Εργατικό κίνημα
Ερυθρός: Ανταρσία στο «Νοσοκομείο των φτωχών»

28/4, Συγκέντρωση εργαζομένων στον Ερυθρό. Φωτό: Θένια Ασλανίδη

Μαζική και οργισμένη ήταν η συγκέντρωση γιατρών και λοιπού προσωπικού που έγινε την Τετάρτη 28/4 στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ερυθρός ενάντια στη μετατροπή του σε νοσοκομείο covid και στην εγκληματική υποστελέχωση. Τη συγκέντρωση κάλεσε η επιτροπή ιατρών και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, την κάλυψε η ΕΙΝΑΠ, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από ΑΔΕΔΥ και ΟΕΝΓΕ. Την ίδια ώρα η διοίκηση έβαλε τους εργαζόμενους στη φύλαξη σε ρόλο μπράβου, προσπαθώντας να εμποδίσουν τους αλληλέγγυους, ακόμα και συνδικαλιστές ομοσπονδιών, να μπουν και να συμμετέχουν στη συνέλευση. 

«Η σημερινή συγκέντρωση είναι μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε η Θένια Ασλανίδη, γιατρός. «Κατέβηκαν μαζικά γιατροί από όλα τα τμήματα, νοσηλευτικό προσωπικό, επιστρατευμένοι γιατροί. Αποτυπώθηκε η διάθεση να συνεχιστεί η μάχη για να μην αφήσουμε να διαλύσουν τον Ερυθρό. Είναι ένα γενικό νοσοκομείο, είναι κέντρο τραύματος, έχει όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Έχει οφθαλμολογικό με τμήμα για τον βυθό, που είναι από τα μοναδικά σε ολόκληρη Αττική μαζί με το Γεννηματάς, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει ασθενείς το μάτι τους γιατί δεν υπάρχει τμήμα να εφημερεύει. Είναι το νοσοκομείο των φτωχών ο Ερυθρός. Κοστίζει στους ασθενείς και στη δημόσια Υγεία το ότι έχει γίνει μιας νόσου, το ίδιο και η τρομερή υποστελέχωση. Στις βάρδιες αντιστοιχεί ένας γιατρός για εκατό ασθενείς. 

Υπάρχουν λύσεις. Να επιτάξουν το διπλανό Ερρίκος Ντυνάν και να επανέλθει ο Ερυθρός στη λειτουργία του σαν γενικό νοσοκομείο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ανάποδο δηλαδή ΣΔΙΤ με το Ντυνάν, όπως ακούγεται ότι θέλουν να κάνουν. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις καθώς εδώ και έναν χρόνο με covid δεν έγινε τίποτα. Είναι πολλές δεκάδες οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, με συγκεκριμένες ελλείψεις σε ειδικότητες που πρέπει να καλυφθούν.

Επιτροπή αγώνα

Από τη συνέλευση εκλέχτηκε επιτροπή αγώνα γιατρών του νοσοκομείου. Μαζί με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, η επιτροπή μετέφερε στη διοικήτρια και στον διευθυντή υπηρεσίας όλα τα προβλήματα που ανέφεραν οι εργαζόμενοι και που θα έπρεπε να επιλυθούν. Επίσης, έθεσε τα ερωτήματα που προκύπτουν: για πόσο ακόμα θα είναι covid το νοσοκομείο, τι ευθύνες νομοϊατρικά φέρουν οι γιατροί που δουλεύουν μέσα στις πιο δυσμενείς συνθήκες και τι θα γίνει με την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, που έχει σταματήσει με αποτέλεσμα πολλοί να παραιτούνται. 

Η αντιμετώπιση της διοικήτριας ήταν επίθεση σε όποιον έπαιρνε τον λόγο και άρνηση της πραγματικότητας σε σχέση με τα προβλήματα που βιώνουμε. Προσπάθησε να φορτώσει στους συναδέλφους τις τραγικές ευθύνες της υποστελέχωσης, ότι δηλαδή εμείς φταίμε που κουραζόμαστε. Για τους ειδικευόμενους που φεύγουν με παραίτηση, δεν υπήρξε καμία πρόθεση να μείνουν για να μην διαλυθούν τόσα τμήματα που στηρίζονται σε αυτούς, μόνο το ότι θα φροντίσει να συνεχίσουν αλλού την εκπαίδευση. 

Αυτή η έκρηξη στον Ερυθρό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και βδομάδες που έχει μετατραπεί σε covid έχουν ανοίξει θέματα που υπήρχαν και πριν, αλλά πλέον βγάζει μάτι. Όλο το προσωπικό είναι σε αναβρασμό, όπως σε όλα τα νοσοκομεία. Η διαφορά είναι ότι τώρα υπάρχει και η οργάνωση, όχι μόνο η οργή. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις στους εργαζόμενους, όπως αυτή που κάναμε με τον Κ. Καταραχιά για την απόλυση και την πρόσληψή του και αργότερα για την απεργία στις 22/4. Και πράγματι απήργησε και κατέβηκε πολύς κόσμος από το νοσοκομείο, γιατροί, νοσηλευτές, φύλακες, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στην κουζίνα. Και στη συνέλευση της περασμένης Δευτέρας βρέθηκε η ευκαιρία να εκφραστεί αυτή η διάθεση και να αποφασιστεί η σημερινή κινητοποίηση».