Εργατικό κίνημα
Και αυτή η λεηλασία θα μείνει στα χαρτιά

1/9, Πανεργατικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που ιδιωτικοποιεί την επικουρική σύνταξη την Πέμπτη 2/9. Για μήνες η κυβέρνηση και ο Χατζηδάκης προσπαθούν να πείσουν ότι η λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα, που δημιούργησαν οι ίδιοι,  τρώγοντας τα λεφτά των ταμείων, βρίσκεται στο να διαχειρίζονται αυτά τα λεφτά τα αρπακτικά της ελεύθερης αγοράς και όλα αυτά με εγγυήσεις και ασφάλεια που θα προσφέρει το κράτος. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο καθεστώς θα ισχύσει υποχρεωτικά για όσους μπουν στην αγορά εργασίας από το νέο έτος και εθελοντικά για εργαζόμενους μέχρι 35 ετών. Οι εισφορές τους θα αποταμιεύονται σε έναν προσωπικό κουμπαρά, από τον οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Αυτό το αποθεματικό θα το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το οποίο θα επενδύει αυτά τα λεφτά, τζογάροντάς τα στις διεθνείς αγορές. Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε «συντηρητικό», «ισορροπημένο» και «επιθετικό» επενδυτικό προφίλ, που θα καθορίσει το ύψος της απόδοσης των εισφορών του. Η ασφάλιση από κοινωνική και συλλογική υπόθεση γίνεται ατομική επένδυση.

“Εγγυήσεις”

Και τι γίνεται αν πέσουν έξω οι επενδύσεις; Το Υπουργείο λέει ότι το κράτος εγγυάται ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από τις εισφορές του. Και μόνο η φράση «ακόμα και στην ΑΠΙΘΑΝΗ περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές», που τολμούν να χρησιμοποιούν το 2021 μετά από τόσα χρόνια κρίσης και αλλεπάλληλες επενδυτικές φούσκες να σκάνε, δείχνει πόσο σοβαρή είναι αυτή η εγγύηση. Οι ίδιες εγγυήσεις υπήρχαν για τη 13η και 14η σύνταξη, αλλά μετά τις έκοψαν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για χρηματοδότηση των μεγαλοεπενδυτών, που τη (βέβαιη, όχι απίθανη) χασούρα τους θα την καλύπτουν τα λεφτά της φορολογίας του κράτους, που και από κει έχουν φροντίσει να τους απαλλάξουν. Και από ποιες εισφορές θα πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι; Προφανώς, νέα δημοσιονομικά μέτρα, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Η απαλλαγή οποιασδήποτε ποινικής ευθύνης στους υπεύθυνους του ΤΕΚΑ, που εξασφάλισε ο Χατζηδάκης, επιβεβαιώνει ότι οι «επενδύσεις» δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια, παρά μόνο νέες και μεγαλύτερες φούσκες και σκάνδαλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι «αυτό το έκτρωμα που φέρατε σήμερα, το ασφαλιστικό και ο πτωχευτικός νόμος και η σφαγή των εισακτέων και τα απλήρωτα 10ωρα» θα ξηλωθούν «από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση». Έχουμε την εμπειρία από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ιστορικά από αντίστοιχες κυβερνήσεις, ότι η κατάληξή τους είναι ο συμβιβασμός και όχι η σύγκρουση. Η δέσμευσή του τον Ιούνη για «επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους» στους δρόμους δεν κράτησε ούτε μια βδομάδα. 

Η μόνη εγγύηση για αξιοπρεπείς συντάξεις είναι ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που τον έλεγχο θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με το εργατικό κίνημα να το επιβάλλει απέναντι στους νεοφιλελεύθερους διαχειριστές και τους πλούσιους φίλους τους.