Εργατικό κίνημα
Τα βιβλία είναι όπλα

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στο φεστιβάλ Μαρξισμός 2021. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη

Στο χώρο του Μαρξισμού 2021 στη Γεωπονική «μετακόμισε» το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο το περασμένο Σαββατοκύριακο. H ανταπόκριση ήταν μεγάλη, κεντρισμένη και από τον προβληματισμό που αναπτυσσόταν στις συζητήσεις. Πoυλήθηκαν περισσότερα από 200 βιβλία. Πρώτα σε πωλήσεις η έκδοση του ΜΒ «Η Πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» της Μ. Στύλλου, η «Καταγωγή της οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους» του Φ. Ένγκελς, και μαζί με αυτά πολλά ακόμα βιβλία που έχουν να κάνουν με την πάλη ενάντια στο σεξισμό. 

Το ενδιαφέρον για μαρξιστικές απαντήσεις σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που έχουν ανοίξει την τελευταία χρονιά αποτυπώθηκε και στις πωλήσεις των εκδόσεων του ΜΒ «Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις», η «Πανδημία-Κλιματική Αλλαγή Ενάντια στον Καπιταλισμό της Καταστροφής» αλλά και των βιβλίων του μαρξιστή βιολόγου R. Lewontin που πέθανε τη βδομάδα που πέρασε. Το «1905» του Τρότσκι, οι «Επαναστατικές ιδέες του Μαρξ» του Α. Καλλίνικος, οι εκδόσεις των κλασικών του Μαρξισμού βρέθηκαν επίσης στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. 

Τη μέρα που ο Μαρξισμός 2021 τέλειωνε, έκλεινε και η Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ήταν εκεί να προτείνει τις εκδόσεις του και να συζητήσει με τον κόσμο που αναζητάει εναλλακτική στην πάλη ενάντια στο σύστημα. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Οι πωλήσεις των εκδόσεων του ΜΒ ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με την περσινή έκθεση. 

Επίσης, πετυχημένη ήταν και η παρουσία για πρώτη φορά του ΜΒ στο διήμερο παζάρι της Bibliotheque στην πλατεία Εξαρχείων. Αγοράστηκαν πολλά με πρώτα τα «Μάης 68», «Αναρχισμός, μια μαρξιστική κριτική»,  «Η Πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών», «Οι Θέσεις της Λυών» του Γκράμσι.

Αυτό το καλοκαίρι είναι θερμό και όχι μόνο από τους καύσωνες. Οι πολιτικές αναζητήσεις που γεννάνε οι αγώνες μας, η σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ και το χρεοκοπημένο σύστημα που υπηρετεί έχουν ανάγκη και τον «πλούτο της μαρξιστικής σκέψης» των εκδόσεων και των τίτλων που διαθέτει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.