Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Θέλουμε μονιμοποιήσεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις

8/7, Απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του Αγ. Σάββα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στον Ιούλη οργανώνει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Στην προκήρυξη που μόλις κυκλοφόρησε τονίζει ότι: “Η κυβέρνηση της δολοφονικής διαχείρισης της πανδημίας, στην μέση του καλοκαιριού, επιλέγει να προχωρήσει στη διάλυση του ΕΣΥ. Δια στόματος Μητσοτάκη και μέσα από τις εφημερίδες της κυβέρνησης μαθαίνουμε για την "Αναδιάρθρωση του ΕΣΥ" ή το "Νέο ΕΣΥ" που έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να μορφοποιήσει σε νομοσχέδιο ο Κοντοζαμανης. 

Με την λογική "δεν είναι κακό να είναι ιδιωτική η Υγεία, αρκεί να είναι αποτελεσματική" σχεδιάζουν πατώντας πάνω σε ΣΔΙΤ, με τους κάθε λογής κλινικάρχες, σε εργολαβίες, σπόνσορες τύπου Νιάρχος, εξαγορές υπηρεσιών μέσω funds να μετατρέψουν τα νοσοκομεία μας σε δύο ταχυτήτων: τα μεγαλύτερα σε νοσοκομεία κόμβους, τα μικρότερα σε νοσοκομεία ακτίνας, δηλαδή προ και μετανοσοκομειακής περίθαλψης. Λένε ότι εμπνεύστηκαν από την πανδημία και την λειτουργία πχ του Σωτηρία. Λένε ότι πέτυχαν να συνεργαστούν άριστα με τον ιδιωτικό τομέα στην περίοδο κόβιντ, λένε ότι δεν είναι ζήτημα προσλήψεων αλλά "εξορθολογισμού".

Λένε ψέματα, διέλυσαν την τακτική λειτουργία του Σωτηρία, αλλά τελικά και όλων των νοσοκομείων μας, ο ιδιωτικός τομέας θησαύρισε αλλά δεν περιέθαλψε ούτε έναν ασθενή με κορονοϊό, οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν ήταν τόσο λίγοι που εξουθενώθηκαν κιόλας μαζί με το μόνιμο προσωπικό γιατί δεν ήταν ποτέ ζήτημα εξορθολογισμού αλλά ζήτημα 30.000 νέων προσλήψεων που δεν έγιναν ποτέ.

Άλλωστε, πριν δούμε καν το νομοσχέδιο Κοντοζαμάνη χτυπάνε ήδη οι καμπάνες. Εντελώς "τυχαία", μέσα στο κατακαλόκαιρο φωστήρες διοικητές σε Αττικό, Ασκληπιείο κ.α. καταθέτουν τερατώδη σχέδια νέων οργανισμών, που στηρίζονται σε ΣΔΙΤ, δωρεές, αυτοχρηματοδότηση, οικονομική τάχα αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, ξεσηκώνοντας την οργή των εργαζόμενων και των σωματείων τους. Εντελώς "τυχαία" τρέχουν παντού οι διοικητές να απολύσουν τους ΣΟΧ εργαζόμενους και να φέρουν άρον - άρον εργολάβους...

 Το διάστημα 15 με 20 Ιούλη να προχωρήσουμε σε τοπικές κινητοποιήσεις στις πύλες μας μαζί με τα σωματεία των νοσοκομείων της περιοχής και τις ομοσπονδίες της Υγείας, να βρωντοφωνάξουμε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενάντια σε σπόνσορες και ΣΔΙΤ. Και το Σεπτέμβρη μαζικά να διαδηλώσουμε στη ΔΕΘ βάζοντας πλώρη για συνολική πανυγειονομική σύγκρουση με τους ξεφτιλισμένους υπουργούς της Υγείας και την μισητή κυβέρνηση τους”.

Ξεσηκωμός

Έχει ξεκινήσει ήδη ο ξεσηκωμός σε μια σειρά νοσοκομεία που καλούν κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες και ο κατάλογος μεγαλώνει: 

• Την Τετάρτη 14/7 στο Αττικό οργανώνεται σύσκεψη φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας στις 12 το μεσημέρι στο μεγάλο αμφιθέατρο για να παρθεί πίσω το σχέδιο οργανισμού που προτάθηκε από τη διοίκηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, στόχος του οργανισμού είναι “το νοσοκομείο να απωλέσει τον όποιο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ και να μετατραπεί, μέσω ΣΔΙΤ, σε ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα”.

• Την ίδια μέρα, το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΘ Παπανικολάου καλεί στις 11πμ παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, καθώς την καταγγέλλει για εξοντωτικά ωράρια που επιβάλλονται στους εργαζόμενους με παραβιάσεις ωραρίων και αυθαίρετες προφορικές εντολές. Απόφαση στήριξης της κινητοποίησης με την παρουσία του πήρε και σωματείο εργαζομένων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.

• Την Πέμπτη 15/7, εκτός από την απεργιακή συγκέντρωση στον Άγιο Σάββα, το Γ.Ν. Χανίων καλεί κινητοποίηση στις 7μμ στην πλατεία Αγοράς για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την ένταξη στα ΒΑΕ. Το σωματείο εργαζομένων αναφέρει ότι “λήγουν οι συμβάσεις εργασίας συνολικά 365 εργαζομένων... Πρόκειται για εργαζόμενους εξειδικευμένους στο αντικείμενό τους δύο και πλέων έτη. Είναι αναγκαία η μονιμοποίησή τους γιατί τυχόν απομάκρυνσή τους θα επιφέρει αναστάτωση και δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο μας με αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας στους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε το σύστημα Υγείας απαιτεί ενίσχυση και σταθερές σχέσεις εργασίας”.

• Την Παρασκευή 16/7 στις 10πμ-11πμ στο ΓΝΑ Γεννηματάς θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Διοίκηση από το σωματείο εργαζομένων, ενώ νωρίτερα στο Αγία Όλγα καλείται από τα κάτω κινητοποίηση συμβασιούχων από τις 7πμ.


Άγιος Σάββας

Κλιμακώνεται η μάχη στον Άγιο Σάββα ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων και τους εργολάβους που διοικήσεις και κυβέρνηση θέλουν να φέρουν στα νοσοκομεία, εν μέσω νέας έξαρσης των κρουσμάτων. Την Πέμπτη 15/7 το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου καλεί στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη 8πμ-10πμ, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Η αρχή αυτού του μεγάλου αγώνα ξεκίνησε την Πέμπτη 8/7 στον Άγιο Σάββα με την απεργιακή συγκέντρωση από τις 8 το πρωί. Συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι/ες από τον τομέα της καθαριότητας, ενώ παρουσία υπήρχε από όλες τις ειδικότητες, από μόνιμους και συμβασιούχους. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πύλη του Νοσοκομείου, έγιναν ομιλίες από την ντουντούκα και φώναξαν συνθήματα, όπως το “Κικίλια-Μπαλαούρα ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά”. 

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Καταραχιάς, πήρε πρώτος τον λόγο: “Καθαρίστριες/ες, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στη φύλαξη, νοσηλεύτριες/ες, παρασκευαστές, γιατροί, όλο το νοσοκομείο είναι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της διοίκησης για να διαλύσουν τις εργασιακές μας σχέσεις, το ασφαλιστικό, τα δημόσια νοσοκομεία. Η σημερινή κινητοποίηση μας αφορά όλους, συμβασιούχους και μόνιμους, και θα κλιμακωθεί. Είναι μια προειδοποίηση προς την διοίκηση και την κυβέρνηση που επιμένουν να απολύσουν δεκάδες από την καθαριότητα και τη σίτιση και να φέρουν ιδιώτες για να διαλύσουν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. 

Ο Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία. Τον Άγιο Σάββα θέλουν να τον κάνουν ένα νοσοκομείο υποτυπώδους παροχής Υγείας και να μοιράσουν τα φιλέτα του στους ιδιώτες. Θα αντιμετωπίσουν ένα απεργιακό τσουνάμι από τη μεριά μας, που θα τους βουλιάξει. Σήμερα η καθαριότητα δίνει το παράδειγμα του πώς μπορούμε να συγκρουστούμε με τη δολοφονική πολιτική τους. Ό,τι έχει σωθεί στα νοσοκομεία, σώθηκε από τη δράση των σωματείων, των εργαζόμενων που κινητοποιούνται και της συμπαράστασης από όλο τον κόσμο. Έχουμε όλη την κοινωνία με το μέρος μας. Γι' αυτό είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να τους νικήσουμε”.

Προσπάθεια και υπομονή

“Άδειες έχουμε να πάρουμε δύο χρόνια σχεδόν”, δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Νίκη, συμβασιούχα καθαρίστρια. “Η κούραση απίστευτη. Στον εργολάβο όμως θα είναι ακόμα χειρότερα. Είμαι από αυτές που για χρόνια δούλευαν σε συνεργείο εργολάβου και δεν θέλω με τίποτα να το ξαναζήσω. Μας χρωστούσαν πολλά λεφτά από τα δεδουλευμένα μας. Με μισθό 200 ευρώ λιγότερα για 6ήμερο, ενώ τώρα δουλεύουμε πενθήμερο. Ο αγώνας θέλει προσπάθεια και υπομονή. Υπάρχουν εδώ άνθρωποι που παλεύουν πάρα πολύ. Σήμερα οι περισσότερες από την καθαριότητα είμαστε στην κινητοποίηση”.

Στην συνέχεια η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στο γραφείο της διοίκησης. Η διοικήτρια Μπαλαούρα ήταν απούσα -πάγια τακτική της να απουσιάζει τις μέρες κινητοποιήσεων- και η συνάντηση με το σωματείο έγινε με τον αναπληρωτή διοικητή Χ. Φασιανό. Δεκάδες ήταν οι συμβασιούχοι που περίμεναν εξαγριωμένοι στον διάδρομο έξω από το γραφείο του διοικητή να μάθουν αν θα συνεχίσουν στη δουλειά. Η συζήτηση που γινόταν μεταξύ τους ήταν ότι αν έπαιρναν όλοι τώρα τις άδειες που δικαιούνταν πριν τους απολύσουν, θα έμεναν οι διοικητές να καθαρίζουν το νοσοκομείο. Πολύ μεγάλο είναι το κομμάτι των εργαζόμενων που για χρόνια δούλευε σε συνεργεία εργολάβων και ξέρει ότι πρόκειται για κολαστήριο.

Για άλλη μια φορά, οι απαντήσεις από τη μεριά της διοίκησης ήταν προκλητικές και χυδαίες. Ο αναπληρωτής διοικητής ανακοίνωσε ότι οι συμβασιούχοι θα πάρουν παράταση μέχρι τον Οκτώβρη και μετά είναι αποφασισμένο ότι θα μπει εργολάβος. 

Μετά τη συζήτηση-διαμάχη με τη διοίκηση, ακολούθησε συνέλευση στο προαύλιο για να οργανωθεί η απεργιακή συνέχεια για την Πέμπτη 15/7 με κέντρο την επιτροπή αγώνα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Σωματείου και βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση με την ευρύτερη συμμετοχή των εργαζόμενων. “Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, η συνεδρίαση αυτής της επιτροπής ήταν πιο μαζική από ποτέ, με πολύ πλούσια συζήτηση και με ιδέες για δράσεις από όλους”, σημειώνει ο Σπύρος Βασιλείου, μέλος της επιτροπής και συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα. “Αποφασίστηκαν και πραγματοποιούνται καθημερινές παρεμβάσεις στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν όλοι για την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης. Σε αυτές τις γύρες συναντάμε ένα κλίμα αναβρασμού μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της διοίκησης ότι μετά τον Οκτώβρη απολυόμαστε. Οι μόνιμοι δηλώνουν τη συμπαράστασή τους και ότι θα κατέβουν στη στάση εργασίας την Πέμπτη 15/7. Όλοι οι συμβασιούχοι, είτε είναι ΟΑΕΔ που τελειώνει η σύμβασή τους τον Φλεβάρη είτε είναι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα και στη φύλαξη, είναι τόσο εξοργισμένοι που φαίνεται ότι η ερχόμενη κινητοποίηση θα είναι πολύ μεγάλη και δεν θα σταματήσει εκεί”.