Εργατικό κίνημα
Νοσοκομείο Ικαρίας: Πρόταση συντονισμού

6/2, Ικαρία. Φωτό: ΣΕΝΙ

Επιστολή με πρόταση δράσης προς την ΠΟΕΔΗΝ και τα σωματεία των νοσοκομείων έστειλε ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ικαρίας, με κέντρο τη μάχη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. 

Ο Σωτήρης Δρούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου, σημειώνει: “Το θέμα των συμβασιούχων πρέπει να το δούμε σαν προμετωπίδα στο υγειονομικό κίνημα αυτή τη στιγμή. Συμπυκνώνει όλο το νόημα των νόμων που κατεβαίνουν ή θα κατέβουν, με βάση και το άρθρο της Καθημερινής που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, για το ΕΣΥ.

Η ξαναζεσταμένη σούπα των συγχωνεύσεων και των διασυνδέσεων, όλα αυτά που αντιπαλέψαμε το προηγούμενο διάστημα, τα ξαναφέρνουν στο προσκήνιο. Οι συνθήκες εργασίας των συμβασιούχων δείχνουν και το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων αλλά και τα σχέδια για τη λειτουργία του ΕΣΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: ελαστικά εργαζόμενοι -που είναι και ο στόχος του νόμου Χατζηδάκη ταυτόχρονα-, συρρικνωμένες υπηρεσίες, ΣΔΙΤ, ο ασθενής να βάζει το χέρι στην τσέπη. Είναι μια μάχη που μπορεί να συσπειρώσει όλα τα νοσοκομεία κάτω από το αίτημα της μονιμοποίησης.

Αρχικά υπήρχαν οι απόψεις ότι η μονιμοποίηση είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά και δικαστικά. Σαν σωματείο ανοίξαμε τη συζήτηση αυτή για να βάλουμε στο κέντρο τις κινητοποιήσεις. Προτείναμε να συγκροτηθεί μια επιτροπή συμβασιούχων, στην οποία πλέον μετέχει η συντριπτική τους πλειοψηφία. Είναι σε ανοιχτή συνεννόηση με το ΔΣ για να μπορούμε να προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα. Πήραμε την πρωτοβουλία να στείλουμε μια επιστολή στα σωματεία με τα οποία έχουμε συμπορευτεί όλο αυτό το διάστημα και κάνουμε την προσπάθεια να οργανώσουμε κατέβασμα για τις 16 Ιούνη και αμέσως μετά την κινητοποίηση, να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση συντονισμού. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια κινητοποίηση διαρκείας”.