Εργατικό κίνημα
Όλοι και όλες στο πλευρό των απεργών της Υγείας

16/6/2020, Αθήνα, απεργία στα νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

22/4/2021, Αθήνα, απεργία στα νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη 21 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα δημόσια νοσοκομεία. Η απεργία είναι πανυγειονομική με κοινή απόφαση ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ και συνδυάζεται με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει διαδήλωση που θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Είναι μια απεργιακή κινητοποίηση που κλιμακώνει τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τη δολοφονική της πολιτική στο ΕΣΥ. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, τα νοσοκομεία έχουν βρεθεί πιο αποδυναμωμένα από ποτέ, χωρίς τις μαζικές προσλήψεις προσωπικού που τόσο έχουν ανάγκη, με 7.000 εργαζόμενους λιγότερους από τις αναστολές εργασίας λόγω του κατάπτυστου υποχρεωτικού εμβολιασμού, με μειωμένη χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του 2021 κατά μισό δις, χωρίς καμιά ενίσχυση σε υποδομές, εξοπλισμό και μέσα προστασίας.

«Στις 21 Οκτώβρη οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ απεργούμε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ. «Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά, χωρίς ίχνος ντροπής, ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Την ώρα που τα νοσοκομεία, τα ΚΥ και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Την ώρα που η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνει και ξεπερνάει σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας... Δίνουμε απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας».

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση εξαπολύει μια νέα ολομέτωπη επίθεση, σχεδιάζοντας να απολύσει σταδιακά χιλιάδες συμβασιούχους του ΕΣΥ. Άνθρωποι που δουλεύουν για χρόνια στα νοσοκομεία, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όλα τα τμήματα και ειδικότητες και που τα έχουν δώσει όλα την περίοδο της πανδημίας, θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στην ανεργία. Ένα τμήμα τους θα αντικατασταθεί από ιδιωτικά συνεργεία, καθώς διακαής πόθος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των εργολάβων. Οι υπόλοιπες θέσεις θα μείνουν κενές, χτυπώντας ακόμα περισσότερες τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και στέλνοντας ακόμα μεγαλύτερη «πελατεία» στους κλινικάρχες.

Ελλείψεις

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «είναι η επιστροφή των εργολάβων σε όλες τις υπηρεσίες (και στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό), συγχώνευση – κατάργηση υγειονομικών μονάδων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, μετακινήσεις υπαλλήλων, περικοπή αδειών και ρεπό, αναστολή χειρουργείων, μεταφορά περιστατικών για χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με μεγάλη επιβάρυνση για τους ασθενείς. Ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης (με οφειλές πάνω από 1 ΔΙΣ..). Τα Νοσοκομεία ήδη περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω ελλείψεων προσωπικού για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού χωρίς να έχουμε φτάσει στην πίεση του δευτέρου και τρίτου κύματος της πανδημίας. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν περιοριστεί και δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες, έστω αυτοσχέδιες, όπως στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού».

Ανάμεσα στους χιλιάδες που θα απολυθούν βρίσκονται και συμβασιούχοι του προγράμματος PHILOS του ΕΟΔΥ που αφορά στην προσφυγική κρίση. «Είμαστε υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΔΥ του προγράμματος “Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – Philos”», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. «Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε διάφορα υποέργα, το Υποέργο 4 που ανήκουμε, αφορά την κάλυψη αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, αλλά παράλληλα καλύπτει και τις νοσοκομειακές ανάγκες του γενικού πληθυσμού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Η υλοποίησή του έφτασε στο τέλος της καθώς στις 31/12/2021 λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και αναγκαίες θέσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει ανάγκες στα νοσοκομεία από το 2017 με διακοπή συμβάσεων και επαναπροκήρυξή του.

Παράλληλα, ο κάθε ένας από εμάς έδωσε σκληρή μάχη απέναντι στον covid-19 καθώς βρισκόμαστε στις θέσεις μας από την αρχή της πανδημίας που κατέκλυσε τη χώρα μας. Πολλοί μεταφερθήκαμε σε ΜΕΘ και κλινικές covid για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Ο ιός είναι ακόμη εδώ, πολλοί ανεμβολίαστοι συνάδελφοι μας έφυγαν, αφήνοντας έτσι μεγαλύτερα κενά στα ήδη υπάρχοντα, οι θέσεις τους δεν έχουν καλυφθεί και η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τους ασθενείς στα νοσοκομεία αλλά και για τους υπόλοιπους συναδέλφους που θα κληθούν να εργαστούν ακόμη πιο σκληρά για να καλύψουν και τις δικές μας θέσεις».

Προφανώς, ούτε η υγειονομική ούτε η προσφυγική κρίση έχει τελειώσει. Αλλά για την κυβέρνηση αυτά είναι λεπτομέρειες. Οι θέσεις δε του νέου υπουργού Υγείας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες -που θα έπρεπε είτε να πυροβολούνται στα σύνορα, είτε η παραμονή τους εδώ να είναι κόλαση, όπως έχει πει- είναι γνωστές. Πρόκειται για μια άκρως ρατσιστική και δολοφονική κυβέρνηση, επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή όλων.

Γι’ αυτό και σε όλους τους χώρους η οργή των εργαζόμενων ξεχειλίζει. Το κλίμα που συναντούν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων στις περιοδείες οργάνωσης της απεργίας της Πέμπτης είναι εκρηκτικό. Και μπορεί να εκφραστεί με τη μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο. Το σημείο εκκίνησής του στην πλατεία Μαβίλη δίνει τη δυνατότητα η διαδήλωση να περάσει από πολλά και μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και να συσπειρώσει όλα τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους. Ενώ ο πανελλαδικός της χαρακτήρας θα στείλει ακόμα πιο δυνατά το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί όλης της χώρας δεν θα σταματήσουν μέχρι να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική.

Ήδη από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις, αντιπροσωπείες συνδικαλιστών και εργαζόμενων ναυλώνουν λεωφορεία για την Αθήνα. Η παρουσία τους στο συλλαλητήριο θα ενισχυθεί και με κατά τόπους συγκεντρώσεις στις πόλεις τους, αλλά και με κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Ικαρία και αλλού.

Η απεργία έχει γίνει κέντρο και για άλλα κομμάτια εργαζόμενων, όπως οι εκπαιδευτικοί. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους την περασμένη εβδομάδα ενάντια στην αξιολόγηση της Κεραμέως οδήγησαν δεκάδες ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις στις γενικές τους συνελεύσεις ότι ένα από τα επόμενα βήματα του αγώνα τους χρειάζεται να είναι ο απεργιακός συντονισμός με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στις 21 Οκτώβρη. Μπορεί η απόφαση να μην υιοθετήθηκε κεντρικά από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, αλλά ήταν ενδεικτικό της αίσθησης που κυριαρχεί ότι οι υγειονομικοί δίνουν μια μάχη για όλη την κοινωνία, καθώς και της διάθεσης των εργαζόμενων για κοινούς αγώνες ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Στο πλευρό των υγειονομικών την Πέμπτη θα βρεθεί η Πρωτοβουλία Support Health Workers για να εκφράσει ακριβώς αυτή τη συμπαράσταση στη μάχη των υγειονομικών. Τα μέλη της θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις περιφρουρήσεις που οργανώνουν πολλά Σωματεία Εργαζόμενων και το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Η επιτυχία της απεργίας θα φέρει πιο κοντά την προοπτική του συνθήματος του Συντονιστικού «Απολύστε την κυβέρνηση – Όχι τους εργάτες της Υγείας».