση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση έργου (διαφορά σε μισθό, παροχές και άδειες).

Συμπαρασταθήκαμε στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, για να μην απολυθεί ο γιατρός πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και στις 150 απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Συμμετέχουμε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με το ΕΚΑ, στις 6 Μάη και στην συγκέντρωση, στις 11πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 10.30πμ.».

«Η ευθύνη του Δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη είναι τεράστια για αυτήν εξέλιξη», δηλώνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας σε δελτίο Τύπου. «Αντί να φροντίσει να υπάρχει προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, να υπάρχουν υποδομές για αξιοπρεπή εκπαίδευση, τρέχει να εξυπηρετήσει τον κάθε μεγαλοεπιχειρηματία, σπαταλώντας χρήματα του Δήμου της Αθήνας για γήπεδα των ΠΑΕ, για ζαρντινιέρες και καταστροφικές αναπλάσεις.

Την ίδια ώρα εντείνει την πίεση για να βγάλει όλη την δουλειά το υπόλοιπο προσωπικό με τις γνωστές απαιτήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων της πανδημίας».