Εργατικό κίνημα
Δήμος Καλλιθέας: Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Με εντέλλεσθε και αστυνομία απαντάει η δημοτική αρχή Καλλιθέας στην απεργία – αποχή εργαζόμενων του δήμου από τις διαδικασίες εισαγωγής και λήψης αποφάσεων που αφορούν τη συγκρότηση “Αναπτυξιακού Οργανισμού των ΟΤΑ”.

Η συμμετοχή στην απεργία – αποχή έγινε ύστερα από κάλεσμα της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Συλλόγου Εργαζόμενων του δήμου Καλλιθέας, ξεκινώντας από το βράδυ της Πέμπτης 3/6. Το πρωί της επόμενης, η δημοτική αρχή απάντησε με εκβιασμούς και απειλές σε βάρος των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση ενώ το μεσημέρι έστειλε εντέλλεσθε για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Οι εργαζόμενοι/ες απάντησαν με κατάληψη των χώρων στους οποίους θα γίνονταν οι διαδικασίες και η συνέχεια ήταν να κληθεί η αστυνομία για να καταστείλει την κατάληψη. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων απαίτησε την απόσυρση του εντέλλεσθε και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου. Ανακοίνωση συμπαράστασης έβγαλε και η κίνηση “Μια πόλη στον δρόμο”, καλώντας τους κατοίκους της Καλλιθέας να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών λειτουργιών.

Ο Ραφαήλ Μηλιώνης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων του Δήμου Καλλιθέας, εξηγεί στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Ο αναπτυξιακός οργανισμός είναι μια παράλληλη δομή που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι δήμαρχοι, μια ανώνυμος εταιρία με διοικητικό συμβούλιο στο οποίο δεν θα υπάρχουν ούτε αιρετοί, ούτε εργαζόμενοι. Θα είναι διορισμένοι. Βάσει του καταστατικού της θα μπορεί να αναλαμβάνει έργα για τον δήμο. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο η οδοκάθαρση, η διακομιδή, οι εργασίες πρασίνου κλπ, αλλά όλα: τμήμα προμηθειών, πρωτόκολλο, μηχανογράφηση, όλο τον κύκλο εργασιών. Κι αυτό με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς να περάσει από δημοτικό συμβούλιο ή οικονομική επιτροπή.

Με λίγα λόγια, με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό πηγαίνουν σε αυτή τη 'λύση'. Ο δικός μας δήμαρχος, Δημήτρης Κάρναβος, είναι αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. Είναι λοιπόν υποκριτικό να λέει ότι 'δεν τον αφήνουν' να προσλάβει προσωπικό. Είναι πολιτική βούληση, θέλουν να τα ιδιωτικοποιήσουν όλα. Την ίδια ώρα που γίνονταν αυτά τα γεγονότα στον δήμο Καλλιθέας ήμουν στο δικαστήριο για τους συναδέλφους που είχαν απολυθεί με λήξη σύμβασης και η δικηγόρος του δήμου έλεγε 'δεν τους χρειαζόμαστε'.

Καταφέραμε μέσω της ΠΟΕ ΟΤΑ και πήραμε απόφαση για γενική απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες που βοηθούν στη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού. Η διαδικασία λοιπόν σε εμάς έχει κατορθωθεί να κολλήσει. Η συνάδελφος που πρέπει να πρωτοκολλήσει τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στην οικονομική επιτροπή, ή ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο, δεν το κάνει, επικαλούμενη την απεργία-αποχή. 

Eκτέθηκαν

Ο δήμαρχος έκανε το μεγάλο λάθος να στείλει το εντέλλεσθε, κάτι που δεν γίνεται στην περίπτωση της απεργίας, ενώ αναγκάστηκε να πει ότι δεν κάλεσε αυτός την αστυνομία, κάτι που δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα εκτέθηκαν πολύ. Σήμερα το πρωί (7/6) κάναμε μια ανοιχτή συνέλευση εργαζόμενων στην είσοδο του δημαρχείου με τη συμμετοχή μελών των ΔΣ των συλλόγων εργαζόμενων όμορων δήμων και της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ. 

Ο δήμαρχος δέχτηκε να άρει το εντέλλεσθε και να μην ξαναπιέσει τους συναδέλφους που δηλώνουν απεργία-αποχή σε καμία διαδικασία, ενώ προχώρησε στον ορισμό συνάντησης με το ΔΣ την Τρίτη το πρωί. Οι εργαζόμενοι είχαμε μια σημαντική νίκη. Θα δούμε αν ο δήμαρχος θα συνεχίσει στα δικαστήρια, γιατί πολιτικά δεν κάνει πίσω από την προσπάθεια της σύστασης αναπτυξιακής επιτροπής. Ο αγώνας συνεχίζεται. Την Πέμπτη στην πανεργατική απεργία θα συμμετάσχουμε μαζικά, την προπαγανδίσαμε στη συνέλευση και τις επόμενες μέρες θα την οργανώσουμε”.