Εργατικό κίνημα
Εργαζόμενοι σε επισιτισμό - τουρισμό: Οργάνωση της σύγκρουσης με κυβέρνηση - εργοδότες

20/4, Απεργία στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συνέλευση εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής 29/8 η αντικαπιταλιστική κίνηση «Καμαριέρα». Η Καμαριέρα θα ξεκινήσει παρεμβάσεις σε μεγάλα μαγαζιά για να καλέσει τους εργαζόμενους στις μάχες που ανοίγουν και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Αττικής τη Δευτέρα 6/9, στις 6μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Εισηγητικά μπήκε ότι το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ανοίγει και στους χώρους του Επισιτισμού και του Τουρισμού. Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι δεν θα προχωρήσει σε αναστολές εργασίας σε άλλους κλάδους πέρα από τους υγειονομικούς, αλλά παραμένει ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν και να πληρώνουν δύο rapid test τη βδομάδα. Τονίστηκε ότι αυτή η αντιμετώπιση, είτε με την εργοδοτική τρομοκρατία, είτε με το κόστος που φτάνει τα 100 ευρώ το μήνα, έχει ξεσηκώσει τον κόσμο, ο οποίος δεν είναι ψεκασμένος, αλλά ανησυχεί γιατί δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τις φαρμακοβιομηχανίες. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι η Καμαριέρα μπαίνει μπροστά να οργανώσει τη συμμετοχή των εργαζόμενων του κλάδου στις κινητοποιήσεις που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, όπως την απογευματινή πορεία της Τετάρτης 1/9 στην Κλαυθμώνος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 11/9. Ζητούμενο είναι ένα μαζικό και αγωνιστικό συνδικάτο και γι’ αυτό υπογραμμίστηκε η σημασία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συνδικάτου την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία η Καμαριέρα επιδιώκει να καθορίσει το κλίμα ώστε να βγουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Πίεση

«Ήταν ένα καλοκαίρι πολύ υψηλής πίεσης για τους εργαζόμενους στο Επισιτισμό-Τουρισμό, από την Αθήνα μέχρι και το πιο απομακρυσμένο νησί», είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής. «Η διάλυση του ΣΕΠΕ και ο νόμος Χατζηδάκη έπαιξαν ρόλο για να μην υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος πάνω στην εργοδοσία. Το ότι υπάρχει η συλλογική σύμβαση εργασίας είναι δύναμη για μας, αλλά είναι μάχη να καλύπτει όλες και όλους και να εφαρμόζεται παντού. Υπάρχουν εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που τον ένα μήνα είχαν υποχρεωτική άδεια, μετά μπήκαν στο πρόγραμμα Συνεργασία με μειωμένο μισθό και τώρα μπαίνει προϋπόθεση ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αν θέλουν να δουλέψουν.

Οι εργοδότες έχουν ήδη ξεκινήσει να έχουν εικόνα για το ποιοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Είναι λάθος της ηγεσίας του Συνδικάτου -που είναι ΠΑΜΕ- ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτό. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν είναι ανεύθυνοι, παίρνουν παντού όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αντισηπτικά κ.α.  

Βγαίνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις και η ΝΔ είναι σε πτώση. Αυτό δεν συνέβη μόνο αυτόματα από τις εικόνες κακής διαχείρισης, αλλά σε συνάρτηση με τους αγώνες που βγαίνουν. Είναι ευκαιρία μπροστά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τις εκλογές του Συνδικάτου, να το μαζικοποιήσουμε και να παρέμβουμε σε περισσότερο κόσμο ως Καμαριέρα».

Δυνατό συνδικάτο

«Στους μεγάλους φούρνους δουλεύουμε 12ωρο, αλλά τα ένσημα είναι για 4ωρο», ανέφερε ο Παναγιότ Σκούρτι, εργαζόμενος σε αρτοποιεία. «Αναγκάζεσαι να συμφωνήσεις με αυτό, γιατί έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης. Πάω να κάνω καταγγελία, αλλά δεν βγάζω άκρη. Επίσης, όταν γίνεσαι μεγάλος σε ηλικία και άχρηστος για αυτούς, σε διώχνουν. Τα αφεντικά έχουν δικηγόρους και λογιστές, ενώ εμείς τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε καν τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό να έχεις δυνατό συνδικάτο».

«Τις υπερωρίες τις πληρωνόμαστε με ρεπό, που το παίρναμε όταν δεν είχε δουλειά. Αυτό που γινόταν κάτω από το τραπέζι τώρα το νομιμοποιούν με τον νόμο Χατζηδάκη», τόνισε η Βάσια Τσώνη, εργαζόμενη στη σίτιση. «Οι βάρδιες δεν τηρούνται, τελευταία στιγμή μπορεί να μας καλούσαν να πάμε να δουλέψουμε. Προσπαθήσαν πολλές φορές να ρίξουν τις ευθύνες πάνω μας όταν είχε προβλήματα το μαγαζί και να μας κόψουν δικαιώματα, όπως το να μας κόψουν το δωρεάν φαγητό -που ήταν ήδη περιορισμένο-, αλλά πολλά δεν πέρασαν επειδή συντονιστήκαμε οι εργαζόμενοι μεταξύ μας. Χρειάζεται η οργάνωση στους χώρους δουλειάς και να δυναμώσουμε το δίκτυο της Καμαριέρας».

«Στο μαγαζί που δουλεύω, συνάδελφος που χτύπησε πολύ άσχημα με το μηχανάκι καλέστηκε και ήρθε την αμέσως επόμενη μέρα για δουλειά», είπε ο Μιχάλης, εργαζόμενος στη σίτιση. «Δεν το αφήσαμε να περάσει, συγκρουστήκαμε με το μαγαζί και επιβάλαμε ότι δεν θα δουλέψει χτυπημένος. Δικιά τους η ευθύνη που δεν έχουν περισσότερο προσωπικό. Ανοίγει επίσης το ζήτημα ότι θέλουν να μας κάνουν μπάτσους για τους ανεμβολίαστους. Μας έβαλαν να παίρνουμε τηλέφωνα να ρωτάμε τους πελάτες αν έχουν εμβολιαστεί και να σκανάρουμε τα πιστοποιητικά στην είσοδο. Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά».

• Εξορμήσεις της Καμαριέρας 

Πέμπτη 2/9 6.30μμ Γκάζι-Μεγ. Αλεξάνδρου

Παρασκευή 3/9 6.30μμ Εξάρχεια

• Συνέλευση Συνδικάτου Αττικής - Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη 6μμ, πλ. Κλαυθμώνος