Εργατικό κίνημα
Άγιος Σάββας: Όχι στους εργολάβους

9/10, Στο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Μπροστά στον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενάντια στην επιστροφή των εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, μπαίνουν οι εργαζόμενοι/ες στον Άγιο Σάββα. Η γενική τους συνέλευση τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη κατέληξε σε σειρά απεργιακών αποφάσεων που κλιμακώνουν τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις τους ξεκινούν την Τετάρτη 13 Οκτώβρη με 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης και 2ωρη στάση εργασίας 8πμ-10πμ για το υπόλοιπο προσωπικό με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. Την ίδια μέρα απαιτούν συνάντηση με τη Διοίκηση και ανάλογα με τη στάση της θα συνεχίσουν με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση την Παρασκευή 15 Οκτώβρη.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι συμβάσεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες των νοσοκομείων έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 31/12, η Διοίκηση του Άγιου Σάββα αρνείται να συμμορφωθεί για τους εργαζόμενους στη σίτιση και την καθαριότητα οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31/10. «Προφανώς έχει έτοιμους τους εργολάβους για να αναθέσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες», αναφέρει σε έγγραφό της η ΠΟΕΔΗΝ προς το Υπουργείο Υγείας με το οποίο ζητά την παρέμβασή του και προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι αιτία πολέμου. 

Το βασικό αίτημα των εργαζόμενων είναι να παραμείνουν όλοι οι συμβασιούχοι στη δουλειά και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα με κέντρο την πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.

Η γενική συνέλευση της Δευτέρας γινόταν την ίδια ώρα που έξω από το νοσοκομείο περνούσε το απεργιακό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από το Εφετείο στη Βουλή. Μέλη του Συλλόγου Εργαζόμενων είχαν συμμετάσχει νωρίτερα στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εφετείο, στέλοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας σε Υγεία και Παιδεία είναι κοινός.

«Η γενική συνέλευση ήταν πολύ μαζική με τη συμμετοχή κύρια συμβασιούχων από την καθαριότητα», μας είπε ο Σπύρος Βασιλείου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων, συμβασιούχος στην καθαριότητα και ο ίδιος. «Μετά τις αναστολές εργασίας λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού, που αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία, η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο δίμηνο να πετάξει στη ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου. Είναι μια συνολική επίθεση στα νοσοκομεία με στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Μόνο σε μας στον Άγιο Σάββα μιλάμε για 72 εργαζόμενους στην καθαριότητα, περίπου 15 στη σίτιση και 22-23 στη φύλαξη.

Ήδη η Διοίκηση του Άγιου Σάββα δρομολογεί το ξεπούλημα της καθαριότητας και της σίτισης σε ιδιωτική εταιρία, καθώς αναρτήθηκε στη Διαύγεια ο διαγωνισμός για εργολαβικό συνεργείο. Είναι ένα σκάνδαλο. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 4.650.000 ευρώ για 2+1 χρόνια, την ώρα που οι απευθείας αναθέσεις μας με το νοσοκομείο είναι περίπου ένα εκατομμύριο λιγότερο. Μπορεί το νοσοκομείο να στενάζει από ελλείψεις σε βασικά υλικά και σε προσωπικό, αλλά τα κέρδη του εργολάβου είναι εξασφαλισμένα. Το ίδιο ετοιμάζουν και στη φύλαξη.

Απεργίες

Η απεργία της Τετάρτης είναι προειδοποιητική. Θα υπάρξει απεργιακή φρουρά στην πύλη και συγκέντρωση καθώς και πολύ αυστηρός καθορισμός του προσωπικού ασφαλείας. Διεκδικούμε ότι θα γίνει συνάντηση με τη Διοίκηση που τις προηγούμενες φορές αρνήθηκε να μας δεχτεί, απαξίωσε να απαντήσει στα αιτήματά μας. Αν επιμείνει σε αυτή τη στάση, θα συνεχίσουμε με νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 15 Οκτώβρη. 

Το επόμενο βήμα του αγώνα είναι την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στο πλευρό συναδέλφου στη φύλαξη που πρώτα δέχτηκε σωματική επίθεση και ύστερα μήνυση από συνοδό ασθενή και δικάζεται άδικα στην Ευελπίδων. Ο ίδιος προσπαθούσε να εφαρμόσει τις υγειονομικές οδηγίες Διοίκησης και κυβέρνησης σχετικά με την είσοδο των πολιτών στο νοσοκομείο και κατέληξε κρατούμενος στο τμήμα. Η επιτιθέμενη είχε ασκήσει βία δυο μέρες πριν και σε νοσηλεύτριες του νοσοκομείου μας, αλλά η Διοίκηση αδιαφόρησε, όπως αδιαφόρησε και για τον συνάδελφο φύλακα. Άλλωστε τον απολύουν σε δυο μήνες... Αυτή είναι η πολιτική τους.

Δεν θα περάσει. Στις 21 Οκτώβρη θα συμμετέχουμε μαζικά στην πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ και μετά θα προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις για κινητοποιήσεις ακόμα και σε καθημερινή βάση αν χρειαστεί».

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις μάχες του υγειονομικού και εργατικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, όπως και την περίοδο της πανδημίας. Αυτή η αγωνιστική πορεία έφερε ακόμα έναν συμβασιούχο εργαζόμενο στη θέση του προέδρου μετά την πρόσφατη ανασυγκρότηση του ΔΣ. Όπως ενημέρωνε ο Σύλλογος, στις 4/10 «πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου ειδική συνεδρίαση για την αντικατάσταση των μελών που έληξε η θητεία τους στο ΔΣ. Η συναδέλφισσα Λυσικάτου Ζαννέτα και ο συνάδελφος Καταραχιάς Κώστας δίνουν την θέση τους στους επόμενους συναδέλφους της Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους για την προσφορά τους στο ΔΣ, τους αγώνες που δώσαμε και δίνουμε αγωνιστικά ραντεβού μαζί τους από τα νέα τους μετερίζια. Καλωσορίζουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο την Γεωργούλη Αγγελική και τον Βασιλείου Σπύρο. Στην συνέχεια ακολούθησε, με την αναγκαία απαρτία, η συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ η οποία με πλειοψηφία αποφάσισε τα παρακάτω: Πρόεδρος Δ.Σ. Βασιλείου Σπύρος, Γ. Γραμματέας Πατρικίου Κατερίνα, Ταμίας Αναγνώστου Κατερίνα, Αντιπρόεδρος Γεωργούλη Αγγελική. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. παραμένουν ως έχουν».