Εργατικό κίνημα
Συντήρηση και επισκευές στα νοσοκομεία: Η εταιρία που έχει την εργολαβία αφήνει τους εργάτες απλήρωτους!

22/4, Απεργία υγειονομικών, Αθήνα. Φωτό: Λένα Βερδέ

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν την Πέμπτη 22 Απρίλη οι εργαζόμενοι της Invest, τεχνικής εταιρίας (συντήρησης και επισκευής εγκαταστάσεων) που έχει σύμβαση με τον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία. Με δικό τους πανό και ένα πολύ μαζικό μπλοκ, οι εργαζόμενοι της εταιρίας μαζί με το Σωματείο του Ευαγγελισμού ενώθηκαν με όλους τους απεργούς υγειονομικούς στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Ο Κώστας Βοργιάς, τεχνικός στον Ευαγγελισμό, μάς είπε κατά τη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό η εταιρία Invite καθεστερεί τη μισθοδοσία μας. Ξεκίνησε με το να μας δίνει κάτι λίγα στις αρχές του μήνα και τα υπόλοιπα στο τέλος του μήνα, αλλά τέλος πάντων κάπως μας ξοφλούσε. Από το Φλεβάρη και μετά, όμως, μας έχει βάλει μέσα, ενάμιση με δυο μήνες τώρα. Αγανακτισμένοι λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι, επειδή δεν είχαμε πολλά άλλα όπλα, αποφασίσαμε να κάνουμε το “κολατσιό” μας στην πύλη των νοσοκομείων. Κάθε μέρα δηλαδή βγαίναμε για μια ώρα περίπου και μαζευόμασταν στις πύλες, στον Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο, το Αλεξάνδρας, το Ελπίς, τον Άγιο Σάββα, το Έλενα.

Το κάναμε μια βδομάδα περίπου, όταν μας αγκάλιασε το κλαδικό Σωματείο των Ηλεκτρολόγων από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ήρθαν τα παιδιά και πριν δυο μέρες, την Τρίτη, βγάλαμε επίσημα στάση εργασίας μαζί με γενική συνέλευση και αποφασίσαμε για σήμερα 24ωρη απεργία. Εμείς Σωματείο δεν έχουμε, οπότε ζητήσαμε κάλυψη από το ΕΚΑ, αλλά το ΔΣ του δεν μας την έδωσε. Μας κάλυψαν Ηλεκτρολόγοι, Οικοδόμοι και Τεχνικοί.

Η εταιρία έχει πολλά χρόνια σύμβαση με τον Ευαγγελισμό και συνέχεια παίρνει καινούργια νοσοκομεία. Τελευταία πήρε το Ιπποκράτειο, το Σωτηρία, ξαναπήρε το Ελπίς. Οι ανάγκες που καλύπτουμε είναι κυρίως τεχνικές. Είμαστε ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, υδραυλικοί, κλπ. Σε κάποιο νοσοκομείο ίσως υπάρχουν και κάποιοι διοικητικοί. Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία τη βιώνουμε κι εμείς καθημερινά. Είμαστε όλη μέρα μέσα στον κορονοϊό, μπαίνουμε μέσα χωρίς τα μέτρα αφάλειας που θα έπρεπε να έχουμε, στις εντατικές, στους θαλάμους, με όλες τις ασθένειες. Από τα υπόγεια που λέμε, τα λεβητοστάσια, μέχρι πάνω στη διοίκηση στον 11ο όροφο. Σε όλα τα νοσοκομεία το ίδιο.

Σήμερα η απεργία είναι ένα βήμα. Μετά τη διαδήλωση θα πάμε μια ομάδα στην εταιρία για να κάνουμε κι εκεί μια διαμαρτυρία και θα συζητήσουμε, πάλι στο “κολατσιό” που σας περιέγραψα, πώς θα προχωρήσουμε. Μάλλον θα πάμε για νέα στάση εργασίας, κι αν δεν καταβληθούν όλοι οι χρωστούμενοι μισθοί μας θα πάμε πάλι για απεργία. Αυτή είναι η απαίτηση που έχουν οι εργαζόμενοι».