Εργατικό κίνημα
Συντονισμένα στη μάχη της 6 Μάη

Όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 6 Μάη ρίχνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης στη συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 22/4, λίγες ώρες μετά τις απεργιακές διαδηλώσεις των υγειονομικών.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων είναι στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10:30πμ στο Υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις πόλεις.

Τη συζήτηση στη συνέλευση άνοιξαν ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Αγ.Σάββας, ο Βασίλης Μυρσινιάς, εργαζόμενος στον επισιτισμό και μέλος του Δικτύου «Η Καμαριέρα» κι ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδ. Υγεία της Αθήνας.

Ο Κ. Καταραχιάς ξεκίνησε μεταφέροντας την εικόνα από τη διαδήλωση των υγειονομικών νωρίτερα, την οποία χαρακτήρισε ως συνέχεια του κύματος των κινητοποιήσεων ενάντια στην απόλυσή του, που ανάγκασε την κυβέρνηση να λυγίσει. «Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από τις κινητοποιήσεις. Αυτό δείχνει η επαναπρόσληψή μου στο ΕΣΥ, τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν υπέρ των καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών, το πάγωμα του νόμου που θα έβαζε τους μπάτσους μέσα στα πανεπιστήμια» σημείωσε. «Συνεχίζουμε με την 24ωρη απεργία στις 6 Μάη. Χρειάζεται να συγκρουστούμε με το νόμο Χατζηδάκη που επιτίθεται στα συνδικάτα και το 8ωρο».

 Ο Β. Μυρσινιάς ξεκίνησε σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης. «Εντάσσεται μαζί με όλες τις άλλες κινήσεις της κυβέρνησης που γίνονται με μόνο κριτήριο την κερδοφορία. Καμία πρόβλεψη για τεστ, 0% εμβολιασμένοι καθότι πρόκειται για κλάδο με κατεξοχήν νέο κόσμο κι έτσι καλούν 200 – 300 χιλιάδες να δουλέψουν χωρίς καμία προστασία. Τα συνδικάτα μας έχουν περιγράψει εδώ και καιρό τι πρέπει να γίνει. Χρειάζεται όμως κλιμάκωση και για να τα κερδίσουμε και για να συγκρουστούμε με το νόμο Χατζηδάκη. Για την απεργία στις 6 Μάη παλεύουμε να πάρουν απόφαση όλα τα σωματεία και να μη μείνουν μόνο στην κάλυψη ΕΚΑ – ΑΔΕΔΥ».

«Κοντεύουμε τους 10.000 θανάτους από covid 19. Σε αυτή την κορύφωση της πανδημίας επιλέγει η κυβέρνηση να κατεβάσει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε όλα τα σωματεία» υπογράμμισε ο Κώστας Πολύδωρος και συνέχισε με το τί προβλέπει η επίθεση του υπουργού Εργασίας. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη διεκδίκηση για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και στην οργάνωση της απεργίας στις 6 Μάη που ήδη έχει διαμορφωμένο πρόγραμμα με εξορμήσεις.

Ακολούθησαν πλήθος παρεμβάσεων από πολλούς εργασιακούς χώρους. 

Ο Δημήτρης Κουτσουράκης από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου της Χίου ξεκίνησε δίνοντας συγχαρητήρια στο Συντονιστικό Νοσοκομείων για την οργάνωση της απεργίας στις 22/4. «Ο κόσμος βλέπει ποιος τρέχει κι οργανώνει. Η μαζικότητα είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας» τόνισε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα της εργολαβοποίησης στη δημόσια Υγεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο που εργάζεται όπου σχεδόν το 1/3 είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. 

«Στις 6 Μάη μπορούν να συναντηθούν όλοι οι αγώνες που είναι σε εξέλιξη ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης» είπε ο Νίκος Τουρνάς, εργαζόμενος στην ΑΑΔΕ, φέρνοντας την εικόνα από τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών.

Ενότητα

Για την έναρξη της θητείας του ως μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, μίλησε ο Αντώνης Σκαρπέλης: «Θα αντιμετωπίσουμε την παρουσία μας στο ΔΣ του ΕΚΑ συλλογικά ως παρουσία του Συντονισμού, με στόχο την προώθηση της ενότητας της τάξης στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των αγώνων και της έκφρασης της βάσης σε αυτή τη δύσκολη αλλά γόνιμη περίοδο για το εργατικό κίνημα». Μετέφερε την εικόνα από τις διαδικασίες του ΕΚΑ που έφτασαν στην προκήρυξη απεργίας στις 6 Μάη σημειώνοντας ότι «η απόφαση του ΕΚΑ δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια απεργία με πανεργατικά χαρακτηριστικά στις 6 του Μάη και να συντονιστούν όλα τα κομμάτια του κινήματος».

«Η 6 Μάη δεν είναι σαν τις άλλες πρωτομαγιές» επεσήμανε ο Τάσος Αναστασιάδης από τη μεριά του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. «Το γεγονός ότι φέτος δεν συμπίπτει η απεργία με την επίσημη αργία από τη μεριά της κυβέρνησης καθιστά την επιτυχία της μεγαλύτερη μάχη, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται να πατήσουμε στην εμπειρία του Συντονιστικού Νοσοκομείων και πως οργάνωσε τη σημερινή απεργία. Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ μέχρι και την παραμονή άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της. Χάρη στις εξορμήσεις και την οργάνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων φτάσαμε στην πραγματοποίησή της. Έτσι πρέπει να κάνουμε σε όλους τους χώρους εν όψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς».

Ο Σωτήρης Δρούλιας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, έκανε αναδρομή στους αγώνες που έχει δώσει το σωματείο μαζί με το Συντονιστικό από την περίοδο της μάχης ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και το πως βοήθησε αυτή η δράση όλα αυτά τα χρόνια στο να χτιστούν σχέσεις με τα αντίστοιχα σωματεία σε Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη, ενώ κατέληξε με τη διεκδίκηση των συμβασιούχων συναδέλφων του για μονιμοποίηση.

Από τη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος στο Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου και της ΕΝΙΘ, μεταφέροντας αρχικά την εικόνα από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από τις ΥΠΕ, που ενώθηκε στη συνέχεια με τη διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων της πόλης. «Για εμάς δεν σταματάνε εδώ οι κινητοποιήσεις καθώς έχουμε ένα αγωνιστικό τριήμερο μπροστά μας με συγκέντρωση των ειδικευόμενων στο Ιπποκράτειο την Παρασκευή και με “υποδοχή” του Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Παπανικολάου το Σάββατο. Η οργή πλέον μετατρέπεται σε δράση. Έχουμε παίξει ρόλο σε αυτό και έχουμε δυνατότητες για πολύ περισσότερα. Η Πρωτομαγιά θα είναι αφετηρία για έναν καυτό Μάη σε όλα τα επίπεδα».

Επίσης από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από τη μεριά των εργαζόμενων στους δήμους, μίλησε ο Νίκος Χατζάρας, από το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης. «Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δήμων. Ήδη πολλοί συνάδελφοι πληρώνουν το τίμημα στην περίοδο της πανδημίας. Στο δήμο μου είχαμε 20 κρούσματα συναδέλφων σε μια βδομάδα. Αυτές οι ελλείψεις προσωπικού συνοδεύονται με τις προσπάθειες των δημάρχων για ιδιωτικοποιήσεις. Η ΝΔ τους έχει δώσει όλο το οπλοστάσιο για να βγάζουν υπηρεσίες στο σφυρί με ΣΔΙΤ.  Αν βγούμε με απεργίες οι δεκάδες χιλιάδες που δουλεύουμε στους δήμους, θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Θέλει πολύ δουλειά, δήμο το δήμο και υπηρεσία την υπηρεσία. Ξεκινάμε από τις 6 Μάη και συνεχίζουμε».

Από τα Χανιά πήραν το λόγο η Άννα Μαματσή που μετέφερε την εικόνα από την απεργιακή κινητοποίηση στο νοσοκομείο Χανίων και το ρόλο που έπαιξαν τα μέλη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και η Μαργαρίτα Παπαμηνά, εκπαιδευτικός που επικεντρώθηκε στις μάχες των δασκάλων, καθηγητών και φοιτητών: 

«Οι αγώνες στην εκπαίδευση δείχνουν το πόσο ευάλωτη είναι η κυβέρνηση. Είδαμε τις ήττες της Κεραμέως όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εκλογές, την αξιολόγηση και τώρα με το πάγωμα του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι ενδεικτικά παραδείγματα του τι μπορούν να καταφέρνουν οι εργαζόμενοι όταν κινητοποιούνται.  Με αυτή την ορμή προσπαθούμε να οργανώσουμε τη συνέχεια που είναι η απεργία στις 6 Μάη. Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε πανεκπαιδευτική σύσκεψη συντονισμού των σωματείων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, των φοιτητών/τριών και των γονιών. Έγινε την Τρίτη και λειτούργησε ενωτικά για όλους βάζοντας για την οργάνωση στις 6 Μάη αλλά και για μετά που ανοίγουν τα σχολεία. Με τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να εκφραστεί η οργή του κόσμου οργανωμένα, μέσα από τα συνδικάτα».   

Η συνέλευση κατέληξε σε πρόγραμμα εξορμήσεων για την οργάνωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με την προκήρυξη και την αφίσα που έχει κυκλοφορήσει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης.