Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τα Νοσοκομεία - Απεργούμε 10 και 16 Ιούνη

16/6/20, Η περσινή πανυγειονομική απεργία με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την “εμβληματική μεταρρύθμιση” που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την “πολυπόθητη έξοδο από την πανδημία” παρουσίασε η κυριακάτικη Καθημερινή σε άρθρο της με τίτλο “Καθημερινή 24ωρη εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία”. Συνοδευόμενη από τη, γνωστή πλέον, επωδό, “το υφιστάμενο πλαίσιο δημιουργήθηκε το 1983 και από τότε έχουν αλλάξει πολλά”, η μεταρρύθμιση παρουσιάζεται σαν η αναγκαία προσπάθεια να αυξηθεί η αποδοτικότητα των νοσοκομείων. 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, το σχέδιο περιλαμβάνει την αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ, τη διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, καθώς και την βελτίωση του συστήματος διαλογής. Σε σχέση με τον κεντρικό σχεδιασμό του ΕΣΥ, σχεδιάζεται το μοντέλο “κόμβου και ακτίνας”, όπου τα μεγάλα νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν κόμβοι που παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα και τα κοντινά τους μικρότερα νοσοκομεία που θα παρέχουν τις συνολικότερες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα η Καθημερινή σχολιάζει ότι στο μοντέλο αυτό “δείχνει” η διαχείριση της πανδημίας. Τέλος, αναφέρεται ότι “βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του νέου ΕΣΥ αποτελούν η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών και ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία”.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Απουσιάζει η συζήτηση για τις ελλείψεις σε προσωπικό. Τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι η ανακατανομή του προσωπικού. Και λένε ότι αυτό που λείπει είναι το κίνητρο στους εργαζόμενους, γιατί έχουμε γενικώς πρόβλημα με την 'αποδοτικότητα'. Θέλουν νοσοκομεία τα οποία θα βγάζουν κέρδος και θέλουν να αρχίσουμε να συζητάμε για τα περιβόητα μπόνους στο δημόσιο. Όλα αυτά ενάντια στα οποία παλεύουν οι εργαζόμενοι/ες του Υπουργείου Οικονομικών για παράδειγμα. Με τα 'κίνητρα' εννοούν αυτό που συμβαίνει πολύ στο εξωτερικό, ότι δεν πληρώνονται το ίδιο γιατροί που κάνουν χειρουργεία με αυτούς που δεν κάνουν. 

Επιπλέον εννοούν την απογευματινή λειτουργία, όπου πληρώνεις. Τα νοσοκομεία που έχουν καλά απογευματινά είναι αυτά που έχουν και έσοδα. Το απόγευμα μπορείς να πληρώσεις 50 και 100 ευρώ για να δεις έναν γιατρό που είναι διευθυντής αλλά αν τον ψάξεις το πρωί για να κλείσεις ραντεβού δεν θα τον βρεις πουθενά. Δεν θέλουμε λοιπόν αυτό το κομμάτι της λειτουργίας των νοσοκομείων να 'αναβαθμιστεί'. Θέλουμε να εκλείψει. Ξεκινάμε από το ότι η Υγεία είναι αγαθό. Αν θέλουμε εμείς να μιλήσουμε για κίνητρα έχουμε να πούμε πολλά: να μην κάνει το προσωπικό αλλότρια καθήκοντα, δηλαδή να μη δουλεύει κάθε άνθρωπος για έξι, να ξεκουράζεται και να πληρώνεται. Για να γίνουν αυτά, χρειάζονται αυξήσεις και προσλήψεις.

Χρειάζονται προσλήψεις

Όσον αφορά στην αναδιοργάνωση των ΤΕΠ, παραδοσιακά στελεχώνονται με τους γιατρούς της εκάστοτε κλινικής, τα επείγοντα του παθολογικού τα στελεχώνουν οι παθολόγοι, του χειρουργικού οι χειρουργοί κ.ο.κ. Ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση γίνεται μια προσπάθεια να στελεχωθούν με επειγοντολόγους. Δεν δουλεύει όμως αυτό διότι, για να στελεχωθούν τα επείγοντα χρειάζονται πάρα πολλές προσλήψεις, χρειάζεται να καλυφθούν πάρα πολλές βάρδιες. Δυο επικουρικοί που διορίστηκαν στο νοσοκομείο μας διαλύθηκαν, ο ένας παραιτήθηκε και ο άλλος έκανε τα χαρτιά του και πήγε στον Άγιο Σάββα. Ύστερα η ίδια η εξειδίκευση στην επειγοντολογία γίνεται μόνο στο Αττικό και στο πανεπιστημιακό του Ηρακλείου. Δηλαδή από οπουδήποτε στην Ελλάδα αν κάποιος θέλει να πάρει αυτή την εξειδίκευση πρέπει να φύγει από την πόλη του και να πάει δυο χρόνια στην Αθήνα ή στο Ηράκλειο. Και η λίστα αναμονής είναι τεράστια. Επιπλέον τα ΤΕΠ από τα νοσοκομεία δεν μπορούν να είναι αυτόνομα. Στα επείγοντα γίνεται μια πρώτη σταθεροποίηση και μετά ο ασθενής πάει στα χειρουργεία ή στη μονάδα που έχει ανάγκη. 

Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Η κυβέρνηση τονίζει ότι χρειάζεται να γίνεται καλή διαλογή στα επείγοντα για να ξεχωρίζουν τα χρόνια περιστατικά από τα πραγματικά επείγοντα. Πράγματι στα επείγοντα του Γεννηματάς για να δει παθολόγο ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί να περιμένει 6 με 8 ώρες. Μια καλύτερη διαλογή όμως μπορεί να ελαφρύνει μόνο στο 20% την αναμονή. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν βαθμίδες στην περίθαλψη, έχει καταργηθεί η πρωτοβάθμια. Έκλεισαν τα ΙΚΑ και οι χρόνιοι πάσχοντες δεν έχουν συστηματική παρακολούθηση. Δεν μπορούν τα νοσοκομεία από μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας. Δεύτερον τα Κέντρα Υγείας, που είναι η δευτεροβάθμια, έχουν υποστεί τεράστια υποστελέχωση και υλικοτεχνική υποβάθμιση. Μια εξέταση αίματος, ένας υπέρηχος, μια ακτινογραφία, είναι πολύ απλές και καθόλου κοστοβόρες εξετάσεις κι όμως απουσιάζουν. Είναι δε ανήκουστο ότι ασθενείς από την περιφέρεια αναγκάζονται να έρθουν στα νοσοκομεία της Αθήνας γιατί δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις. Ή τις στέλνουν από τα επείγοντα σε ιδιωτικά εργαστήρια. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να μας πει ότι η λύση αυτή τη στιγμή για όλες αυτές τις ελλείψεις είναι οι ΣΔΙΤ. 

Αναφέρουν επίσης ότι κεντρική σε αυτή τη μεταρρύθμιση θα είναι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών: τι να μας πει η ΝΔ για τις προμήθειες και τον κεντρικό σχεδιασμό των προμηθειών. Ότι θα βάζει τους κολλητούς της δεν το συζητάμε. Και θα ακολουθήσει και ο 'έλεγχος της ποιότητας'. Μητσοτάκης ίσον αξιολόγηση.

Ο σχεδιασμός των νοσοκομείων 'κόμβων' και των νοσοκομείων 'ακτίνας' είναι αφενός μια προσπάθεια να μην ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη και αφετέρου μια προσπάθεια υποβάθμισης των μικρότερων νοσοκομείων. Γράφουν στην Καθημερινή πόσο καλά λειτούργησε αυτό το μοντέλο στον κορονοϊό. Ψέματα. Το Σωτηρία για παράδειγμα ήταν το νοσοκομείο αναφοράς και όταν τελείωνε η διαχείριση ενός περιστατικού που ήταν βαρύ, πήγαινε σε μικρότερα νοσοκομεία πχ στο Σισμανόγλειο, Παμμακάριστος κλπ. Το ότι πηγαινοέρχεται το περιστατικό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο είναι από μόνο του απαράδεκτο και επιπλέον τα μικρότερα νοσοκομεία αποδυναμώθηκαν από το προσωπικό τους.

Για το ΕΚΑΒ λένε ότι χρειάζεται η διασύνδεσή του με τα ΤΕΠ. Και στο ΕΚΑΒ όμως το πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη εξοπλισμού. Τα καινούρια ασθενοφόρα είναι μόνο αυτά που έχουν γίνει με δωρεές -που αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε διασώστη θα πει ότι αυτά είναι τα χειρότερα. Το ΕΣΥ είχε αγοράσει πριν δεκαετίες ασθενοφόρα, τα οποία είναι καλά, αλλά τα περισσότερα είναι σαραβαλιασμένα και παροπλισμένα. Αξίζει να δει κανείς τα παροπλισμένα ασθενοφόρα στην αυλή του Σωτηρία και του ΕΚΑΒ, είναι δεκάδες, μπορεί και εκατοντάδες. Και απλά δεν λειτουργούν.

Το πρόβλημα δεν είναι το 'κακό ΕΣΥ' του '80. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε αυτό το ΕΣΥ του '80”.


Απεργούμε 10 και 16 Ιούνη

Η μάχη της πανεργατικής απεργίας της 10 Ιούνη στα νοσοκομεία έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με την πανυγειονομική απεργία της 16 Ιούνη, συνδέοντας τους αγώνες κάθε νοσοκομείου και τη μεγάλη μάχη ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με τη μάχη της υπεράσπισης του ΕΣΥ.

“Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο ζητάει τους αριθμούς των εργαζόμενων που απασχολήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού για να δοθεί κάποιο επίδομα. Είναι μια προσπάθεια να διασπάσουν τους εργαζόμενους στην Υγεία. Χθες στο Κρατικό της Νίκαιας οι εργαζόμενοι έκαναν κινητοποίηση και ανάγκασαν τον διοικητή να δεσμευτεί ότι θα δηλώσει ότι όλοι δούλεψαν για την πανδημία. Επίσης οι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι εξοργισμένοι διότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μονιμοποιήσει από Σεπτέμβρη μόλις έναν στους πέντε συμβασιούχους. Αυτές οι δυο μάχες ενάντια στον διαχωρισμό των εργαζόμενων, μαζί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη συζητιούνται πολύ στους διαδρόμους του νοσοκομείου και η διάθεση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία είναι μεγάλη. Γεμίσαμε το νοσοκομείο με αφίσα για την απεργία και κάναμε περιοδεία μέσα”, περιέγραψε στην ΕΑ η Κατερίνα Θωίδου, από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης.

Ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, τονίζει: “Αυτό που έδειξε η πανδημία είναι ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και δομές για να μπορεί να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση χωρίς να ανασταλεί όλη η υπόλοιπη λειτουργία του. Η κυβέρνηση έβγαλε το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: ότι με μπαλώματα και μετακινήσεις θα συνεχίσουμε. Τον Οκτώβρη λήγουν και οι συμβάσεις των περισσότερων επικουρικών. Θα δώσουμε τη μάχη να παραμείνουν στη δουλειά. Η ΕΝΙΘ και το Σωματείο του Ιπποκράτειου έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία με τα πανό τους, αύριο στο νοσοκομείο θα γίνει συνέλευση των εργαζόμενων. Η κλιμάκωση αμέσως μετά στις 16 Ιούνη είναι μια σωστή κίνηση για να οργανώσουμε όλες αυτές τις μάχες”.