Εργατικό κίνημα
Μονιμοποιήστε τις καθαρίστριες

23/9, Μπροστά στο υπ. Εσωτερικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στα σχολεία

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23/9 οι μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες του δήμου Αθηναίων, που απολύονται μετά από χρόνια εργασίας με μόνο κριτήριο το ότι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά εργατικά σωματεία και δημοτικές παρατάξεις, αντιρατσιστικές κινήσεις και φεμινιστικές ομάδες, αναμεσά τους η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ, το Σωματείο καθαριότητας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων Αττικής, οι Β’, Γ’ κι Ε’ ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ Α’ Αθήνας, “Αριστοτέλης” και “Κ. Σωτηρίου”, η ΚΕΕΡΦΑ, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη, η Ανυπότακτη Αθήνα κ.α.

Η κυβέρνηση στην περίπτωση των σχολικών καθαριστριών, δείχνει το πόσο πιστή παραμένει στις βασικές πτυχές της πολιτικής της: τον ρατσισμό, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση. Ο ρατσιστικός χαρακτήρας των απολύσεων δεν θέλει παραπάνω εξήγηση, όταν μετά από 20 και 25 χρόνια εργασίας απολύονται καθαρίστριες επειδή δεν έχουν ελληνική ταυτότητα, όπως επίσης και το πόσο εγκληματικό είναι όταν αυτό συμβαίνει στην επανέναρξη της σχολικής λειτουργίας με την πανδημία να ξαναφουντώνει. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα των σχολείων, η κυβέρνηση προτείνει τώρα στις απολυμένες καθαρίστριες να φτιάξουν μια επιχείρηση προκειμένου να διεκδικήσουν εργολαβικά το έργο του καθαρισμού των σχολικών κτηρίων. 

Όπως δημοσίευσε η Επιτροπή απολυμένων μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών σχολείων Δήμου Αθήνας, στη συνάντηση με τον υπουργό Βορίδη, που έγινε ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, η τοποθέτηση εκ μέρους τους ήταν η εξής: 

«Ονομάζομαι Δήμα Βαλεντίνα κι έχω έρθει εδώ για να εκπροσωπήσω τις απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που μας δεχτήκατε. Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι να μας δώσετε την δυνατότητα να εργαστούμε ως καθαρίστριες στα σχολεία. 

Η δουλειά αυτή για εμάς είναι αναγκαία για την επιβίωση μας. Με αυτά τα λεφτά ζούμε και συντηρούμε την οικογένεια μας τα τελευταία 20 χρόνια. Αισθανόμαστε μια μεγάλη αδικία εις βάρος μας. Μετά από τόσα χρόνια μένουμε άνεργες επειδή δεν έχουμε ελληνική ιθαγένεια. Ούτε τα προηγούμενα χρόνια είχαμε, θα ήθελα να σας ενημερώσω όμως κύριε υπουργέ!

Καταδίκη στην ανεργία

Ζητάμε από εσάς να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία γιατί εκτός από την ανάγκη επιβίωσης πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι κοντά στην σύνταξη με αποτέλεσμα την καταδίκη τους στην ανεργία. Θέλουμε να μας βλέπετε όπως όλες τις υπόλοιπες εργαζόμενες ανεξάρτητα από την καταγωγή του καθενός.

Εμείς διαφωνούμε με την πρόταση σας για ΚΟΙΝΣΕΠ. Η πρόταση σας για να φτιάξουμε ΚΟΙΝΣΕΠ είναι δύσκολη να την καταλάβουμε. Δεν έχουμε κάποια αναπηρία αλλά είμαστε εργάτριες που ο μόνος λόγος που δεν μπορούμε να δουλέψουμε είναι επειδή δεν έχουμε ελληνική υπηκοότητα. Και επίσης εάν μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία θα χάναμε όλη την χρονιά προσπαθώντας να φτιάξουμε ΚΟΙΝΣΕΠ. Γι αυτό σας ζητάμε να ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή όπως πέρυσι».

«Ο αγώνας θα πρέπει να συνεχίσει μέχρι να γυρίσουν όλες στη δουλειά» ήταν το μήνυμα της ενημέρωσης από τον δικηγόρο των καθαριστριών, Θανάση Καμπαγιάννη, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Βορίδη:

«Θα έπρεπε να κινηματογραφηθεί το πώς σταθήκαν αυτές οι γυναίκες μπροστά στο Βορίδη. Όπως είπε η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών, το φαράσι και η σκούπα δεν έχουν γλώσσα. Μίλησαν τη γλώσσα της εργασίας… Ό,τι είπαν οι εργαζόμενοι της efood στην εργοδοσία, είπαν και οι καθαρίστριες στον υπουργό. Ο υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί καινούργια εξαίρεση, αλλά παραδέχτηκε ότι η Βουλή και εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα ψηφίζει σωρηδόν. Χρειάζεται λοιπόν άλλη μια τέτοια εξαίρεση. Ξεκαθαρίσαμε στον υπουργό ότι αν δεν ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη θα στείλει το μήνυμα ότι νομοθετεί με βάση το παρελθόν του».


Στο Υπουργείο Οικονομικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία αλληλεγγύης των συμβασιούχων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή 24/9 στην Ερμού και Νίκης. Αγωνίζονται για τη μονιμοποίηση μετά από 20 χρόνια δουλειάς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ η κυβέρνηση τις πετάει στην ανεργία για να φέρει εργολάβους. 

Στη συναυλία παρευρέθηκαν δεκάδες συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι από συνδικάτα και άλλους εργατικούς χώρους. Με πανό συμμετείχαν και οι μετανάστες/τριες καθαριστές/ τριες των σχολείων του Δ. Αθήνας, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββα, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Πολλοί από αυτούς πήραν τον λόγο για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

«Δεν περίμενε ο υπουργός ότι 100 καθαρίστριες θα επέμεναν στον αγώνα τους τόσο καιρό και θα κερδίσουν τη συμπαράσταση όλων μας», τόνισε η Τιάνα Ανδρέου, μέλος του ΔΣ της ΟΣΥΟ. «Οι τρεις ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ και τα πρωτοβάθμια συνδικάτα να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα για μονιμοποιήσεις ενάντια στην ανεργία».

«Οι συνάδελφοι στην καθαριότητα στα νοσοκομεία τους επόμενους τρεις μήνες απολύονται και αυτοί», τόνισε η Κατερίνα Πατρικίου από το ΔΣ του σωματείου του νοσοκομείου Αγ. Σάββας. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε όλα τα νοσοκομεία να φέρει εργολάβους. Αυτούς που διώξαμε με αγώνες και με αγώνες τώρα θα τους εμποδίσουμε να ξαναμπουν. Γιατί ξέρουμε ότι σημαίνουν Κούνεβες, νταηλίκια και εκβιασμούς».

«Υπάρχουν και νικηφόροι αγώνες, όπως αυτός που δώσαμε τότε πενήντα γυναίκες κάθε μέρα με σηκωμένη τη γροθιά ψηλά. Οι καθαρίστριες να μπουν στα Υπουργεία, να βγουν οι υπουργοί στην ανεργία», είπε η Ευαγγελία Αλεξάκη, αγωνιζόμενη καθαρίστρια ΥΠΟΙΚ το 2013, ενώ ο Δημήτρης Τριμπόνιας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τελωνειακών υπογράμμισε ότι: «Είναι η απόλυτη ντροπή για τη σημερινή, χθεσινή και προχθεσινή πολιτική ηγεσία που αυτές οι συναδέλφισσες είναι ακόμα με ανασφάλεια ως προς την εργασία τους. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα εδώ και τώρα».

«Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα είναι πολύ σημαντικές για το Υπουργείο Οικονομικών, ειδικά εν μέσω πανδημίας», είπε ο Νίκος Τουρνάς, ΔΣ συλλόγου εργαζομένων ΑΑΔΕ. «Θέλουν να διαλύσουν και να φέρουν εργολάβους συνολικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά και να φέρουν ακόμα πιο ριζωμένες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας παντού».

Τον λόγο πήρε και ο Κώστας Τσάνης, διανομέας e-food και δίκτυο «Καμαριέρα»: «Αυτός ο αγώνας για να πάρετε πίσω τις δουλειές σας είναι και δικός μας αγώνας. Πάμε για να τον κερδίσουμε. Ζήτω οι εργάτες». Από το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ η Ειρήνη Φωτέλλη δήλωσε ότι: «Κάθε λίγο και λιγάκι μια εργασιακή ομάδα πετιέται στο δρόμο. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Γύρω από τον αγώνα σας είμαι σίγουρη ότι συσπειρώνεται όλη η εργατική τάξη. Θα είμαστε δίπλα σας».

Χαιρέτισαν επίσης ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Εναλλακτική Παρέμβαση δικηγόρων και η Μαρία Απατζίδη, βουλεύτρια ΜΕΡΑ25.