Εργατικό κίνημα
Δώστε λεφτά για κοινωνικό τουρισμό

20/4, Διαδήλωση εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει το άνοιγμα του Τουρισμού σαν «κοινό συμφέρον»: όσο παραπάνω τουρίστες θα έρθουν από το εξωτερικό, τόσο το καλύτερο για όλους, λένε. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αν δεν είσαι μεγαλοξενοδόχος ή ιδιοκτήτης μεγάλου τουριστικού γραφείου, δεν έχεις κανένα όφελος. 

Για τον περισσότερο κόσμο, μετά από μήνες καραντίνας, υπάρχει η λαχτάρα για λίγες μέρες ξεκούρασης μακριά από την πόλη. Το εργατικό κίνημα χρειάζεται να παρέμβει και να βάλει επιθετικά το αίτημα για γενναία χρηματοδότηση στον κοινωνικό τουρισμό, ώστε να μπορέσει να κάνει διακοπές ο κόσμος, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, που τόσο υπέφεραν από οικονομική και κάθε άλλη άποψη, και έχουν τεράστια ανάγκη για ξεκούραση. 

Όσο για τους εργαζόμενους του κλάδου, το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους της κυβέρνησης θα σημάνει άγρια εκμετάλλευση. Ανάλογα με τις πληρότητες που είναι ακόμα στον αέρα και με την εικόνα ότι αυτές θα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, οι εργαζόμενοι θα είναι στην ομηρεία-ευχέρεια των αφεντικών να τους καλούν ακόμα και την τελευταία στιγμή στη δουλειά, λειτουργώντας με το λιγότερο δυνατό προσωπικό. Για να τα κάνουν αυτά, εκμεταλλεύονται όλα τα προγράμματα που τους έχει κάνει δώρο η κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα Συν-εργασία, σύμφωνα με το οποίο δουλεύεις και πληρώνεσαι τις μισές ώρες συν ένα μπόνους από το κράτος, ασχέτως της αρχικής σύμβασης ή τις ανάγκες που έχεις για να επιβιώσεις. 

Η μάχη για συλλογικές συμβάσεις και επαναπρόσληψη όλων είναι εδώ και τώρα. Το βλέμμα όλων βρίσκεται στα συνδικάτα, στον αγωνιστικό συντονισμό με τους άλλους κλάδους, στο εργατικό κίνημα που με νέα ορμή, όπως φάνηκε και στις 6 Μάη, δίνει τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια του Χατζηδάκη και της κυβέρνησης των μεγαλοξενοδόχων.