Εργατικό κίνημα
Πανελλαδική εργατική Πρωτομαγιά

6/5, Απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου

Πανελλαδικός ήταν ο ξεσηκωμός στην πανεργατική απεργία της 6ης Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά. Σε όλη τη χώρα η συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, δείχνοντας ότι η σύγκρουση με τα σχέδια Χατζηδάκη και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης θα είναι σκληρή.

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου η ΕΔΟΘ είχε κηρύξει απεργία για όλο το Δημόσιο. «Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και μια σειρά σωματεία του ιδιωτικού τομέα όπως του ΟΑΣΘ και της ΕΥΑΘ, με το δεύτερο να έχει και πανό στη διαδήλωση», μας είπε η Δήμητρα Κομνιανού, από το ΣΕΚ Θεσσαλονίκης. «Συμμετείχαν εργαζόμενοι από πάρα πολλούς χώρους μαζί με φοιτητικούς συλλόγους, σχήματα και συλλογικότητες, κι όλη την Αριστερά, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με το αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Το κέντρο της πόλης ήταν κυριολεκτικά αποκλεισμένο για ώρες από τους διαδηλωτές που σχημάτισαν ένα ενιαίο μαχητικό και οργισμένο ποτάμι. Μαζί με το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων διαδήλωσαν και δεκάδες πρόσφυγες από το καμπ των Διαβατών με το πανό της ΚΕΕΡΦΑ διεκδικώντας να κλείσουν τα στρατόπεδα αντί να σηκώνουν νέους φράχτες γύρω τους, άσυλο και στέγη για όλους. Καταλήξαμε όπως κάθε χρόνο στο Μνημείο του Καπνεργάτη όπου τραγουδήσαμε τη Διεθνή».

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών ήταν η συγκέντρωση στις 6 Μάη στα Χανιά. Παρά το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο της πόλης ακολούθησε τη γραμμή της ΓΣΕΕ και επέλεξε να συμμετέχει στην κυβερνητική αργία, «εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα βάδισαν μαζί ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που φιλοδοξεί μετά την παράδοση των βουνοκορφών και των περιοχών Natura στα νύχια των μεγαλοεργολάβων να διαλύσει το 8ωρο και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό... Το δεύτερο στοιχείο της συγκέντρωσης ήταν ο ενωτικός της χαρακτήρας. Το σύνολο των αριστερών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων της πόλης έδωσαν μαχητικό παρόν», έγραψε ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος, για την κινητοποίηση στην πλατεία Αγοράς.

Στην κεντρική πλατεία της Νομαρχίας έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στα Γιάννενα. «Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της τοπικής ΑΔΕΔΥ ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες κόσμου, εργαζόμενοι/ες με τα πανό των σωματείων τους, όπως το Σωματείο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα που το τελευταίο διάστημα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων-Μαγείρων κ.α», μας είπε η Αρετή Κανέλλου από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ. «Εκεί ήταν κι όλη η Αριστερά, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μια σειρά ακόμα κόμματα και οργανώσεις. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενωτική και μαζική. Με μεγάλη συζήτηση για τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Ήταν μια επιτυχημένη Πρωτομαγιά που ανοίγει το δρόμο της απεργιακής κλιμάκωσης».

Πάνω από χίλια άτομα διαδήλωσαν στην Πάτρα. «Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη σε αρκετούς χώρους, όπως πχ στον δήμο και συγκεκριμένα στην κοινωφελή εργασία όπου δουλεύω», μας είπε ο Χρήστος Τούρκας. «Αυτό φάνηκε και στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο με πολλά πανό σωματείων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και παρουσία πολλών παλιών αλλά και νέων κομματιών της εργατικής τάξης. Το παρών έδωσε και όλη η Αριστερά με τα πανό και τα συνθήματά της. Έγιναν ομιλίες και ακολούθησε μια τεράστια πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο κέντρο ήταν η μάχη για να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη, που και οι πέτρες εδώ γνωρίζουν ότι αποτελεί μεγάλο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

«Επιτυχία είχε και στο Βόλο η απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά», μας έγραψε ο Τάσος Τσιούνης, από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ. «Κάλεσμα για τη συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλα είχε βγάλει η τοπική ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ και το συνδικάτο του δήμου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με τα πανό τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΚ και το ΚΚΕ(μ-λ). Αν και το Εργατικό Κέντρο πήγε με το Μητσοτάκη και κάλεσε την Τρίτη, φάνηκε και στο Βόλο η διάθεση του κόσμου να δώσει αυτή τη μάχη και η δυνατότητα κλιμάκωσης. Και αυτή πρέπει να είναι ενωτική και κυρίως απεργιακή».

«Εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσε και στην Ξάνθη», μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ. «Παρά τις διαφορετικές συγκεντρώσεις και τις διαλυτικές κινήσεις των ηγεσιών των συνδικάτων, το μήνυμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική δόθηκε και στην πόλη μας. Ο ρόλος μας, σαν Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και ΣΕΚ, ήταν καθοριστικός για να γίνει η πορεία της τοπικής ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ και άλλων εργαζόμενων. Η οργανωμένη παρουσία μας με πανό, ντουντούκα και συνθήματα, εκτιμήθηκε από όλους και αυτό φάνηκε και στο ότι τα φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης εξαντλήθηκαν».

6/5, Απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης


Σε κάθε γωνιά

Σε κάθε γωνιά της χώρας έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. 

Στον 29χρονο εργάτη Χρήστο Ζορμπά, που τον περασμένο Ιούνη σκοτώθηκε κατά τη βάρδιά του στο εργοστάσιο “Ήπειρος” και στον 18χρονο διανομέα Γιώργο Γούντζα, που τον περασμένο Σεπτέμβρη σκοτώθηκε με το μηχανάκι του εν ώρα εργασίας, αφιέρωσε τον φετινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Με σύνθημα “οι νεκροί μας, τα κέρδη τους”, το ΕΚ τίμησε τη μνήμη τους τόσο ανήμερα της Πρωτομαγιάς όσο και κατά την απεργία της 6ης Μάη, απαιτώντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και άμεση απόδοση ευθυνών στα αφεντικά που τα καταστρατηγούν.

«Μαχητικό ήταν το κλίμα και στην κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα», μας είπε ο Φίλιππος Κυρίτσης. «Την απεργία κάλεσε το Εργατικό Κέντρο και συμμετείχαν μια σειρά σωματεία από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δημαρχείου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Ήταν μια ενωτική Πρωτομαγιά, με τη συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλης της Αριστεράς, και με κέντρο τον αγώνα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη. Ήταν κάτι που είχε αρκετό καιρό να γίνει στην πόλη μας».

Ηράκλειο

Η πιο μαζική των τελευταίων χρόνων ήταν η απεργιακή διαδήλωση και στο Ηράκλειο.

«Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές βάδισαν στους δρόμους, ενώνοντας τις δυο συγκεντρώσεις σε μία -πράγμα πρωτόγνωρο για την πόλη- με κοινή διαδρομή και συνθήματα», μας είπε ο Γιάννης Βαλαής, από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ. «Μια σειρά σωματεία έδωσαν το παρών, όπως κι όλη η Αριστερά. Από τα μικρόφωνα διαβάστηκε η ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης που καλούσε σε κλιμάκωση». «Ο ενθουσιασμός για τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ήταν εμφανής, το ίδιο κι η οργή για την κυβέρνηση και τις επιθέσεις της», συμπλήρωσε η Νίκη Ζουγανέλη. «Υπήρχε κόσμος που έπαιρνε την Εργατική Αλληλεγγύη μέσα από τα χέρια μας».