Καταστολή
Αγώνας ενάντια στους βασανιστές της ΕΛΑΣ

5/6, Νομική

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η συλλογικότητα Μασόβκα το Σάββατο 5/6 στη Νομική. Συμμετείχαν οι δικηγόροι Θ.Καμπαγιάννης, Ι.Κούρτοβικ, Α.Παπαρρούσου, Κ.Παπαδάκης, που έχουν αναλάβει την υπόθεση του Άρη Παπαζαχαρουδάκη, ο οποίος είχε πέσει θύμα βασανισμών, όπως είχε καταγγείλει άμεσα και επώνυμα, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη ΓΑΔΑ. Είχε συλληφθεί ως ύποπτος για τον τραυματισμό αστυνομικού κατά τη διαδήλωση στις 9 Μάρτη στη Νέα Σμύρνη και προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων.

Σε συνέχεια των πρώτων καταγγελιών του, ο Παπαζαχαρουδάκης έχει δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τραυμάτων του και έχει καταθέσει δύο φορές στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Η ΕΛ.ΑΣ έχει αρνηθεί να δώσει τα ονόματα των αστυνομικών που υπηρετούσαν εκείνη τη μέρα στον 12ο και 13ο όροφο αλλά και το υλικό από τις κάμερες. Στη δεύτερη κατάθεσή του, του ζητήθηκε να αναγνωρίσει τους βασανιστές του από τις φωτογραφίες των αστυνομικών ταυτοτήτων τους, τη στιγμή που έχει καταγγείλει πως φορούσαν κουκούλες!

Μετά τους δικηγόρους και τον ίδιο τον Παπαζαχαρουδάκη, τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου που είχε χάσει τη ζωή του ένα μήνα αφού χτυπήθηκε και βασανίστηκε από την αστυνομία στο Βόλο, ο Άλκης Ρήγος από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων  Αντίστασης, οι Ηλίας Λάμπρου και Λάμπρος Γούλας, και οι δύο θύματα βασανισμών από την αστυνομία, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ. “Την ίδια περίοδο που έγιναν αυτά τα βασανιστήρια είχαμε σωρεία βασανισμών μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα” είπε ο Π. Κωνσταντίνου. “Περιστέρι, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Δραπετσώνα και δύο μήνες μετά στο Παρανέστι βασανισμός δεκατεσσάρων μεταναστών. Για όλα αυτά έχουν διαταχθεί ΕΔΕ. Ως συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ έχω καταθέσει σε πάρα πολλές. Ούτε μία όμως δεν κατέληξε στο να αναδειχθεί κάποιο όνομα αστυνομικού. Μπαίνουμε όμως σε αυτόν τον κόπο γιατί έχουμε την εμπειρία της δίκης της Χρυσής Αυγής... και το παράδειγμα του Black Lives Matter. Στηρίζουμε την επιλογή σας και θα συμβαδίσουμε γιατί και και εμείς προχωράμε σε μήνυση κατά των Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη για τις τρεις δολοφονίες μεταναστών το τελευταίο διάστημα μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης”.