Εργατικό κίνημα
Οργανώνουμε την πανεργατική 10 Ιούνη

«Το Συντονιστικό Νοσοκομείων βρέθηκε μαζί με συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης στα νοσοκομεία Συγγρός και Παίδων Αγλαΐας Κυριακού ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 10 Ιούνη», μας είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός, μέλος ΔΣ του σωματείου του Αγ. Σάββα. «Πρόκειται για δύο νοσοκομεία με σωματεία που οι ηγεσίες τους έχουν αποκλεισμένους από τις γραμμές τους όλους τους συμβασιούχους και που με το πρόσχημα της πανδημίας δεν πραγματοποίησαν ούτε μία συνέλευση όλο αυτό το διάστημα, παρά την εμφανή διάθεση των εργαζομένων για συζήτηση και δράση. Με το ίδιο πρόσχημα η διοίκηση του Συγγρός  προσπάθησε να δώσει μια εικόνα από το μέλλον που ονειρεύονται εμποδίζοντας εκλεγμένα μέλη ΔΣ να ενημερώσουν τους εργαζόμενους σχετικά με το ν/σ Χατζηδάκη. Αυτό δεν πέρασε χάρη στην παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων. 

Η πίεση αυτή από τα κάτω μέσα και έξω από τα νοσοκομεία οδήγησε το σωματείο του Αγλαΐα Κυριακού να καλέσει σε συνέλευση την Τρίτη 8/6. Αντίστοιχα την ίδια μέρα στο Συγγρός το Συντονιστικό Νοσοκομείων σε συνεργασία με μέλη του ΔΣ καλούν σε συνέλευση-επιτροπή αγώνα. Όσο και να προσπαθούν να μας σταματήσουν, η μέχρι τώρα διαδρομή μάς έχει βγάλει σε οργανωμένη αντεπίθεση μέσα από δύο ισχυρά δίκτυα. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων που απλώνεται και της Εργατικής Αλληλεγγύης που βαθαίνει την πολιτική συζήτηση».

«Η αλλαγή τελευταίας στιγμής που πραγματοποιήθηκε στην ημερομηνία διεξαγωγής της Πανεργατικής Απεργίας κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερες εξορμήσεις του πυρήνα μας στους εργατικούς χώρους», μας είπε η Ελπίδα Ζαραδούκα, από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Ίλιον-Αγ. Ανάργυροι. «Πέρα από την καθιερωμένη μας εβδομαδιαία παρουσία στον Δήμο Αγίων Αναργύρων, οργανώσαμε παρέμβαση και στη γενική συνέλευση των εργαζομένων του δήμου. Μαζί με τις προκηρύξεις και την Εργατική Αλληλεγγύη, που την αγόρασαν πολλοί περισσότεροι από τις προηγούμενες φορές, ωθήσαμε τον κόσμο να ενταχθεί στα συνδικάτα του έτσι ώστε να μπορέσει να παλέψει γι’ αυτά που η κυβέρνηση προσπαθεί να του στερήσει. Το σωματείο ανακοίνωσε πως θα βάλει πούλμαν ώστε να μπορέσει να κατέβει ο κόσμος στην απεργία με μεγαλύτερη ευκολία. Αναμένουμε μια απεργία μεγαλύτερη και από αυτή της Πρωτομαγιάς».

«Στα σχολεία των Χανίων τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οργανώνεται από απεργιακά κλιμάκια των συνδικάτων η ενημέρωση των συναδέλφων για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και τη συμμετοχή στην απεργία της 10ης Ιούνη και θα συνεχίσει μέχρι και την παραμονή της απεργίας», σημειώνει ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων. «Η επίσκεψη της Κεραμέως στην πόλη, που ήρθε σαν τον κλέφτη, στα κρυφά, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, κατόρθωσε να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους και ταυτόχρονα να γελοιοποιήσει την εικόνα του υπουργείου και της κυβέρνησης που δεν έχει καν την αυτοπεποίθηση να ανακοινώνει τις επισκέψεις της. 

Οι νίκες του προηγούμενου διαστήματος στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης και στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων, το ότι καταφέραμε να εμποδίσουμε σχολεία από το να χαρακτηριστούν πρότυπα και πειραματικά έχουν αυξήσει την αυτοπεποίθηση του κόσμου της εκπαίδευσης. Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα σχολεία. Οι συνάδελφοι ανταποκρίνονται στα επιχειρήματα που καλούν στην απεργία. Οι συνδέσεις ανάμεσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία είναι άμεσες και εμφανείς. Δεν υπάρχει κανείς που πιστεύει στις ψευτοϋποσχέσεις της Κεραμέως για μόνιμους διορισμούς το επόμενο διάστημα. Άλλωστε όταν ρωτήθηκε η ίδια από συναδέλφους σε σχολεία που επισκέφτηκε για το πότε θα γίνουν, απάντησε ότι προέχουν…. οι διορισμοί στην Υγεία. Κανείς δεν θεωρεί ότι το ν/σ Χατζηδάκη έχει να προσφέρει κάτι καλό στους εργαζόμενους. Κανείς δεν τσιμπάει στην προσπάθεια διάσπασης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τέλος είναι σαφής η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των συναδέλφων με την ακύρωση της απεργίας της 3ης του Ιούνη. Η συμμετοχή για τις 10/6 αναμένεται μεγάλη».

«Στην ΑΑΔΕ στην Καλλιθέα κάναμε μια δυναμική εξόρμηση για την Πανεργατική, και στην πύλη και ανά γραφείο. Συνολικά δώσαμε 12 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και ένα περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω, και έγιναν πολύ καλές συζητήσεις», αναφέρει ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΑΑΔΕ. «Ένας παράγοντας ήταν σίγουρα ότι ο κόσμος είναι πολύ οργισμένος με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, και δήλωνε ότι θα απεργήσει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες απεργίες. Ένας δεύτερος, το ότι οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει τον τελευταίο καιρό (συλλογή υπογραφών για συνέλευση, σύσκεψη για προπαγάνδιση της απεργίας), έχουν ανεβάσει την συνδικαλιστική διάθεση των συναδέλφων στο κτίριο».

Εμπιστοσύνη

«Μου έχει κάνει εντύπωση η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί με έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και σε μας που πηγαίνουμε με την Εργατική Αλληλεγγύη στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Μας περιμένουν κάθε βδομάδα», μας είπε η Πέρσα Κατσανούλη, ηθοποιός, μέλος του πυρήνα του ΣΕΚ στα Εξάρχεια. «Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνοντας την πανεργατική απεργία, η εικόνα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική. Όλες και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει το νομοσχέδιο για το 8ωρο και τα συνδικάτα και έλεγαν ότι δεν πρέπει να πατήσει κανένας στη δουλειά. Η προσπάθειά μας ήταν να μετατρέψουμε τον θυμό και τη θέληση για απεργία σε μαζικό κατέβασα του χώρου στην απεργιακή κινητοποίηση στην Κλαυθμώνος. Βοηθητική σε αυτή την προσπάθεια είναι η αφίσα του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης με το κάλεσμα στην πορεία, την οποία κολλήσαμε σε αρκετούς χώρους του υπουργείου».

«Το Σάββατο το πρωί βγήκαμε στον Πειραιά στη Σωτήρος με τις νέες πικέτες “Stop στον Χατζηδάκη-Απολύστε τον Μητσοτάκη” και γίναμε κέντρο για όλο τον κόσμο που είναι εξοργισμένος με αυτά που θέλει να περάσει ο Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ», μας είπε η Δανάη Γαϊτάνου, από τον πυρήνα του ΣΕΚ στον Πειραιά. «Βρήκαμε πολύ κόσμο που ενδιαφέρεται για το τι οργανώνουμε, ρωτούσε για την απεργία και πώς θα μπορούσε να κατέβει. Μετά κάναμε αφισοκόλληση στο Πασαλιμάνι και την Ηρώων Πολυτεχνείου με την αφίσα που καλεί στην Πανεργατική Απεργία. Καταλήξαμε στην πιάτσα των διανομέων e-food και wolt στο Πασαλιμάνι, που όπως και την προηγούμενη βδομάδα, μιλήσαμε μαζί τους για την απεργία και το νομοσχέδιο. Μόνο που αυτή τη φορά η συζήτηση με έναν διανομέα έφτασε μέχρι το σύστημα του καπιταλισμού και γιατί πρέπει να το ανατρέψουμε και έτσι αποφάσισε να οργανωθεί μαζί μας».

«Μπροστά στην οργάνωση της απεργίας ενάντια στο ν/σ του Χατζηδάκη, εκτός από το Ασκληπιείο, τα σχολεία και τον Δήμο Αργυρούπολης προσθέσαμε ακόμα έναν εργατικό χώρο που παρεμβαίνουμε, την εφορία Γλυφάδας», σημειώνει ο Αλέξανδρος Κοροβέσης, φοιτητής, από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Ελληνικό. «Η παρέμβασή μας με την Εργατική Αλληλεγγύη είχε μεγάλη σημασία καθώς η οργή των εργαζόμενων για το ν/σ και για τις συνθήκες εργασίας που έχουν φέρει οι συνεχείς συγχωνεύσεις έκανε το έδαφος εύφορο για την οργάνωση της απεργίας. Σε αυτόν τον χώρο δουλεύουν και οι συμβασιούχες καθαρίστριες που κάνουν κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών ενάντια στις απολύσεις τους και ετοιμάζονται να διαδηλώσουν και αυτές. Πολύ καλή ήταν και η εξόρμηση στη γειτονιά στη λεωφόρο Ιασωνίδου στο Ελληνικό το Σάββατο. Το σύνθημα “Απολύστε τον Μητσοτάκη” στις πικέτες που φορούσαμε, είχε ενθουσιώδη ανταπόκριση από τον κόσμο».


Συγκεντρώσεις

Αθήνα 

10.30πμ προσυγκέντρωση Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου)

11πμ συγκέντρωση πλατεία Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη

10.30πμ προσυγκέντρωση Αγνώστου Στρατιώτη & Φιλίππου

11πμ συγκέντρωση Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Πάτρα 10.30πμ Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Γιάννενα 10πμ Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Ηράκλειο 10πμ Άγαλμα Βενιζέλου

Χανιά 10πμ πλατεία Αγοράς

Ξάνθη 10πμ Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Βόλος 10πμ πλατεία Ελευθερίας

Αλεξανδρούπολη 10πμ Εργατικό Κέντρο Έβρου

Πούλμαν

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης ναυλώνει πούλμαν για τη μεταφορά εργαζόμενων στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 10 Ιούνη από:

Ελληνικό 8 πμ Μετρό Ελληνικό   

Ν. Σμύρνη 8.45 πμ Polis Park

Καλλιθέα 8.50 πμ Πλ. Δαβάκη

Πειραιάς 8.30 πμ Δημοτικό Θέατρο 

Νίκαια 9 πμ Νοσοκομείο Κρατικό 

Ίλιον 8.30 πμ κεντρική πλατεία 

Περιστέρι 9.00 πμ Δημαρχείο 

Βριλήσσια  8.15 πμ πλατεία Αναλήψεως 

Χαλάνδρι 8.30 πμ κεντρική πλατεία 

Αγ. Παρασκευή 9.00 πμ Δημαρχείο ­­

Μαρούσι 8.15 ΗΣΑΠ 

Ν. Ηράκλειο 8.30 Τρία Αστέρια

Ν. Ιωνία 8.45 πμ πλατεία Σημηριώτη


Παλεύουμε για να βγουν τα σωματεία πιο δυνατά από τη σύγκρουση με τον Χατζηδάκη

Λίγες μέρες πριν την Πανεργατική Απεργία στις 10 Ιούνη μιλήσαμε με εργαζόμενους μέλη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που κατατέθηκε στη Βουλή και την πάλη για να το ανατρέψουμε.

Τι θα σημάνει στον ιδιωτικό τομέα το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη για τους εργαζόμενους και ποια είναι η εικόνα στους χώρους πριν την απεργία;

Μιχάλης Θοδωράκης, εργαζόμενος στον Επισιτισμό:

Αυτό που συμβαίνει στον χώρο του Επισιτισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι σε έκτακτες συνθήκες όπως είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, ο κόσμος δουλεύει και 10 και 14 ώρες. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος ότι δεν προσλαμβάνουν παραπάνω κόσμο για να καλύψουν με 8ωρα τις βάρδιες. Ο δεύτερος είναι ότι οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί που οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν παραπάνω από 8 ώρες. Τα τελευταία 15 χρόνια βιώνουμε μια τεράστια μείωση των μισθών μαζί με το τσάκισμα δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του κλάδου στη χώρα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο -ένα στα πέντε ξενοδοχεία είναι πεντάστερα- κι αυτό δεν είναι χάρη στα ντουβάρια, αλλά στη δουλειά των εργαζόμενων. 

Με το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, τα δικαιώματά μας σαν εργαζόμενοι χτυπιούνται ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, όταν δούλευες σε ένα ξενοδοχείο με βάση τη συλλογική σύμβαση είχες δικαίωμα για δύο ρεπό τη βδομάδα και ένα Σαββατοκύριακο κάθε τρεις βδομάδες. Αν δούλευες σερί χωρίς ρεπό, ένας τίμιος εργοδότης στο τέλος της σεζόν σε άφηνε έναν μήνα πριν και στον πλήρωνε. Σε πολλούς χώρους όμως έκλειναν, απέλυαν τους εργαζόμενους κι αυτοί έχαναν τα πληρωμένα ρεπό που δικαιούνταν. Θα μπορούσες να βρεις το δίκιο σου και να πληρωθείς, γιατί φαίνονται οι ώρες δουλειάς. Με το ν/σ δεν θα μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα. Στον επισιτισμό τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. 

Οι εργαζόμενοι ξαναοργανώνονται στον κλάδο μας. Η συζήτηση για το 8ωρο -κι όχι μόνο- έχει ανοίξει πολύ. Ο κόσμος έχει πλέον εμπειρία οργάνωσης αγώνων και η απεργία στις 10 Ιούνη θα σπρώξει ακόμα περισσότερο αυτή τη διάθεση για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που θέλουν το υπουργείο και τα αφεντικά. Το είδα προσωπικά στο μαγαζί που δουλεύω, όταν κερδίσαμε ότι θα πληρωθούμε τελικά τις ώρες που δουλέψαμε για να προετοιμάσουμε το μαγαζί να ανοίξει μετά την καραντίνα γιατί καταφέραμε να συσπειρωθούμε.

Κώστας Πολύδωρος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας:

Αυτό το ν/σ είναι επίθεση στον πυρήνα του εργατικού δικαίου, καθώς αναγνωρίζει ότι στη διευθέτηση του ωραρίου η διαπραγματευτική ισχύς του εργοδότη είναι μεγαλύτερη από του εργαζόμενου σε ατομικό επίπεδο. Στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας οι μισθοί έπεσαν 40% στα χρόνια των μνημονίων και οι συνάδελφοι στηρίζονταν στα λεφτά από τις υπερωρίες για να τα βγάλουν πέρα, αλλά τώρα θα πληρώνονται με ρεπό. Με τα ρεπό δεν πληρώνεις τα έξοδά σου. Έχουμε μεγάλη εμπειρία του τι σημαίνει απλήρωτη εργασία, πληρωμή με κουπόνια και μπόνους. Όλα αυτά τα κοντράραμε προτάσσοντας την κλαδική σύμβαση εργασίας, ειδικά μέσα στην πανδημία που παρά την κερδοσκοπία οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν τίποτα.  

Οι αντιδράσεις στον κλάδο είναι πολλές και διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση. Πολλά νέα μέλη έχουν εγγραφεί το τελευταίο διάστημα στο Συνδικάτο Ιδ. Υγείας Αθήνας. Ως ΑΣΚΥ, παράταξη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, κάναμε εξορμήσεις και συσκέψεις σε χώρους και είδαμε ότι υπάρχει διάθεση για σύγκρουση και την Πέμπτη στην απεργία και για τη συνέχεια. Η επίθεση του Χατζηδάκη μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Η κυβέρνηση και τα αφεντικά να είναι στη γωνία, το εργατικό κίνημα και οι αντικαπιταλιστές να δυναμώνουν.

Γιατί το νομοσχέδιο είναι επίθεση και στους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα;

Νώντας Φάσσος, συμβασιούχος εργαζόμενος στον Ερυθρό:

Το Δημόσιο, όπως τα δημόσια νοσοκομεία, είναι ξεκάθαρα στόχος για το νομοσχέδιο, με κέντρο την επίθεση στον συνδικαλισμό. Ήδη έχουμε δει πολλές διώξεις, όπως με την απόλυση του πρόεδρου του σωματείου του Αγ. Σάββα, Κ. Καταραχιά. Τα νοσοκομεία πολλές φορές μέσα στη χρονιά βγήκαν σε κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στην κυβέρνηση, βάζοντας φρένο στο μέλλον που σχεδιάζουν για το ΕΣΥ. Θέλουν να υπερισχύσει ο ιδιωτικός τομέας προχωρώντας ακόμα περισσότερο με ΣΔΙΤ. 

Δεν κάνουν προσλήψεις και μονιμοποιήσεις για να ανοίξουν την πόρτα στους εργολάβους στους τομείς της σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης με την γνωστή εικόνα συνθηκών γαλέρας, με 3ωρη και 4ωρη εργασία και χωρίς δικαιώματα. Και όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης. Υπάρχουν συμβασιούχοι με διαφορετικές μορφές συμβάσεων, με περισσότερα ή λιγότερα χρόνια δουλειάς, αλλά δεν πρέπει να περάσει η διάσπαση μεταξύ μας. Οι συμβασιούχοι πρέπει να μπουν μαζικά στα σωματεία και άμεσα. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πίεσης. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το αίτημά μας πρέπει να είναι η μονιμοποίηση και να το παλέψουμε συλλογικά. Ο Κικίλιας και ο Κοντοζαμάνης τώρα εγκαταλείπουν τα μεγάλα λόγια ότι όλοι χωράμε και είμαστε απαραίτητοι. Ειδικά εμάς τους συμβασιούχους μας επηρεάζει το ν/σ του Χατζηδάκη, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε σε εργολάβο ή έξω από το νοσοκομείο. Υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που το εργασιακό τους μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο, καθώς πολλοί εργολάβοι στη σύμβαση ήδη βάζουν το όριο ηλικίας κάτω από 45 χρονών. 

Στον Ερυθρό κάναμε πολύ καλές εξορμήσεις το τελευταίο διάστημα. Ειδικά στον χώρο μου στους τραπεζοκόμους, που καθημερινά ανοίγω πολιτικές συζητήσεις, υπάρχει διάθεση για να οργανωθούμε και να κατέβουμε στην πανεργατική. Η τρομερή κινητοποίηση του προσωπικού στον Ερυθρό μετά τη μετατροπή του σε νοσοκομείο μιας νόσου με πρωτοφανείς συνελεύσεις στο προαύλιο και με επιτροπές αγώνα βοηθάει στο να μαζικοποιηθεί το πανό του Ερυθρού στην απεργία στις 10/6.

Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός, Ε’ ΕΛΜΕ:

Το ν/σ του Χατζηδάκη συμπληρώνει αυτό της Κεραμέως και θα έχει αντίκτυπο και στην εκπαίδευση, στην ιδιωτική, αλλά και στη δημόσια. Εξαντλητικά ωράρια, καθημερινότητα λάστιχο, τηλεργασία, έξτρα χρόνος εργασίας δηλαδή. Μέσα στην πανδημία το ζήσαμε αυτό οι εκπαιδευτικοί. Πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεργασίας είχαμε βομβαρδισμό από σεμινάρια και καταρτήσεις,  μαζί με διορθώσεις και συνεδριάσεις για συλλόγους διδασκόντων για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αυτό σήμανε καταστρατήγηση του 8ωρου κατά πολύ. 

Από τη μία ο Χατζηδάκης απελευθερώνει τις απολύσεις, από την άλλη η Κεραμέως προχωράει στην αξιολόγηση. Πεδίο δόξης λαμπρό όχι απλά για να μην προχωρήσει σε διορισμούς, αλλά να μειώσει κι άλλο τα λειτουργικά έξοδα που θα τα επωμιστούμε εμείς. Και για να σταματήσουν τις αντιστάσεις μας βάζουν όλα τα εμπόδια στο νέο ν/σ για να βγει μια απεργία. Για να μπορούμε να βγάλουμε ακόμα και μια στάση πρέπει να πληρώσουμε παράβολα και δικαστικούς επιμελητές, να κάνουμε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και ακόμα και να βγει, προωθούν την απεργοσπασία με αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας πάνω από 30%.

Η συζήτηση έχει φουντώσει στα σχολεία και αναμένουμε μεγάλη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 10/6. Από την προηγούμενη βδομάδα στην ΕΛΜΕ μου κάνουμε γύρες στα σχολεία για ενημέρωση και οργάνωση της απεργίας.  

Σε τι αποσκοπεί η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο;

Αντώνης Σκαρπέλης, μέλος ΔΣ ΕΚΑ:

Η κυβέρνηση τρέχει να ψηφίσει αντεργατικές μεταρρυθμίσεις γιατί πρέπει να καλύψει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα λεφτά από την Ε.Ε. από το ταμείο ανάκαμψης. Τα δάνεια πάντα συνοδεύονται με όρους μνημονιακής φύσης. Αυτά τα δις ευρώ βέβαια είναι ακόμα αέρας κοπανιστός γιατί τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο από μεριάς Ε.Ε. 

Επίσης, θέλει να στηρίξει τα αφεντικά που κάνουν διάφορες αυθαιρεσίες για να βγάλουν παραπάνω δουλειά χωρίς προσλήψεις. Αυτές τις αυθαιρεσίες νομιμοποιεί το νομοσχέδιο. Όμως ούτε το Δημόσιο τη γλιτώνει λόγω των συμβασιούχων, στους οποίους εφαρμόζουν τις χειρότερες ρυθμίσεις του Ιδιωτικού Τομέα και της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Στο Υπουργείο Πολιτισμού το όνειρο της κάθε Μενδώνη είναι να είσαι συμβασιούχος ΕΣΠΑ, να δουλεύεις 12ωρα για να φτιάξεις το έργο, να έρθουν οι τουρίστες, αλλά όταν λήξει το έργο να απολύεσαι. Κι αν δεν είσαι καλό παιδί και απεργείς, δεν θα σε πάρουν σε άλλο έργο. 

Ξέρουν ότι θα οργανώσουμε μαζική αντίσταση απέναντι σε αυτά. Γι’ αυτό περιορίζουν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, δηλαδή και τα Εργατικά Κέντρα. Τελευταία στιγμή ο Χατζηδάκης έβαλε και άλλη διάταξη, αυτή που απαγορεύει στα δευτεροβάθμια συνδικάτα να καλύπτουν απεργίες που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια. Τέτοια ανάγκη έχουν να σταματήσουν τις απεργίες. Η ΓΣΕΕ, που έχει γίνει όμιλος προβληματισμού και διαχείρισης ΕΣΠΑ, αναγκάστηκε να βγάλει την απεργία στις 10/6, γιατί είναι τόσο μεγάλη η πίεση της βάσης. Να μαζικοποιήσουμε την απεργία και τη συγκέντρωση για να υπάρξει κλιμάκωση στη συνέχεια.