Εργατικό κίνημα
Να γυρίσει ο Καταραχιάς

Απεργιακή 8 Μάρτη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την Τρίτη 25 Μάη είναι ο επόμενος μεγάλος κρίσιμος σταθμός του αγώνα ενάντια στην απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Κώστα Καταραχιά. Στις 9πμ οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση στα Δικαστήρια στην Ευελπίδων, όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας την άμεση επιστροφή του στον Άγιο Σάββα. Είναι μια μεγάλη μάχη για όλο το εργατικό κίνημα που παλεύει ενάντια στις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η απόλυση του είναι μια καθαρά εκδικητική πολιτική απόφαση της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στο σωματείο του Αγίου Σάββα που με πρόεδρό του τα τελευταία πέντε χρόνια τον Καταραχιά αποτελεί υπόδειγμα δράσης στον αγώνα ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ και τις απολύσεις συμβασιούχων, ενώ ταυτόχρονα δεν έλειψε από καμιά πολιτική μάχη. Ήταν ο μόνος επικουρικός που δεν του ανανεώθηκε η σύμβαση κόντρα ακόμα και στον ίδιο τον νόμο της κυβέρνησης που έδινε παράταση  μέχρι τον Οκτώβρη για όλο το επικουρικό ιατρικό προσωπικό μέσα στην πανδημία. 

Η πρόσληψή του στη συνέχεια στο Έλενα Βενιζέλου είναι μια μεγάλη νίκη. Ανακοινώθηκε στις 12/4 μετά από μια διαδικασία κρίσης και συνέντευξης, στην οποία κατέρρευσαν όλα τα ψέματα των κυβερνητικών ότι δήθεν ο Κ. Καταραχιάς απολύθηκε, γιατί ήταν ανεπαρκής ως γιατρός. Η συγκλονιστική συμπαράσταση με εκατοντάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης συνδικάτων και μαζικότατες κινητοποιήσεις των υγειονομικών πανελλαδικά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Όμως ο διορισμός του στη θέση στο Έλενα αργεί. Μέχρι τότε, παραμένει άνεργος ένας έμπειρος ακτινολόγος γιατρός τη στιγμή που το ΕΣΥ στενάζει, με τεράστιες ανάγκες για προσωπικό. 

Η μάχη για την άμεση επαναφορά του στον Άγιο Σάββα είναι σημαντική για εκατοντάδες καρκινοπαθείς που πλήρωσαν ακριβά την απομάκρυνση ενός γιατρού από το ακτινολογικό τμήμα. Είναι κομμάτι του αγώνα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι μια μάχη για να υπερασπίσουμε τα σωματεία και συνολικά τον συνδικαλισμό, που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που απολύεται πρόεδρος σωματείου στο Δημόσιο. Κάνουν πρόβα τζεναράλε για τον αντισυνδικαλιστικό νόμο που νεθοδεύει ο Χατζηδάκης. 

Το εργατικό κίνημα που βγήκε μαζικά στις 6 Μάη στην απεργία της Πρωτομαγιάς έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένο να πειθαρχήσει στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά να τα τσακίσει. Αυτή η δυναμική χρειάζεται να εκφραστεί και στις 25 Μάη στην Ευελπίδων, σε μια μεγάλη εργατική συγκέντρωση.

• Την Τετάρτη 12 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων να οργανώσουν κινητοποιήσεις-εκδηλώσεις κατά τόπους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, το νοσηλευτικό προσωπικό πληρώνει ακριβά τις συνέπειες της πανδημίας, αντιμέτωπο καθημερινά με τις παθογένειες του ΕΣΥ, με χαμηλούς μισθούς, με την ένταξη στα ΒΑΕ να καρκινοβατεί και με 8.000 έκτακτο προσωπικό που θα έπρεπε να είναι μόνιμο, την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις μόνο για τους νοσηλευτές είναι 20.000.